Tu stii cu cine faci afaceri? Perioada pe care o parcurgem se caracterizeaza printr-un plus de prudenta in mediul de business. Este normal sa fie asa. Multe dintre companii se confrunta cu serioase probleme financiare – in timp ce altele au trecut mult mai usor peste perioada pandemiei Covid-19.
Un studiu recent Coface Romania ne arata ca in primele sase luni ale anului 2021, s-au deschis cu 23% mai multe proceduri noi de insolventa raportat la acelasi interval din anul trecut.
Ce putem face pentru a fi de partea firmelor care isi continua progresul? Avem nevoie de capacitate de munca si de a ne reinventa, avem nevoie sa profitam in permanenta de oportunitatile care apar si sa venim in sprijinul clientilor nostri cu produse de calitate, de care acestia sa fie multumiti.
In plus, mai mult ca oricand, avem nevoie de parteneri stabili, pe care sa stim ca ne putem baza. Neincasarea la timp a unora dintre facturi ne poate cauza probleme serioase de finantare. Intrarea in incapacitate de plata a unui furnizor important, care nu ne mai poate livra marfa la timp, ne poate conduce catre blocaje pe care dorim sa le evitam.
Cu atat mai important este sa verificam societatile comerciale cu care facem afaceri. Iata cinci lucruri esentiale pe care sa le verifici in legatura cu partenerii de afaceri, pentru a sti mereu ca acestia nu au probleme care sa iti puna propriul business in pericol.
1.Verifica societatea comerciala de interes dupa CUI
Mai ales in cazul colaboratorilor tai noi, este important sa le cunosti situatia fiscala. Verificarea unei societati comerciale dupa CUI va fi, probabil, prima pe care o vei face in legatura cu clientii tai noi. Vei afla in acest fel daca organizatia de interes este activa si cum se numesc asociatii sai, dar si datele de contact sau domeniul sau de activitate (CAEN-ul principal).
2. Verifica societatea la ANAF: datoriile la Bugetul de Stat pot sugera probleme financiare importante
Este important sa stii daca o organizatie cu care colaborezi are datorii la Bugetul de Stat. Acestea pot semnala eventuale probleme financiare care maresc riscul de neincasare sau de intrare in incapacitate de plata. Verifica asadar societatile cu care colaborezi la ANAF, pentru a te asigura ca acestea nu au probleme cu datoriile la bugetul de stat.
3. Verifica dosarele in justitie ale firmei sau firmelor de interes
Este important sa stii daca unul dintre colaboratorii tai are diverse dosare pe rolul instantelor judecatoresti. Aici intra si un eventual dosar de insolventa. Te intereseaza si daca o companie are diverse procese intentate de parteneri fata de care nu si-a indeplinit obligatiile. In viitor, ai putea fi unul dintre acesti parteneri. Cunoscand aceasta informatie insa, poti lua la timp masurile care se impune pentru a-ti limita expunerea la un asemenea partener.
4. Care sunt indicatorii economico-financiari ai companiei tale partenere?
Indicatorii economico-financiari iti arata care este capacitatea companiei de interes pentru tine de a-si plati furnizorii la timp prin gestionarea eficienta a capitalului de lucru. Analizand indicatori precum cei de lichiditate, solvabilitate sau profitabilitate, intelegi cat de stabila din punct de vedere financiar este o companie. Poti chiar sa estimezi cum se va descurca aceasta pe termen mediu si lung, pornind de la cifrele actuale.
In plus, daca optezi pentru rapoartele oferite de o platforma online cum este InfoQuick, ai la dispozitie si o comparatie a firmei de interes cu mediana sectorului. Poate ca rezultatele obtinute de o companie intr-un an nu ti se par spectaculoase, dar descoperi ca aceasta a obtinut performante maxime in raport cu firmele din acelasi domeniu de activitate, iar perspectiva ta se schimba.
5. Afla care sunt informatiile din CIP – Centrala Incidentelor de Plati
Informatiile din CIP – Centrala Incidentelor de Plati iti spun daca o companie a avut in ultimii sapte ani diverse incidente de plata. Daca a emis cecuri si bilete la ordin fara acoperire, de exemplu. O organizatie care nu este prezenta in CIP are in general o bonitate mai mare.
Platforma InfoQuick iti ofera toate aceste date despre partenerii tai
Pentru a putea accesa toate aceste date, poti apela la portalurile institutiilor de stat: Ministerul Finantelor, ONRC, Ministerul Justitiei… Fiecare dintre aceste portaluri iti va solicita un cont, iar pentru o parte dintre informatii ti se va cere sa platesti in avans o taxa. In plus, informatia poate fi disipata si exista cazuri in care nu o vei regasi in totalitate.
Mult mai simplu este sa apelezi la o platforma online ce ofera date despre firme, asa cum este InfoQuick.ro. Rapoartele InfoQuick sunt prietenoase si usor de parcurs, realizate special pentru ca utilizatorul sa inteleaga rapid datele pe care le primeste atunci cand verifica o societate comerciala.