Nu este o noutate faptul ca multe companii isi considera angajatii cea mai pretioasa componenta. Cu toate acestea, de obicei, angajatul nu va obtine rezultate excelente de unul singur, iar acest lucru ne determina sa dobandim o mai buna intelegere a puterii muncii in echipa. Si cum se poate forma o echipa de inalta performanta fara comunicare la locul de munca?

Comunicarea este cheia atunci cand vine vorba de rezolvarea situatiilor din mediul de afaceri. Avand in vedere proportia mare de angajati care se gandesc deseori la schimbarea locului de munca din cauza unor factori precum lipsa de apreciere sau dificultate in intelegerea anumitor sarcini, comunicarea dintre manageri si angajati devine din ce in ce mai esentiala. 

De ce este atat de importanta comunicarea la locul de munca?

In orice cerc de oameni este esential sa constientizam importanta conversatiei, deoarece acest lucru este baza vietii in societate. Fiecare individ are valorile si credintele sale, iar prin impartasirea acestor concepte se formeaza grupuri cu ganduri comune.

In organizatii, premisa este aceeasi: calea spre succes se obtine adesea nu numai printr-un management eficient al resurselor financiare, ci si prin alinierea politicii organizationale la asteptarile angajatilor. Aceasta este cheia succesului, iar primul pas al procesului este comunicarea la locul de munca.



Indiferent de industrie, companiile isi vor explica obiectivele prin comunicare, deci este esential ca acest mesaj sa fie clar. Ceea ce multi manageri nu si-au dat seama inca este ca lipsa comunicarii poate fi principalul motiv al greselilor care, pe termen lung, pot provoca pierderi, fie ele financiare sau umane.

Care sunt beneficiile unei culturi a comunicarii la locul de munca?

Un mediu bun de lucru stimuleaza relatia dintre membrii echipei. Atunci cand se aplica o cultura a comunicarii, un alt factor determinant este compania care incurajeaza participarea efectiva a angajatilor sai, aducand mai multe beneficii afacerii precum:

  • asigura schimbul de experiente;
  • disemineaza cunostinte;
  • creste productivitatea;
  • incurajeaza talentul;
  • dirijeaza dezvoltarea actiunilor strategice;

Exista mai multe avantaje in stabilirea unei culturi de comunicare deschisa. De asemenea, consolidarea legaturilor dintre angajati si lideri este necesara pentru a atinge aceasta noua etapa in cadrul intreprinderilor.



Comunicarea la locul de munca ii afecteaza pe toti cei implicati direct sau indirect in cadrul institutiei. Prin aceasta, liderii isi cunosc in detaliu angajatii, iar cu aceste cunostinte, vor putea sa contureze strategiile operationale si organizationale care promoveaza schimbarile necesare pentru a obtine performante ridicate.

Cum sa stabilesti o comunicare eficienta la locul de munca?

Evident, stabilirea comunicarii la locul de munca nu este o sarcina usoara. Exista modalitati care ii ajuta pe antreprenori sa aplice treptat acest proces. Un sfat minunat este sa incepi cu intalniri mai putin formale.

Alocarea timpului saptamanal sau zilnic pe agenda pentru a vorbi cu angajatii este (desi pare evident) una dintre cele mai eficiente optiuni pentru imbunatatirea comunicarii la locul de munca, deoarece in majoritatea cazurilor, managerii companiilor mari sunt atat de ocupati incat ajung sa lase comunicarea pe ultimele locuri.

Incurajarea interactiunii prin conversatii intre departamente si implicarea tuturor membrilor companiei este esentiala pentru intelegerea activitatilor tuturor colegilor.

Prin aceste conversatii, atat managerii, cat si angajatii se pot bucura de avantaje, tinand cont ca este mai usor pentru ambele parti sa explice si sa invete despre principalele probleme existente in companie, inclusiv dorintele, aspiratiile si asteptarile in raport cu munca fiecaruia in parte.

In cazul managerilor, demonstrarea faptului ca performanta fiecarui angajat din cadrul companiei este direct legata de capacitatea lor de a se adapta si de a genera schimbari poate aduce si rezultate bune, incurajand un efort mai mare din partea angajatilor care vizeaza o cariera solida in corporatie. In plus, acest tip de memento motiveaza si schimbari pozitive in echipe, care, odata cu dezvoltarea individuala, contribuie la o mai buna functionare a grupului in ansamblu.

Pentru angajati, comunicarea la locul de munca joaca, de asemenea, un rol important, avand in vedere ca expunerea la factori care provoaca nemultumire poate rezolva, in multe cazuri, solutii vechi si simple. 

In orice caz, pentru ca angajatii sa sustina si sa accepte schimbarile facute in cadrul unei corporatii, este necesar ca superiorii lor sa fie, de asemenea, constienti de schimbarile dorite de acestia si de alinierea comunicarii la locul de munca cu obiectivul de a obtine rezultate din ce in ce mai bune.