Ori de câte ori întâlnim povestea unui antreprenor de succes, ne întrebăm cum a ajuns până in acel punct. Succesul – orice ar insemna pentru tine – nu ar trebui sa fie un obiectiv imposibil de atins.
Fiecare antreprenor de succes a avut idoieli pe parcursul calatoriei sale. Fie ca este vorba de condiționarea impusa de societate sau influenta experientelor negative din trecut, foarte mulți antreprenori sunt sceptici față de ceea ce ar putea realiza in afacerea lor.
Iata cele mai des intalnite 3 greseli care ii impiedica pe antreprenori sa duca la bun sfarsit ceea ce si-au propus:
Când vine vorba de orice schimbare mare în viață, de multe ori așteptăm permisiunea cuiva. De cele mai multe ori, așteptăm o anumita validare sau o persoana care să ne spună că este OK să facem ceea ce vrem să facem.
Acelasi lucru se intampla deseori si in afaceri, cand esti nevoit sa iei o decizie importanta sau ai o idee noua pe care vrei sa o pui in aplicare. Ei bine, dacă aștepți permisiunea altcuiva, afacerea ta nu va reusi sa creasca asa cum ti-ai imaginat.
Intr-adevar, o parere este intotdeauna binevenita, mai ales din partea unui cunoscator al domeniului sau a unei persoane care a trecut prin aceleasi decizii pe care urmeaza sa le iei si tu. Toate opiniile ar trebui sa fie luate in considerare, dar nu le da voie sa iti influenteze in totalitate decizia finala.
Antreprenorii intelepți își dau seama că nimeni nu le va acorda vreodată permisiunea. Ei inteleg ca sunt singurii in masura sa stabileasca ce e mai bun pentru afacerea lor!
Deseori alegem sa facem ce au facut ceilalti. Este o cale mai ușoară sa copiezi traseul unui antreprenor de succes. Cu siguranta ai un model care te inspira si pe care il admiri pentru realizarile sale.
Ai observat ce funcționează pentru ei si te-ai gandit ca vei obtine aceleasi rezultate daca faci lucrurile exact cum le-au facut altii? Oriunde te uiți, în special în mediul online, vei vedea afaceri care copiaza companiile de success.
Ei bine, antreprenorii inteligenți nu vor să fie ca toți ceilalți proprietari de afaceri. Ei nu doresc ca afacerea lor să fie clona fidela a alteia.
Este bine sa te inspiri si sa intelegi etapele prin care o afacere a trecut pentru a atinge forma ei de astazi, dar inspiratia ta ar trebui sa se rezume doar la acest stadiu. Antreprenorii intelepti modeleaza succesul, nu il copiaza. Ei văd ce funcționează și cum pot adăuga amprenta prorpie. Într-o lume plină de copii, oamenii vor alege intotdeauna originalitatea!
Este foarte greu sa spui “nu”. Vrem să spunem „da” multor propuneri, mai ales cand consideram că ne vor ajuta afacerea. Spunem „da” atat de des incat ajungem să lucrăm gratuit, sau, mai rău, pierzându-ne timpul pentru lucruri care nu ne ajută afacerea in niciun fel.
Antreprenorii înțelepți reusesc mult mai usor sa spuna „nu” înainte de a spune „da”. Ei își prețuiesc timpul și își dau seama că este aspectul cel mai prețios al afacerii lor. Spunând „nu”, ei lasă loc lucrurilor care conteaza cu adevarat.
Înainte de a spune „da” unei propuneri, evalueaza mai intai cat de bine se potrivește obiectivelor pe care ti le-ai setat. Timpul este singurul lucru pe care nu îl poti recupera niciodată, așa că ar trebui cheltuit cu înțelepciune.
Lumea afacerilor nu este un mediu destinat tuturor! Pe cat de promitator poate parea drumul la inceput, pe atat de usor se pot complica lucrurile mai tarziu. Nu uita ca poti construi o afacere bazandu-te pe ideile tale originale, fără a aștepta permisiunea altcuiva si poti invata, totodata, să iti valorifica timpul și să spui „nu” când este cazul!