Al saptelea instrument creativ prezentat de Jacob Goldenberg pentru crearea de reclame virale se refera la activare. Este din ce in ce mai bine constientizat faptul ca in marketingul zilelor noastre, fie el digital sau traditional, publicul trebuie antrenat in a face o actiune mai mare sau mai mica. Pe Facebook cautam sa ajungem la un numar cat mai mare de oameni care sa interactioneze cu noi, incercam sa plasam in reviste print-uri cat mai creative care sa invite cititorul sa faca ceva mai mult decat sa le citeasca si asa mai departe. Despre asta este vorba – despre activarea consumatorului.
Citeste si Partea I – Comportamentul exterm, Partea a II-a – Consecinta extrema, Partea a III-a – Alternativa absurda, Partea a IV-a – Efortul extrem, Partea a V-a – Metafora, Partea a VI-a – Inversiunea.
Tehnica activarii presupune, asadar, invitarea consumatorului in a interactiona fizic cu ad-ul, iar cand acest lucru se intampla, se dezvaluie beneficiul produsului/serviciului promovat sau promisiunea brandului. Astfel, acest instrument devine extraordinar de util atunci cand obiectivul de marketing este constientizarea solutiei oferite de brand sau problemei puse in cauza de acesta, de catre publicul tinta.
In publicitate, activarea este o tehnica ce permite crearea de reclame foarte creative si foarte apreciate. Din pacate, multi nu incearca o astfel de abordare pentru ca nu gasesc idei suficient de bune. Intr-adevar, pentru folosirea acestei tehnici este nevoie de niste oameni creativi si antrenati pentru a lansa un ad cu adevarat bun. Fie ca este vorba despre o problema, o cauza sociala pentru care doriti sa luptati, fie ca este vorba despre promovarea unui produs, a unui serviciu sau a unui brand in sine, folositi cu incredere acest instrument, pentru ca rezultatele pot fi spectaculoase.
Spre exemplu, iata cum a incercat o asociatie de protectie a animalelor sa aduca in atentia publicului problema numarului prea mare de caini eutanasiati si a numarului prea mic de caini adoptati.
Dupa cum vedeti, cititorii revistei erau invitati sa traga de un colt al paginii, transformand astfel injectia cu serul letal intr-o zgarda frumoasa pentru catel si, foarte important, puteau citi solutia problemei aduse la cunostinta.
Un alt exemplu, este campania celor de la Coca-Cola, care au plasat in diferite locuri tonomate proprii inscriptionate cu invitatia « Imbratiseaza-ma ». In momentul in care oamenii imbratisau masinaria, aceasta ii rasplatea cu o doza rece de bautura.
Citeste si Partea a VII-a – Activarea
Autor: Claudia Caraba