Exista momente in viata profesionala a unui lider, cand acesta trebuie sa ia decizii dure cu privire la concedierea unui angajat, ca urmare a diminuarii bugetului companiei sale. Expertii in domeniul HR citati de Business Insider sustin ca intotdeauna, concedierea ar trebui realizata dupa o discutie cu angajatul vizat.

Initial, acesta ar trebui sa fie avertizat referitor la problemele sale, la ceea ce ar trebui sa schimbe in atitudinea sa pentru a nu isi pierde locul de munca. Deseori se intampla ca unui anumit salariat, sefii sa ii spuna ca jobul sau este in pericol si acesta sa nu ia totusi nicio masura in sensul transformarii sale. Prin urmare, concedierea se manifesta ca o urmare fireasca si nu ar trebui sa constituie deloc o surpriza. In cazul in care sunteti sef si ajungeti intr-o astfel de situatie neplacuta, de a concedia un angajat, ar trebui sa nu folositi un ton dur, sa il dozati pe cat posibil, asa incat sa pareti empatic.

Business Insider arata ca daca decizia concedierii a fost luata, nu ar trebui sa aveti vreo retinere in a-i oferi acestuia compasiune. Trebuie sa plecati de la ideea ca viitorul in firma al acestui angajat este deja stabilit, asa ca este necesar sa tineti cont de acest aspect.

Este necesar sa va ganditi ca salariatul concediat nu s-a potrivit cu statutul firmei voastre, mai degraba decat sa il apreciati drept lenes sau dificil. Este normal sa ii oferiti suport acestuia sa isi pastreze demnitatea, in clipa cand isi va pierde jobul, sunt de parere specialistii in domeniul HR.



Trebuie neaparat ca in momentul comunicarii deciziei sa fiti direct si sa demarati discutia cu insasi decizia de concediere. Sunt cazuri in care unii lideri incearca sa indulceasca situatia sau sa amane momentul, ceea ce nu este deloc recomandat.

Dupa discutia ce vizeaza concedierea angajatului, acesta trebuie sa fie informat despre ce fel de compensatii va primi ca urmare a concedierii!

Este bine sa aveti curajul sa ii transmiteti acestuia ca va este greu sa-l concediati. Puteti, de exemplu, sa ii spuneti ca drumul sau va merge mai departe catre un alt job de la o alta corporatie, cu care se va potrivi mai bine si ca acesta nu se opreste aici. Ca si angajator, trebuie sa dati dovada de sinceritate si sa nu denaturati adevaratul motiv al concedierii. Uneori, un sef va folosi o asemenea poveste, pentru a evita neplacerile.



Cu toate acestea, in cazul in care salariatul va fi concediat, seful trebuie sa ii explice exact cum stau lucrurile, scrie Business Insider.

Specialistii va recomanda sa nu va mintiti angajatul, sub nicio forma, deoarece este posibil sa fiti nevoit sa expuneti motivul concedierii in documente si sa fiti subiectul unei reclamatii din partea celui concediat. Specialistii va recomanda ca discutia ce vizeaza concedierea sa fie la obiect, iar dupa anuntul respectiv, este necesar sa il informati ce fel de compensatii va primi ca urmare a concedierii sale.

Business Insider mai scrie ca deseori concedierile pot fi dureroase atat pentru cel vizat, cat si pentru seful in cauza. Concedierea nu reprezinta o decizie simpla, in contextul in care angajatul vizat este o fiinta umana cu sentimente si constiinta.

Ca sa se poata realiza cat mai usor o asemenea concediere, trebuie sa ii oferiti acestuia compasiune, precum si sa il tratati pe fostul angajat cu respect si demnitate.

Mihai Matei

 

Vrei sa inveti de unde si cum poti sa atragi talent de top in compania ta?

Vrei sa recunosti de fiecare data un potential angajat potrivit si unul nepotrivit?

Vrei sa nu mai pierzi timp si bani din cauza recrutarilor ineficiente?

Atunci vino la Trainingul Intensiv “Cresterea Eficientei In Procesele De Recrutare”. Mai multe detalii, aici!