Piata produselor handmade este in crestere de cativa ani, iar asta spune despre client ca alege produsul unic si special, in defavoarea celui fabricat in masa. Cumva, ne dorim mai multa autenticitate si vrem ca atunci cand oferim un cadou cuiva drag, sa fie surprins de unicitatea lui si de modul in care a fost creat. Asta nu face decat sa bucure intreaga masa de artisti si de creatori de produse handmade, dar si economia tarii, deoarece sprijinul producatorilor si afacerilor locale este in continua crestere.
Clientul produselor handmade este unul special, iar cand spunem asta ne referim la faptul ca acel client isi asuma pe deplin implicarea creatorului, mana de lucru, talentul, anii de experienta, calitatea produselor, comunicarea pe parcursul comenzii pana la livrare si dupa aceasta, dar si atentia la detaliile produsului si ale ambalajului.
Am fost tare curiosi sa cunoastem mai multi creatori si artisti romani, care sa ne povesteasca despre experientele si activitatile lor si am descoperit, desi ne asteptam la asta, oameni talentati si indragostiti de ceea ce fac.
Multe campanii au avut loc in mediul online, scopul fiind incurajarea oamenilor sa achizitioneze produse create in Romania, dar si a artistilor de a se sprijini unul pe celalalt. #sustinafacerilemici & #sustinproducatoriilocali.
Ca in orice domeniu exista avantaje si dezavantaje intr-un business mic, local. De la ceramica, macrame, papusi cusute si brodate, terarii, parfumuri, bijuterii, pantofi, ii tesute manual, pana la caligrafie, toate sunt handmade si se intretin cu multa munca. Haideti sa vedem ce ne-au povestit 12 creatori despre avantajele si dezavantajele unui business bazat exclusiv pe produse handmade.
Alina, @Alina Ceramics
Avantajul cel mai mare este satisfactia ca fac ce imi place si ce stiu cel mai bine, o fac cu placere, nu simt ca muncesc. Alt avantaj este libertatea. Pot lua o pauza oricand am nevoie, sunt propriul meu sef si nu trebuie sa stau dupa deciziile altor persoane. Chiar daca probabil sunt, eu nu vad niciun dezavantaj in acest moment pentru mine si business-ul meu. Cred ca produsele lucrate manual sunt foarte cautate in ultimii ani si nu vad de ce nu si-ar urma oricine visul de a crea o afacere in acest domeniu.
Carmen, @Carmen Macramee
Un business axat exclusiv pe produse handmade presupune in primul rand mult timp, rabdare si creativitate.
Timpul de lucru poate fi un dezavantaj pentru ca difera foarte mult de la produs la produs in functie de model si de marimea acestuia iar eu imi calculez mereu timpul de lucru astfel incat sa nu ma grabesc si sa fac un lucru doar de dragul de a-l face, ci sa iasa cat mai aproape de perfect.
Timpul pe care il petrec pe retelele de socializare pentru a stabilit conexiuni si cu alte conturi este foarte important, timp pentru raspuns la mesaje, timp pentru postari, timp pentru cautat idei, timp pentru a plasa comenzi de materiale. Toate acestea fac parte dintr-un timp foarte limitat pe care eu trebuie sa il impart si cu copiii si cu treburile casnice si nu intotdeauna este usor.
Avantajul este ca toate produsele se pot face personalizat, unele dintre ele sunt chiar unice si sunt facute dupa preferintele clientilor. Produsele sunt realizate din materiale calitative, bumbac 100% reciclat. Sunt o persoana comunicativa si deschisa la orice idee venita din partea clientilor sau a persoanelor apropiate si imi place sa stabilesc toate detaliile importante astfel incat sa iasa un produs wow.
Alexandra, @Scrisul Alexandrei
Avantajele sunt nenumarate: de la calitatea produsului si unicitatea lui, pana la instrumentele cu care lucrez. Sa oferi un cadou aparte cuiva drag, colegilor sau colaboratorilor, este un semn ca oamenii conteaza in viata ta.
Primesc multe aprecieri pentru produsele pe care le creez, iar asta este cel mai mare avantaj al acestui tip de business. E o satisfactie imensa sa stii ca tot ce iese din mana ta este unic si nu poate fi inlocuit cu niciunul din produsele create pe banda rulanta, intr-o fabrica din China.
Dezavantajul cel mai mare este faptul ca nisa de oameni care apreciaza produsele handmade este restransa, insa ma bucur ca din 2018 aceasta creste pe zi ce trece mai mult si mai mult.
Toate ca toate, sa faci in fiecare zi DOAR ce iti place si sa nu simti ca muncesti este visul oricui isi doreste sa duca o viata implinita.
Raluca, @Cu drag, mama
Avantajul cel mai mare este pentru mine escape-ul creativ de care, spre mirarea mea, nu am avut parte in asemenea masura nici in pictura/desen digital si nici in literatura. Pe langa asta, comunitatea de oameni super faini si prieteniile pe care le-am legat in timpul ce a trecut.
Dezavantajul este lipsa de timp pentru mine. Avand o minunata bebelusa de un an, toata atentia mea este indreptata catre ea. Nimic nu este mai important decat ea, iar eu lucrez doar in momentele in care doarme.
Daniela, @Atelier Daniela Plaiasu
Avantajele unui business handmade este faptul ca efectiv creezi cu sufletul si ca raspandesti vise, emotii si sentimente alaturi de un produs unic.
Pe partea de dezavantaje, nu-mi vin in minte foarte multe lucruri. Cred ca cel mai taios sentiment a fost atunci cand mi s-a cerut sa refac un produs la nivel 100%. Asa ceva nu este posibil in Handmade.
Iulia, @Luviane Atelier de Parfumerie
Am inteles dupa mult timp ca ceea ce consideram dezavantaj poate fi privit dintr-un alt unghi drept avantaj. Am recadrat multe aspecte dupa ce am experimentat frustrari pe mai multe planuri. Am crezut pentru o vreme ca alergiile mele si faptul ca ele nu imi permit sa lucrez cu substante de sinteza si sintetice constituie un mare dezavantaj, pana cand am inteles cat de frumos este sa lucrezi doar cu plante, sa le asculti si sa le armonizezi in povesti olfactive si mai ales cat de benefic poate fi pentru oamenii care au nevoie din ce in ce mai mare de o reintoarcere la natura.
Si ca sa raspund la intrebare, voi enumera cateva aspecte care sunt de-o potriva avantaje si dezavantaje. Un prim aspect este legat de cantitate pentru ca lucrul/produsul facut de mana dureaza si consuma multa energie, ceea ce il face cu atat mai valoros.
Un altul este legat in cazul meu de masura in care pot pastra mirosul parfumului tinand cont ca ingredientele sunt 100% naturale si pot avea miros diferit chiar atunci cand sunt pastrati producatorii (conditiile climatice difera de la un an la altul si au efect in mirosul plantelor si implicit al extractelor). Asta face ca produsele sa aiba un grad de unicitate si mai mare si chiar cele realizate in serie se transforma in editii private cu caracter limitat.
As putea spune si despre preturile mai mari decat ale produselor realizate industrial in serii mari, preturi pe care multi oameni nu sunt dispusi sa le plateasca. Si in acest caz, avantajul este clientul de cursa lunga, care ramane in comunitate si revine pentru noi achizitii.
Magda, @Mudly in love
Avantajele unui astfel de business sunt in primul rand posibilitatea de a-ti organiza timpul in functie de comenzile pe care le ai de facut. Spre exemplu, daca in anumite luni ai o activitate sporita, iar in altele mai linistita, te poti concentra pe productie in lunile mai linistite si pe vanzare in cele solicitante. De asemenea, satisfactia lucrului realizat de tine pentru alti oameni nu se compara cu nimic.
Dezavantajele reies tot din activitatea disproportionala in timpul anului. Daca nu reusesti sa iti organizezi corect bugetul si timpul, ajungi sa investesti mai mult decat vinzi. Astfel, trebuie sa inveti ca in lunile in care castigi mai bine, indicat este sa iti calculezi corect impartirea bugetului astfel incat sa acoperi si cheltuielile din lunile in care veniturile nu sunt constante.
Oana, @Mandruta
In functie de domeniul de activitate, materialele utilizate si publicul tinta, fiecare creator intalneste avantaje si dezavantaje diferite. Pentru noi sunt acestea:
Avantaje:
⁃ program cat se poate de flexibil. Chiar daca noi alegem sa lucram 14 ore pe zi, ne putem organiza programul in functie si de celelalte task-uri si nevoi.
⁃ oferim produse unice. Cand un lucru este realizat in totalitate handmade, nu vor exista doua exemplare identice. Astfel stii ca produsul pe care il detii este unic, la fel ca tine.
⁃ iti testezi creativitatea zilnic. Nicio idee nu ramane neexplorata. Mintea mea este atat de plina, ca de multe ori apar modele noi si in vis.
⁃ te adresezi unui public cu o cultura ridicata. Produsele handmade sunt mai scumpe decat cele create in serie, astfel ca publicul tinta are o mentalitate diferita. Clientii vor valoriza produsele handmade mai mult si vor plati pretul lor, intelegand perfect costurile.
Dezavantaje:
⁃ e greu sa iei o pauza. Fiind propriul tau sef si avand constant lucruri de rezolvat, treaba nu se termina niciodata si de multe ori uit sa ma relaxez (ce-o mai fi si aia?)
⁃ nu ai un venit fix. Veniturile lunare sunt (de cele mai multe ori) proportionale cu munca pe care o depui. Evenimentele din an, precum martisorul, Pastele, Craciunul, au un impact major asupra vanzarilor. Si, desigur, exista si cateva luni in care oamenii prefera sa achizitioneze servicii, nu produse (spre exemplu in perioada verii, clientii vor alege sa plece in vacante, iar accesoriile si cadourile vor fi pe locurile din coada).
Alexandra, @Pantofica
Avantajele le pot vedea prin prisma mea, nu neaparat a businessului:
– creativitate neingradita – faci ce vrei, cand vrei si cum vrei
– libertate – poti lucra noaptea, ziua, in vacanta, la fel de bine iti poti lua timp off cand vrei (dar nu prea se intampla sa vrei)
Dezavantajele sunt legate de mediul economic – cred ca este foarte greu pentru un antreprenor de handmade sa se sustina dintr-un astfel de business. Romanii inca se asteapta la preturi mici, insa taxele, materialele si, mai ales, timpul necesar sa produci sunt extrem de costisitoare – financiar si ca resurse de timp alocat.
Stefania, @Tesatoria
Avantajul handmade este, fara indoiala, flexibilitatea si libertatea artistica in crearea modelelor. Un produs handmade va permite intotdeauna o unicitate mai mare a produselor si o capacitate mai buna de a configura un model in functie de preferintele clientului.
De cealalta parte, dezavantajul major este durata manufacturarii produselor si necesitatea unei forte de munca mari. Realizarea unei ii dureaza minimum o luna-doua, poate si mai mult in cazul unor modele mai complexe. De asemenea, in cele mai multe cazuri, un manfacturier nu se poate concentra decat pe realizarea unui model din momentul in care incepe confectionarea unei ii.
Asa ca, adesea, ne regasim in situatii “one handmane-one product” si pentru a garanta calitatea produsului, nu putem asigura livrarea acestuia pe termen scurt.
Diana Dragne
Chiar daca nu e totul exclusiv handmade, fiecare produs are o amprenta personala, iar lucrul asta se simte in reactiile pozitive ale clientilor. Dezavantajul e ca numarul vanzarilor/clientilor e mai limitat.
Magda Balasa @Tricou cu ecou
Principalul avantaj e acela ca, desi muncesti mult mai mult pentru afacerea ta decat ai munci pentru un angajator, iti poti organiza singur timpul de lucru. Un alt avantaj este ca iti place ceea ce faci. Deci lucrezi mai cu spor si, cu cat muncesti mai mult, cu atat vei culege mai repede roadele. In plus, piata produselor handmade pare a fi in crestere.
Dezavantajul este acela ca esti limitat, ca si volum de produse pe care le poti lucra. Pe masura ce munca ta e tot mai cautata, va trebui sa gasesti solutii pentru a face fata comenzilor.