Toate faptele care se intampla zilnic in viata ta fac parte din zona ta de confort. Cand te obisnuiesti cu o activitate, te misti in inertie si nu-ti pasa daca se intampla ceva nou sau nu.

Cu alte cuvinte, zona de confort ne pune intr-un balon in care suntem protejati de necunoscut si neobisnuit. Oricat de mult te plangi sau ti se pare de nesuportat sa traiesti in aceste conditii, continui de teama sa nu-ti pierzi stabilitatea, in principal financiara.

Acest fals sentiment de securitate determina oamenii sa se comporte intotdeauna intr-un anumit mod fata de colegii lor de munca, familie si prietenii. 

De ce este important sa iesi din zona ta de confort?



Infruntarea provocarilor face parte din evolutia oricarei persoane. Sa ai aceleasi atitudini si sa astepti rezultate diferite este gresit si nu adauga nicio valoare muncii sau personalitatii tale.

Cei care parasesc zona de confort nu se tem sa isi asume un risc si sunt adesea surprinsi de ceea ce obtin. Este clar ca fiecare persoana se adapteaza diferit in aceeasi situatie, cu toate acestea, simplul fapt de a-ti asuma riscuri ofera multe beneficia pe termen lung.

De exemplu, nimeni nu se naste cu abilitatile unui bun lider. Pe de alta parte, oricine poate dobandi in timp anumite calitati pentru a vorbi in fata unui public sau pentru a conduce o echipa de succes. Dar pentru asta, este necesar sa iti impingi limitele pentru a dobandi aceste noi calitati.



Responsabilitatea parasirii zonei de confort este numai a ta, asadar, este esential sa iti cunoasti capacitatile, precum si obiectivele si sa stii unde iti doresti sa ajungi.

Cum iti dai seama ca te afli in zona ta de confort?

Ei bine, exista cateva semne de avertizare care te pot ajuta sa identifici acest lucru:

  • Cariera ta nu progreseaza: daca nu primesti niciodata promovarea mult asteptata sau un loc de munca mai bun, poate fi un semn ca esti putin acomodat cu stilul tau de viata actual. Este posibil sa nu simti sau sa vezi necesitatea de a investi in dezvoltarea ta profesionala.
  • Nu incepi o noua zi bine-dispus: daca te trezesti dimineata cu gandul neplacut ca trebuie sa ajungi la munca si esti total lipsit de energie, acesta este un semn ca te afli in zona ta de confort. Daca locul de munca nu te mai satisface, schimbarea carierei sau a companiei poate fi o solutie ideala.
  • Nu iti amintesti ultima data cand ai facut ceva nou: cand nu ne simtim provocati sau cand facem aceleasi lucruri pentru o lunga perioada de timp, este normal sa ne obisnuim. Daca nu-ti mai amintesti cand te-ai confruntat cu o situatie provocatoare ultima data, este un semn clar ca te afli din zona de confort.
  • Amani frecvent sarcinile: atunci cand nu esti multumit de o situatie sau nu te simti motivat, este destul de obisnuit sa incepi saamanitotul pentru mai tarziu si sa nu iei masuri in acest sens. Astfel, continui sa amani sarcini la nesfarsit, chiar si pe cele foarte importante.
  • Iti este frica de schimbare: insfarsit, unul dintre cele mai mari semne ca te afli in zona de confort este frica de schimbare, chiar si atunci cand este necesara. Daca te gandesti deseori la schimbari, radicale sau nu, dar iti este teama sa le pui in practica, fara indoiala te afli in zona de confort.

Cum sa iesi din zona ta de confort?

Ei bine, parasirea zonei de confort necesita mult mai multa pregatire psihologica decat tehnica. Iata cateva sfaturi utile:

1. Descopera-ti potentialul!

Inainte de a lua masuri, este necesar sa faci o analiza amanuntita asupra tuturor punctelor din viata ta.

Raspunsul la urmatoarele intrebari te pot ajuta sa te orientezi:

  • Sunt multumit de starea mea actuala?
  • Cum ma pozitionez pe plan profesional? 
  • Ce vise am pus deoparte de-a lungul vietii mele? De ce nu le-am dus pana la capat?
  • Care sunt hobby-urile mele?
  • Ce abilitati mi-am dezvoltat pana in prezent?
  • Ce anume imi impiedica performanta?

Lista poate varia in functie de profilul fiecarei persoane. Cu toate acestea, a raspunde sincer la aceste intrebari este primul pas de a iesi din zona ta de confort.

2. Fii flexibil!

Flexibilitatea este o caracteristica esentiala a unei persoane care se cunoaste pe sine si este gata sa faca fata situatiilor neasteptate. In general nu avem control asupra oamenilor din jurul nostru, deoarece sunt liberi sa actioneze si sa gandeasca asa cum isi doresc.

Cu toate acestea, avem control asupra propriilor decizii si actiuni, care nu ar trebui sa fie influentate in niciun fel de teama de schimbare sau sentimentul de nesiguranta.

3. Studiaza mai mult

Inca din timpul scolii, suntem obisnuiti sa studiem doar ceea ce ne place. Unii prefera stiintele exacte, altii opteaza pentru stiinte umaniste. Acest gand iti va limita oarecum creativitatea.

Un antreprenor de succes trebuie sa fie intotdeauna dispus sa descopere continut nou. Asadar, investeste in cunostinte care pot adauga valoare vietii tale profesionale, dar nu uita sa te impliciti si in activitati care prezinta interes personal. 

4. Incerca sa elimini temerile

Sentimentul de frica este natural si serveste pentru a te proteja de pericol. Totusi, frica excesiva este in detrimentul dezvoltarii tale personale, deoarece impiedica relatiile si realizarea de noi experiente in rutina ta.

Vindecarea de frica este mai simpla decat ai putea crede. Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa analizezi si sa confrunti cauzele acestui sentiment.

O situatie comuna care impiedica performanta mai multor antreprenori este dificultatea de a vorbi in public, iar aceasta caracteristica este o premisa fundamentala pentru succesul in orice domeniu. Deci, fa tot ce poti pentru a o adauga in setul tau de abilitati.

5. Socializeaza

Intalnirea cu oameni noi este o modalitate excelenta de a iesi din zona ta de confort. O conversatie simpla la o cafea poate genera o prietenie sau chiar un parteneriat benefic pentru cariera ta. Deci, nu iti fie teama sa participi la evenimente, sa adaugi noi contacte si sa cunosti alte realitati si opinii.

In astfel de momente, poti interactiona cu oameni care au trecut prin diverse experiente, de la care vei obtine noi perspective atat personale, cat si profesionale.

6. Incerca ceva nou in fiecare zi

Parasirea zonei de confort este ceva ce necesita un efort zilnic pentru a depasi obstacolele pe care aceasta le aduce in viata ta. De fapt, incarcand sa faci acest lucru, vei fi mereu motivat si vei cauta noi stimuli in fiecare zi.

Poti incepe urmand unul dintre urmatoarele sfaturi:  

  • Asculta un gen muzical diferit;
  • Planifica o calatorie catre o destinatie neobisnuita;
  • Incearca un fel de mancare nou;
  • Incepe un hobby care te-a pasionat intotdeauna, dar nu ai reusit niciodata sa il pui in practica.

Aceste mici schimbari in obiceiuri te vor ajuta sa iesi din zona de confort si vor aduce mai multa lumina asupra obiectivelor tale.

Si nu in ultimul rand, poate cel mai important sfat de urmat: Nu lasa pe maine ce poti face azi!