Cu generatia Z aproape ajunsa la maturitate, specialistii in marketing inteleg din ce in ce mai bine ce fel de abordare este necesara pentru a atrage atentia acestor tineri. Asadar, este timpul sa luam in considerare urmatoarea runda de potentiali cumparatori: Generatia Alpha, 2010-2024.

Potrivit unui studiu realizat de AdAge.com:

  • Pana la nasterea ultimilor reprezentanti ai Generatiei Alpha in 2024, acestia vor numara 2 miliarde la nivel global.
  • 2,5 milioane copii Alpha se nasc in intreaga lume in fiecare saptamana.
  • Generatia Alfa va fi cea mai educata generatie, precum si cea mai instarita din punct de vedere financiar.
  • Ei influenteaza deja achizitiile in propriile case.
  • Sunt copiii celor in Generatia Millennials, si adesea fratii mai mici ai Generatiei Z.

Si pentru ca reprezentantii Generatiei Alpha sunt consumatorii de maine, am pregatit cateva informatii despre modul in care acestia isi vor dezvolta comportamentul in mediul online, precum si preferintele de cumparare:

Nu au cunoscut niciodata o lume fara retelele sociale

Parintii Millennials ai generatiei Alpha au privit nasterea si dezvoltarea platformelor precum Facebook, Instagram, SnapChat si TikTok. Millennials au adoptat rapid retelele sociale, iar utilizarea platformelor s-a raspandit chiar si la predecesorii lor, Baby Boomers.



Totusi, pe cat de utilizate sunt retelele sociale in prezent, majoritatea dintre noi inca ne putem aminti acel moment in care notiunile de “selfie” si “instastory” erau inexistente.

In schimb, Generatia Alpha s-a nascut intr-o lume guvernata de retelele sociale si nu vor cunoaste vreodata o realitate in lipsa lor.

Copiii Alpha nu folosesc retelele sociale precum niciuna dintre generatiile vechi. Vor exista sanse foarte mici ca acestia sa isi creeze profil pe Facebook sau Twitter, Instagram fiind singura platforma care are sanse sa intre in atentia lor.



Interesul acestora se va indrepta in special catre TikTok si orice alta platforma care va aparea din acest moment si care se va dezvolta odata cu cresterea lor.

Asadar, pentru a tine pasul cu reprezentantii noii generatii, este recomandat sa punem accentul pe fiecare platforma sociala care umreaza sa apara si sa incercam sa intelegem modul in care aceasta ar putea fi un mediu eficient de comunicare intre branduri si acesti consumatori.

Folosesc mai multe ecrane

Generatia Alpha devine familiarizata cu tehnologia mai devreme decat orice alta generatie inaintea lor. Tabletele si telefoanele sunt primele si poate chiar singurele jucarii pe care le folosesc. Acest lucru se datoreaza in mare parte parintilor, 81% dintre acestia petrecandu-si timpul alaturi de copiii lor pe tableta sau smartphone ca activitate recreativa de baza, interactionand cu diverse jocuri si aplicatii.

In ceea ce priveste televiziunea, copiii Alpha nu se vor uita la televizor si nu vor urmari programele traditionale de televizune. Acestia vor opta pentru servicii de streaming precum Disney +, YouTube, Netflix sau Hulu. 

Si pentru ca sunt atat de atrasi de continutul video, publicitatea prin intermediul reclamelor din programele de streaming sau al videoclipurilor de pe Youtube va fi o modalitate excelenta de a-i converti pe acestia in cumparatori, daca va fi adaptata la nevoile publicului, desigur.  

Iar acest lucru poate fi posibil prin reclame interactive, cu optiuni pentru realitatea augmentata care functioneaza cu un al doilea ecran (tabletele si telefoanele pe care acesti copii le utilizeaza atat de mult). Acest tip de reclama vor fi o modalitate excelenta de a face publicitate pentru noua generatie. 

Sunt deja adepti ai Influence Marketingului

Creatorii de continut sunt profesia momentului. A fi Influencer in 2020 este o cale eficienta de a genera venit si de a obtine parteneriate de succes. Si pentru ca aceasta profesie este inca in floarea varstei, cu siguranta va fi si mai apreciata peste 10 ani de acum incolo.

Parintii Milennials au avut grija sa alimenteze apetitul pentru digital al micutilor Alpha, fie prin a le prezenta continutul creat de Influencerii actuali, fie prin a-i face chiar pe acestia parte a vlogg-urilor pe care ei le produc pe canalul lor de Youtube.

Chiar daca si-au dorit sau nu, copiii Generatiei Alpha au fost personaje in multe instastory-uri si videoclipuri pe Youtube dinainte sa stie sa utilizeze aceste platforme.

Anul trecut, micul Ryan de la Ryan’s ToysReview de pe YouTube a castigat venituri de peste 22 de milioane de dolari pentru recenziile sale la jucarii, avand doar 8 ani. 

Charli si Ashley din Charli’s Crafty Kitchen in varsta de zece si, respectiv, sapte ani, au 1,22 milioane de abonati la tutorialele lor despre gatit, unde promoveaza si unele dintre brandurile lor preferate din aceasta industrie.

Evident, copiii care devin abonati ale acestor canale isi incurajeaza parintii sa cumpere produsele pe care le vad de la acesti mici influenceri. 

In cele din urma, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand construim campanii pentru a ajunge la generatia Alpha este flexibilitatea. Tehnologia va continua sa se schimbe intr-un ritm rapid, ceea ce inseamna ca noile platforme de comunicare se vor schimba la fel de repede. 

Ramaneti la curent cu cele mai recente tendinte in social media, streaming si Influence Marketing, astfel incat sa va puteti adapta rapid cu nevoile si compotamentul noilor consumatori!