Exista diferente intre a fi doar un bun manager si a fi un lider. Tu ce esti?

  • Exista multe diferente intre manageri si lideri. Supraveghetorii si managerii ar trebui sa isi analizeze in mod constant stilurile de comportament, pentru a se asigura ca isi conduc cu succes echipele.
  • Potrivit unui studiu recent realizat de Robert Half, 49% dintre profesionistii chestionati au renuntat la un loc de munca din cauza unui manager slab.
  • Pentru a deveni un lider bun, ar trebui sa influentezi, sa inspiri si sa-ti indrumi membrii echipei.
  • Exista cateva strategii cheie pe care fiecare mare lider le incorporeaza in comportamentul sau: delegarea autoritatii, a fi atent cu membrii echipei, facilitarea comunicarii deschise si stabilirea asteptarilor clare ale angajatilor.

A fi promovat intr-un rol de manager poate parea o mare realizare, dar multi profesionisti considera ca responsabilitatea este mai provocatoare decat si-au imaginat. Doar a fi managerul cuiva nu inseamna ca esti un lider bun.

Conducerea eficienta este din ce in ce mai importanta la locul de munca, deoarece tot mai multi angajati parasesc companii mari din cauza unui element care poate fi rezolvat – managerii slabi sau duri.

Exista multe diferente cheie intre un manager si un lider si este important sa va analizati stilul de conducere pentru a va asigura ca va conduceti efectiv echipa in directia corecta. Retineti, totusi, ca chiar si cei care incep cu abilitati de management mai putin eficiente isi pot modifica comportamentul pentru a deveni buni lideri.

Care sunt diferentele dintre un manager si un lider?

Multi profesionisti intra in roluri de conducere sau de supraveghere si se trezesc ca se intreaba: „Care sunt calitatile unui manager fata de cele ale unui lider?” Expertii in conducere au identificat cinci diferente cheie dintre cele doua.



Pe masura ce cititi urmatoarele comparatii, reflectati asupra propriilor actiuni pentru a determina unde va incadrati.

1. Comanda managerilor; influenta liderilor.



Potrivit Sue Andrews , consultant de afaceri si resurse umane la KIS Finance, o diferenta esentiala este ca autoritatea managerului provine din pozitia sa, in timp ce autoritatea unui lider provine din capacitatea sa de a-i influenta pe altii.

Un manager este acolo pentru a se asigura ca angajatii respecta regulile unei organizatii, dar un lider ii va incuraja pe altii sa gandeasca singuri pentru a atinge scopurile dorite. Un manager va trebui sa dea ordine pentru a-i instrui pe altii ce trebuie sa faca, dar un lider ii poate inspira pe altii sa gaseasca cea mai buna cale de urmat, motivandu-i in acelasi timp sa-si maximizeze potentialul.

Desi subordonatii ii urmeaza pe manageri doar pentru ca trebuie, managerii isi pot creste influenta prin comportament incurajator.

Iti poti creste influentele tinand cont de echipa ta, ascultandu-le gandurile si ideile si impartasind „de ce”-urile din spatele deciziilor si actiunilor pe care le iei”, a spus Gosnell. „Acesta este un al doilea pas in leadership, dar face toata diferenta, iar oamenii te vor urma pentru ca vor, si nu doar pentru ca trebuie.”

2. Managerii explica; liderii inspira.

Nu ar trebui sa explici doar o sarcina si sa o lasi in mainile angajatului tau. Potrivit lui Christine Macdonald, directorul The Hub Events, un manager se asigura ca va intelegeti munca, in timp ce un lider va sprijina si va ghideaza prin aceasta.

Cea mai mare diferenta dintre un lider si un manager este ca un lider bun inspira oamenii si ii face sa fie entuziasmati de munca lor”.

Succesul necesita pasiune; fara dorinta de a indeplini sarcini, angajatii nu vor fi la fel de motivati sa aiba cele mai multe performante. In calitate de lider, ar trebui sa-i motivezi facandu-i sa cunoasca importanta muncii lor.

3. Disciplina managerilor; mentoratul liderilor.

Angajatii sunt oameni, iar greselile sunt de asteptat. In timp ce managerii sunt mai predispusi sa foloseasca un sistem de recompensa/pedeapsa pentru a descuraja comportamentul gresit, marii lideri inteleg ca angajatii beneficiaza de incurajare si mentorat. Daca un angajat are performante bune intr-o anumita activitate, acea putere ar trebui sa fie recunoscuta si stapanita.

Un element cheie al conducerii este capacitatea de a valorifica talentele altora pentru a atinge un obiectiv comun”, a spus Macdonald.

Este important sa retineti punctele tari si punctele slabe ale fiecarui angajat si sa le indrumati in mod independent. In loc sa atacati lacunele de competente, lucrati pentru a le remedia, ghidand angajatii prin deficientele lor si construindu-le increderea in domenii noi.

4. Managerii deleaga sarcini; liderii deleaga autoritatea.

Un manager se concentreaza pe obiectivele departamentului sau si este strict in respectarea protocolului pentru a atinge aceste obiective. Ei gandesc pe termen scurt, deleg sarcini subordonatilor lor si tind sa microgestioneze.

Christina J. Eisinger, coach executiv si consultant la CJE Consulting, a spus ca un manager are obiective cheie de indeplinit, in timp ce un lider va stabili viziunea pe termen lung pentru echipa si o va folosi ca „un motivator cheie”.

Un manager obtine rezultate spunandu-le oamenilor ce trebuie sa faca si este preocupat sa o faca corect”, a spus ea. „Un lider este priceput la rezultate, permitand echipei lui sa-si dea seama ce trebuie sa faca, este preocupat sa faca ceea ce este corect. ”Andrews a adaugat ca liderii cauta sa stimuleze angajamentul dand un exemplu pentru altii de urmat si sa-i inspire pe altii prin incurajarea dezvoltarii. „Se simt confortabil sa delege autoritatea si evita micromanagementul, preferand sa-i vada pe altii sa se dezvolte. Folosind abilitatile lor excelente de comunicare si negociere, ei ii vor influenta pe altii in beneficiul general al organizatiei.”

5. Managerii sunt deasupra echipei; liderii fac parte din echipa.

Un manager nu isi face timp pentru a-si cunoaste angajatii, asa cum o face un lider. Eisinger a spus ca managerii isi vad membrii echipei ca fiind subordonati, in timp ce liderii renunta la aceasta distinctie ierarhica si isi vad membrii echipei ca contribuitori egali.

Pentru a fi un lider, este important sa facilitezi relatii pozitive cu angajatii tai. Lucreaza cu nevoile lor si creeaza o cultura care incurajeaza comunicarea deschisa.

Cunoscandu-va mai bine echipa, veti putea intelege cum sa va explicati viziunea intr-un mod care va va conecta cu adevarat cu fiecare persoana”, a spus Macdonald. „Aceasta inseamna ca poti personaliza modul in care motivezi oamenii.”

Cum treci de la manager la lider?

Pentru a fi un manager sau un lider bun, poti incorpora cateva strategii cheie in comportamentul tau. Expertii au enumerat trei dintre aceste strategii ca atentie, comunicare si asteptari clare pentru angajati. 

Gosnell recomanda sa va tratati angajatii cu atentie. Un lider bun isi desfasoara procesul de luare a deciziilor in functie de cele mai bune interese ale echipei, precum si ale companiei

Liderii ar trebui sa includa, de asemenea, o buna comunicare, ascultand echipele lor. Gosnell a spus ca un lider ascultator va auzi cum sa imbunatateasca o organizatie prin cuvintele echipei lui.

Liderii care asculta cresc in influenta si impact, in timp ce cei care neglijeaza sa-si asculte echipa se vor lupta cu angajatii nefocusati care nu vor asculta. Un lider care vrea sa fie ascultat ar trebui sa exerseze sa-si asculte oamenii.

Indiferent daca te vezi drept un manager sau un lider, cheia succesului tau este ca personalul sa te considere corect in abordarea ta fata de ei. Stabileste asteptari corecte si clare ale angajatilor si fii consecvent in maniere, astfel incat personalul sa stie la ce se poate astepta de la tine.

Acest lucru este esential la locul de munca, deoarece una dintre cele mai mari cauze ale stresului angajatilor este sa nu stie la ce sa se astepte de la managerul lor. Schimbarile frecvente ale concentrarii si prioritatile conflictuale vor duce la anxietatea personalului. Cu toate acestea, comunicarea eficienta si un obiectiv clar vor asigura ca toate echipele trag in aceeasi directie.

Care sunt responsabilitatile unui lider de echipa?

Liderii de echipa sunt responsabili pentru mai mult decat doar delegarea sarcinilor si monitorizarea angajatilor. Ei sunt responsabili pentru succesul intregii echipe, precum si pentru succesul fiecarui membru individual al echipei. Un lider de echipa eficient ar trebui sa inteleaga punctele forte, punctele slabe si obiectivele fiecarui membru si sa-si foloseasca talentele in consecinta.

Iata o scurta lista de verificare la care sa se refere liderii atunci cand isi determina responsabilitatile principale:

  • Asigura-te ca echipa are ceea ce are nevoie pentru a duce treaba la bun sfarsit.
  • Ofera o munca provocatoare si semnificativa.
  • Fii accesibil.
  • Tine intalniri individuale cu fiecare angajat care se concentreaza pe dezvoltarea carierei.
  • Masoara performanta.
  • Ofera feedback regulat si continuu (atat feedback pozitiv, cat si critica constructiva).

Daca nu implementezi in prezent toate aceste responsabilitati in sarcinile tale de munca, nu iti face griji. Concentreaza-te doar pe imbunatatire si cauta feedback din partea echipei despre ceea ce poti face mai bine. Potrivit lui Eisinger, majoritatea liderilor buni incep ca manageri.

Simon Sinek, gurul managementului, sustine ca ne simtim in siguranta cand suntem condusi de lideri care nu impun increderea, ci o inspira.

Desi managerii care sunt in functii de conducere gandesc matematic strategiile de conlucrare si isi organizeaza oamenii din subordine prin excel-uri bine structurate, aceasta nu este calea pentru un bun leadership. Adevarata cale a leadershipului este sufletul, simtirea, ambele bazate pe increderea in celalalt, cum ca intotdeauna iti va tine spatele, protejandu-te de pericolele din jur.

Spunem asta, pentru ca Simon Sinek a facut trimitere in discursul lui din cadrul TED (video mai jos) la fata naturii umana din paleolitic, la relatia de baza dintre doi oameni: cum am evoluat si cum am ajuns sa ne bazam pe incredere pentru a avea parte de o viata cat mai lunga; cum ne incredeam in celalalt ca ne va proteja de lei sau alte pericole, in timp ce noi eram la vanatoare in directia opusa. Aceasta incredere in camaradul nostru este baza societatii umane.

Desi civilizatia a evoluat, inca mai avem nevoie de aceasta incredere de baza pentru a face fata primejdiilor. Adevarul este ca nu mai exista pericolele din paleolitic, insa acestea sunt inlocuite ori cu o criza economica, ori cu o lupta pentru competitie intre companii ori cu un virus naucitor, etc. Iar pentru aceste lucruri tot avem nevoie sa lucram impreuna, sa ne bazam pe incredere, astfel putem crea lucruri incredibile.

Cheia unei companii solide, indiferent ca este o companie de nivel mondial, o multinationala sau chiar un brand local, este liderul potrivit . Este liderul care stabileste tonul si directioneaza corect intreaga organizatie.

De exemplu, un angajat care se teme ca cineva care se afla intr-o pozitie de conducere nu ii protejeaza spatele sau ca isi poate pierde jobul cu usurinta, instinctul primar al acestuia este de a se proteja pe el insusi. Astfel, actiunile colective devin imposibile, iar nesiguranta slabeste o organizatie.

Pe de alta parte, cand un lider face alegeri in asa fel incat pune siguranta si vietile oamenilor din interiorul organizatie pe primul loc, in asa fel incat oamenii sa simta ca apartin unui grup si ca cineva se ingrijeste de ei, lucrurile merg in directia buna. Atunci, acesti angajati nu mai au interesul personal, ci privesc spre exterior sau in jurul lor, catre ceilalti, si indeplinesc toate taskurile pentru bunastarea companiei.

De-a lungul istoriei s-au remarcat o multime de lideri, care si-au lasat amprenta: Mohandas Gandhi, Franklin D. Roosevelt, Nelson Mandela, Golda Meir, Martin Luther King Jr, Winston Churchill, Papa Ioan Paul al II-lea, Douglas MacArthur, Steve Jobs, Oprah Winfrey. Insa nu toti liderii ajung sa fie cunoscuti la nivel mondial. Si nici nu trebuie sa se intample asta. Fiecare lider, indiferent de gradul lui, este o gura de aer proaspat, o mina de aur pentru grupul pe care il conduce. De la mic la mare, cu totii suntem importanti, pentru ca fara unul dintre noi, sistemul nu ar mai functiona corespunzator.

Spre exemplu, Generalul George C. Marshall in Al Doilea Razboi Mondial este cunoscut drept lider, deoarece a creat si implementat Planul Marshall. Mai mult decat atat, el a mobilizat o intreaga armata, ceea ce a fost o responsabilitate uriasa, apoi a invins victorios. Abilitatea lui era sa gaseasca talente unice si repartizarea lor strategica in pozitiile corespunzatoare, pentru a-si dezvolta aptitudinile si pentru a le permita sa atinga succesul, sa se autodepaseasca.

Generalul George C. Marshall a fost si cel care intelegea nevoia de a deveni cel mai bun exemplu de urmat prin activitatile sale zilnice, cel care isi incuraja oamenii de fiecare data cand aveau cea mai mare nevoie de asta, fara sa tina cont de inconvenientele personale.

Ceea ce detinea Marshall este ceea ce numim astazi ,,inteligenta emotionala inalta”, pentru ca avea abilitatea de a distinge capacitatile oamenilor, prin ce anume sunt ei unici si sa se agate atat de mult de aceste calitati, incat sa ii transforme in eroi. Aceasta abilitate de a-i considera unici si de a-i trata drept fiinte singulare, a creat o relatie de incredere solida cu toti militarii, de la soldati la generali.

Simon Sinek mentioneaza in discursul lui ca ,,Leadershipul este o alegere, nu un rang.” Doar pentru ca cineva are autoritate, nu inseamna neaparat ca merita sa fie urmat. Un lider este cineva care alege sa protejeze oamenii care il inconjoara, iar oamenii sa aleaga sa il urmareasca.

Probabil, esenta leadership-ului lui Marshall este redusa la una dintre notitele lui: ,,Oamenii pot face lucruri marete cu foarte putin, daca au principii inalte si determinare.” Cu alte cuvinte, cel mai important lucru pe care il poate face un adevarat lider este sa promoveze increderea si apartenta si sa ajute oamenii sa se simta in siguranta, ca fac parte din ceva care nu e limitat la o singura persoana. Asa se realizeaza imposibilul.

Daca vrei sa afli mai multe despre leadership, urmareste discursul lui Simon Sinek de la TED. Daca ti-a placut articolul, impartaseste-l cu prietenii si cunoscutii.