De fiecare dată când se ivește o situație care necesită o decizie din partea noastră, mintea intră în modul de analiză: Ar trebui să o fac? Ce se va întâmpla dacă o fac? Dar dacă aleg să nu?
Acesta este momentul când posibilele scenarii și variante se rezumă la două tipuri de argumente:
- Pro
- Contra
Același tip de auto-argumentare este aplicat mai ales în deciziile ce privesc viața profesională și cariera, iar cum lucrul de acasă a devenit o opțiune din ce în ce mai întâlnită în rândul companiilor, este extrem de important să evaluăm cu exactitate avantajele și dezavantajele acestui nou stil de muncă.
Pro
- Angajații care lucrează de acasă se simt mult mai concentrați și mai puțin stresați.
În rândul celor care aleg să lucreze de acasă se raportează o productivitate crescută, o concentrare mai bună și mai puțin stres.
Cu toate acestea, dat fiind faptul că ne aflăm în propria locuință – locul tentațiilor și al distragerilor – poate fi extrem de ușor să ne pierdem concentrarea.
Rămâi concentrat pentru a te putea bucura de toate beneficiile unei productivități crescute într-un mediu lipsit de stres.
- Nu mai pierzi timp prețios cu transportul.
Dacă locuiești într-un oraș mare, cu siguranță ești familiar cu traficul interminabil. Fie că folosești transportul public, sau ești blocat în trafic în mașina personală, timp prețios este pierdut în aceste momente.
Când lucrezi de acasă, singurul ”transport” pe care îl faci este dormitor-baie-bucătărie-birou, așadar poți considera că ai câștigat destul timp să te ocupi de toate task-urile care te așteaptă în bară.
- Cei care lucrează remote au un program mai flexibil.
Ridică mâna dacă ai și alte responsabilități și îndatoriri în afara locului de muncă!
Când lucrezi de acasă este mult mai ușor să îți organizezi singur programul și orele de muncă astfel încât să ai un echilibru personal-profesional sănătos și să poți rezolva totul în timp util, fără să te supra-aglomerezi.
Contra
- Să lucrezi de acasă te poate face să resimți sentimentul de singurătate.
Este bine cunoscut faptul că unele persoane sunt mai productive dacă lucrează împreună cu o echipă. Însă nu multă lume știe ce impact are să fii alături fizic de acea echipă.
De cele mai multe ori, lucrând acasă te poate face să te simți singur în problemele și provocările ce vin către tine. Acesta e momentul când se ivește sentimentul de ”trag tot greul singur”, chiar dacă în mod conștient știi că nu e adevărat.
Acest lucru fiind spus, se poate dovedi incredibil de util să îți vezi echipa zilnic și să observi cum fiecare dintre voi lucrați împreună, concomitent, pentru aceeași cauză!
- Comunicarea și colaborarea pot deveni dificile.
Acest argument vorbește de la sine, comunicarea online nu se compară cu cea face to face.
Controlul pe care îl exerciți asupra mesajelor pe care le transmiți online și modul în care acestea sunt interpretate este mult mai redus în comparație cu o comunicare directă, la locul de muncă.
Așadar, când lucrezi remote este mult mai greu să te asiguri că informația pe care dorești să o transmiți a fost primită și înțeleasă în mod corect.
- Riscul de overworking.
Când ești la birou știm că îți arunci un ochi pe ceas din 10 în 10 minute. Acest lucru nu este valabil și acasă, tocmai pentru că asociem propria locuință cu un loc de relaxare – nu ne presează nimic, nu trebuie să prindem autobuzul, nu avem o oră limită la care trebuie să terminăm tot ceea ce avem de făcut.
Deși nu pare, simplul fapt că suntem mai relaxați în ceea ce privește timpul nostru se poate dovedi atât o binecuvântare, cât și un blestem în egală măsură. Acestea sutn situațiile în care pierdem noțiunea timpului și ajungem să lucrăm mai mult decât ne-am propus, aterizând fix în punctul de overworking.
Concluzie
Acestea fiind spuse, este esențial să aruncăm o privire pe ambele laturi ale monedei în momentul în care luăm o decizie la fel de importantă ca: Să lucrez de acasă sau de la birou?
Cântărește cu atenție argumentele pro și contra și ia decizii ce te vor avantaja atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.