Evolutia tehnologica de care ne bucuram astazi se datoreaza in principal existentei motoarelor electrice care se caracterizeaza printr-o complexitate tot mai ridicata. Functiile si procedeele pe care le prezinta asigura o continua dezvoltare care surprinde cu o serie larga de inventii si descoperiri utile vietii contemporane.

Motoarele de tip electric utilizeaza forte electromagnetice in scopul functionarii, acestea avand rolul de a actiona asupra conductorului pe care il au in dotare. Acesta este locul prin care trece curentul electric ce se afla in camp magnetic.

Motoarele electrice si modul lor de functionare

Componentele ce sunt incorporate in cadrul unui motor electric sunt si cele care ii definesc modul de functionare. Acestea pot fi enumerate, astfel:



  • Armatura – este cea care formeaza totalitatea dispozitivelor si elementelor de comanda, control si siguranta ale unei instalatii de aceasta forma.
  • Rotorul – reprezinta un operator de natura vectoriala cu ale carui caracteristici este scoasa in evidenta axa de rotatie, precum si magnitudinea rotatiei.
  • Comutatorul – in ingineria electrica, comutatorul este definit drept o componenta esentiala ce are rolul de a permite inchiderea ori deschiderea unui circuit electric.
  • Campul magnetic – este denumirea ce desemneaza spatiul din vecinatatea sarcinii electrice in miscare.
  • Alimentarea directa la curent.

Cei care stapanesc cunostintele necesare privind simpla actiune a electromagnetului nu au probleme in a percepe forma de functionare a oricarui motor electric.

Alegerea unui motor electric

Achizitionarea unui motor electric nu reprezinta un proces foarte simplu deoarece exista numerosi factori ce trebuie avuti in vedere. In primul rand, se recomanda sa luam in considerare sfaturile si indicatiile care vin de la specialistii in domeniu, precum cei de la magazinul Braco. Cu o experienta care depaseste 24 de ani in vanzarea de motoare electrice, acestia asigura un inalt standard calitativ si o certificare corecta pentru intreaga gama de produse disponibila pe site-ul https://www.bmes.ro/.



Site-ul mentionat pune la dispozitie o gama de motoare electrice ce sunt clasificate in functie de diverse criterii, precum cel al numarului de faze, respectiv motorul electric monofazat si cel cu doua turatii.

Principalii factori ce ar trebui sa dicteze o astfel de alegere sunt legati de tensiune, putere si viteza de functionare. Viteza de rotatie presupune spre exemplu ca motorul electric pentru o banda transportatoare nu poate functiona la aceeasi turatie cu cea care este necesara in categoria utilajelor de prelucrare a metalului. Este necesar sa se cunoasca de altfel regimul de lucru pe care il poate avea respectivul motor. Este foarte impotant de stiut ca solutii exista oricum, indiferent ca e vorba de motoare electrice standard, fabricate in masa sau ca ar fi vorba de motoarele electrice personalizate, realizate in serii scurte.

Optarea pentru un motor electric de mare putere nu este foarte recomandata deoarece implicit inseamna un consum de energie mult mai mare care este si inutil daca respectivul motor este folosit pentru o singura aplicatie. Nici cele cu capacitate redusa nu reprezinta cap de lista in ceea ce priveste recomandarile specialistilor pentru ca ajung sa fie suprasolicitate si genereaza totodata cheltuieli foarte ridicate daca aplicatiile pentru care urmeaza sa fie folosite necesita o putere mai mare.

Cu ajutorul reductoarelor si a variatoarelor de turatie motoarele electrice pot fi accesorizate si personalizate specific. Acestea pot optimiza numarul de rotatii per minut, oferind cuplu dorit si asigurand functionarea motoarelor electrice in conformitate cu parametrii care sunt urmariti. Reductoarele pot si ele de altfel sa prezinte optiuni variate, respectiv: reductoare melcate, octogonale, coaxiale sau planetare, aplicabile in situatii specifice.

Serviciile de intretinere si reparatie pot constitui un alt factor de mare interes pentru cumparator. Firmele specializate in producerea si comercializarea motoarelor electrice ofera, in mod uzual, o anumita consultanta sau asistenta post vanzare si reparatii pentru cazurile cand un astfel de echipament industrial s-ar putea defecta.

Achizitionarea motorului electric poate parea cu siguranta o misiune dificila care presupune mai multe riscuri in eventualitatea in care nu stapanesti prea bine toate detaliile legate de functionalitatea sa. Cu ajutorul indicatiilor oferite, enumerate mai sus, aceasta alegere poate parea mult mai simpla decat s-ar crede la inceput, deoarece exista un anumit numar de atribute pe care le avem de urmarit si in functie de care trebuie sa se plieze si produsul achizitionat.