Daca tot v-ati luat timpul necesar sa intocmiti un buget, acum mai trebuie sa il si respectati. Bugetarea poate fi precum decizia de a urma o dieta alimentara – incepi cu avant si cele mai bune intentii, insa dupa cateva saptamani te indepartezi de planul initial. Pentru ca acest lucru sa nu se intample ar fi bine de respectat cateva reguli pentru bugetare si respectarea ei:

1. Asezati intreg bugetul intr-un tabel pentru a urmari mai usor fiecare categorie de cheltuieli si fiecare cheltuiala in parte. Asa veti fi siguri ca nu va scapa nimic printre degete.

2. Atentie la cheltuielile in exces! Scopul principal al intocmirii unui buget este acela de a tine evidenta banilor pe care ii cheltuiti si pe ce anume se duc ei. Nu de putine ori, insa, se intampla sa existe derapaje. Incepeti sa va abateti de la bugetul stabilit atunci cand cheltuiti prea mult intr-o anumita directie prevazuta sau nu in bugetul initial. Daca tineti bine evidenta, veti vedea ce categorie de cheltuieli este supradimensionata si astfel veti putea sa faceti ajustarile necesare.

3. Controlul asupra cheltuielilor se tine cu cash. Plata cu cardul este extrem de comoda si facila, insa si riscanta, mai ales in cazul celor mai putin atenti la cheltuieli. Suntem tentati sa cheltuim mai mult atunci cand nu vedem efectiv banii, iar plata se face prin instrumente bancare. In schimb, vom fi mai chibzuiti atunci cand platim cu bani gheata si astfel vom tine mai bine sub control cheltuielile, precum si destinatia lor.