Companiile, mai ales cele medii și mari, se confruntă adesea cu provocări legate de conformitate, risc și eficiență operațională. În acest context, rolul auditorului intern devine esențial. 

A porni un business ca auditor intern poate fi, astfel, o oportunitate excelentă pentru profesioniștii în domeniu, care doresc să-și folosească expertiza în folosul organizațiilor care apelează la serviciile lor. Astăzi vrem să venim în întâmpinarea celor ce iau în considerare un astfel de parcurs profesional și vom detalia rolul unui auditor intern. Vei afla cum poți deveni auditor public intern și cine îți poate deveni client, ca auditor intern.

Ce face un auditor intern

Un auditor intern are ca principale responsabilități evaluarea și îmbunătățirea eficacității proceselor de management al riscului, de control și guvernanță al organizațiilor. Mai clar, rolul său principal este de a se asigura că organizația în cauză este eficientă și funcționează în conformitate cu reglementările și politicile interne și externe. Este important să menționăm că orientarea sa este pe procese și nu pe situațiile financiare.

Activitățile specifice ale unui auditor intern includ:



  1. Identificarea și evaluarea riscurilor care pot afecta obiectivele organizației;
  2. Verificarea și revizuirea controalelor interne pentru a identifica și preveni erorile și posibilele fraude;
  3. Auditarea conformității, adică asigurarea că organizația respectă legile, reglementările și politicile interne;
  4. Analizarea proceselor operaționale pentru a identifica oportunități de îmbunătățire a acestora;
  5. Redactarea rapoartelor de audit și furnizarea de recomandări pentru îmbunătățirea proceselor și controalelor interne.

Cum poți deveni auditor public intern

Pentru a deveni auditor public intern, este necesar să urmezi câțiva pași esențiali, care includ educația, certificarea și experiența profesională.

Poți urma studii de lungă durată pentru a obține o diplomă de licență într-un domeniu relevant, cum ar fi contabilitatea, finanțele, economia sau managementul. Documentează-te înainte care sunt facultățile care oferă și cursuri specifice de audit intern. Ele sunt o bună bază pentru această meserie.

Obținerea unei certificări profesionale poate îmbunătăți șansele în această carieră. Cea mai relevantă certificare pentru auditorii interni este Certificarea de Auditor Intern (CIA) oferită de Institutul Auditorilor Interni (IIA). Pentru a obține această certificare, trebuie să susții examene pe teme precum guvernanța, managementul riscurilor, controlul intern și tehnicile de audit.



Nimic nu poate, însă, înlocui experiența profesională. Majoritatea joburilor interne sau în agenții de audit cer experiență profesională în domenii precum contabilitatea, finanțele sau auditul. Ele pot oferi o bază solidă de cunoștințe și abilități necesare pentru o carieră în auditul intern, iar angajatorii vor ține cont de asta.

Pentru a rămâne competitiv și a-ți îmbunătăți abilitățile, este important să participi la cursuri de formare continuă și să te implici în rețele profesionale. Un curs pentru auditor intern urmat periodic te va ține la curent cu ultimele tendințe și reglementări în domeniu și îți va îmbogăți experiența prin acces la cazuistica formatorilor care îl susțin. Participarea la conferințe și seminarii va oferi, și ea, ocazii valoroase de învățare și networking.

Cine sunt clienții unui auditor intern

Clienții unui auditor intern pot varia semnificativ în funcție de domeniul de activitate, de  dimensiunea și de tipul organizației. În general, aceștia includ companii private, instituții publice, ONG-uri și firme de audit.

Companiile private au nevoie de evaluări periodice ale controalelor interne, ale gestionării riscurilor și ale conformității pentru a asigura eficiența și protecția împotriva fraudelor și erorilor. Cu cât sunt mai mari, cu atât nevoia este mai accentuată deoarece normele interne își pot pierde ușor importanța curentă în structurile stufoase.

Instituțiile publice de toate tipurile angajează auditori interni pentru a asigura respectarea legilor și reglementărilor, pentru a îmbunătăți eficiența și pentru a preveni fraudele și abuzurile.

Organizațiile non-profit pot apela și ele la auditori interni pentru a se asigura de utilizarea eficientă a fondurilor și de respectarea legilor și reglementărilor în vigoare.

Multe firme de audit și consultanță care oferă servicii de audit intern pentru clienții lor pot externaliza anumite proiecte atunci când încărcarea este prea mare. Colaborând cu o astfel de firmă vei avea oportunitatea de a audita o gamă largă de organizații din diverse industrii.

Iată, deci, că pornirea unui business ca auditor intern poate fi un demers satisfăcător și profitabil, totodată. Cu educație continuă și experiență practică, poți să-ți construiești un business profitabil în acest domeniu.

Credite foto: unsplash.com