Meditația este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, ca fiind o metodă bună de reconectare cu sinele și de schimbare a stării de spirit.

De la terapeuți, la practicanți ai welness-ului, întreaga arie de specialiști din domeniu recomandă meditația pentru a ne liniști și pentru a alunga stresul din viața noastră.

În acest articol vei descoperi 5 tipuri principale de meditație care te ajută să scapi de stres și să te calmezi în cel mai scurt timp.

5 tipuri de practici de meditație care te ajută să elimini stresul în doar câteva minute

În limbajul de specialitate, este cunoscut faptul că Există două tipuri principale de meditație: formală și informală. Însă, fiecare tip principal are și mai multe subtipuri și game de practici diferite.



Atunci când ne gândim în general la meditație, ne imaginăm o persoană care se așază într-o anumită poziție și intră într-o stare de gândire profundă. Ei bine, acest tip de mediație este meditația formală.

Acest tip de practică ar putea însemna să aloci 10 până la 20 de minute pentru a te așeza comod și a te concentra pe prezent și pe cum te simți în momentul de față.

Există trei subcategorii principale de practici formale de meditație

Meditația prin Concentrare



Acest tip de meditație este utilizat cel mai des în yoga. Este meditația prin care te concentrezi asupra unui punct fix, de cele mai multe ori asociat unei mantre. Există 8 mantre în yoga: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana și Samadhi.

Fiecare mantră are asociată anumite caracteristici, iar în funcție de aspectele pe care vrei să lucrezi, vei lucra prin meditație pe o anumită mantră.

La fel cum în timpul orelor de exerciții de la sală ne concentrăm pe o anumită categorie sau grupă de mușchi, exact în același mod ne concentrăm și aici pe o anumită emoție, pe un anumit gând sau pe un anumit aspect.

Meditația Generativă

Practicile generative sunt al doilea tip de meditație formală. Prin astfel de practici alegem un tip de meditație care ne va ajuta să cultivăm o anumită calitate. Meditația generativă ar putea fi folosită pentru a trezi în noi stări precum bunătatea, iertarea sau recunoștința.

Este o formă de meditație des folosită atunci când practicăm recunoștința. Și întreaga tehnică se bazează pe o serie de exerciții care ne pot aduce emoțional și mental în starea pe care dorim să o obținem, precum exerciții de respirație, de conștientizare etc.

Practicând acest tip de meditație devenim din ce în ce mai apți în a ne controla stările și a ne induce anumite stări, astfel putând să alungăm stresul și neliniștea, înlocuindu-le cu o stare calmă, plină de emoții pozitive.

Meditația de Conștientizare

Meditația de conștientizare este al treilea tip de meditație formală.

Ea presupune să intrăm într-o stare contemplativă, conștientă în care simțurile noastre devin mult mai acute. S-ar putea să percepem lucrurile din camera noastră într-un mod diferit, având capacități senzoriale mai dezvoltate în timpul unei astfel de meditații.

Acest tip de meditație poate fi folosit și pentru a ne auto-analiza și pentru a observa cu atenție ce simțim, ce efecte produce acel sentiment și ce emoții ne guvernează. În acest fel putem identifica stresul, cauza lui și soluții pentru a ne elibera de el.

Acest tip de practică funcționează de cele mai multe ori pe bază de întrebări. Pornim de la întrebări și încercăm să dezvoltăm perspective noi de răspuns, care să ne ajute să găsim modalități de a înlătura stresul.

Principalele două modalități informale de meditație


Mindfulness

Mindfulness-ul a devenit o expresie obișnuită în zilele noastre și este folosită în multe cercuri pentru a descrie un anumit mod de a fi. Însă ea este de fapt o practică folosită pentru a ne cultiva conștientizarea meditativă.

Putem folosi această practică în fiecare moment al vieții noastre, dar este important să practici mindfulness în mod corect pentru a obține beneficii maxime.

Jon Kabat-Zinn, fondatorul programului Mindfulness-Based Stress Reduction, a definit meditația mindfulness drept „conștientizarea care apare din acordarea atenției, în mod intenționat, momentului prezent, fără a judeca”.

Cu alte cuvinte, a practica mindfulness, pentru a reduce stresul, consideră Kabat-Zinn, înseamnă să te ancorezi în mod conștient în momentul prezent, să intri în starea de adult și să trăieși aici și acum.

Asta înseamnă că alegem să fim atenți, nu suntem doar pierduți în momentul de față. Nu lăsăm lucrurile să se întâmple pentru noi, ci le facem noi să se întâmple, așa cum ne dorim.

Este foarte important să avem atenția orientată și asupra caracterului de non-judecată în acest proces. Asta înseamnă că putem vedea lucrurile exact așa cum sunt și putem să fim deschiși să primim de la viață exact ceea ce avem nevoie în acel moment.

Meditație prin Mișcare Conștientă

Denumită în termeni de specialitate, Mindful Movement Meditation, aceasta este a doua practică de meditație informală.

Este o formă de meditație activată de mișcarea fizică. Există multe procese bazate pe mișcare care ne aduc într-o stare de meditație. Yoga, desigur, poate fi una dintre ele, dar la fel și dansul extatic, Tai Chi, alergarea și mersul pe jos sau practicarea unui sport.

Toate acestea sunt moduri în care ne putem folosi de mișcarea corpului pentru a atenua și calma mintea. Folosind astfel de tehnici putem identifica starea sau lucrul care ne face să fim stresați, triști, anxioși și putem înlocui acea stare cu o experiență motivațională și sănătoasă pentru corpul nostru, prin care ne mișcăm, câștigăm energie și o stare de spirit mult mai bună.

Ce facem când meditația nu e suficientă pentru a scăpa de stres?

Există situații în care stresul a pus cu adevărat stăpânire pe viața noastră, mai ales în cazul stresului cronic, iar astfel de tehnici nu ne ajută pe termen lung. Sau avem impresia că ne adâncim totuși în perioade sumbre, anxioase, chiar dacă practicăm meditația.

Desigur, în acest caz, terapia este una din soluțiile recomandate. Ajutorul unei persoane specializate este absolut necesar, atunci când simțim că ne pierdem controlul. Iar indicat ar fi să apelezi la terapie înainte să simți deja că ai ajuns în acea stare.

Pentru a programa o ședință de terapie și pentru a discuta cu un specialist despre problemele tale cu stresul, poți să folosești cel mai nou serviciu de terapie online prin video conferință.

Poți discuta cu un psiholog, un terapeut sau un consilier personal chiar azi și din confortul propriei locuințe. O soluție extrem de accesibilă și foarte rapidă pentru a-ți soluționa problemele.

Descoperă o gamă vastă de specializări și o mulțime de specialiști alături de care poți lucra, pe platforma online Psiholog.ro – cea mai nouă platformă de servicii de terapie online din România.