Telemarketingul se deosebeste foarte de clar de mijloacele de comunicare in masa (mass-media) printr-o serie de elemente distincte.

Cel mai important dintre acestea este faptul ca folosind telemarketingul se realizeaza o relatie personala si interactiva cu clientul, avand o oferta la baza.

Intr-o convorbire telefonica se pot folosi mai multe arme decat intr-o oferta tiparita pe hartie. Un argument imbatabil il reprezinta factorul emotional care intervine in acest tip de comunicare…

In conditiile in care concurenta este din ce in ce mai crescuta, iar metodele traditionale incep sa nu mai dea roade comparativ cu anii trecuti, implementarea unei noi strategii devine prioritara pentru orice om de vanzari. Pentru aceasta este bine sa ia in calcul un training de vanzari, pentru a atinge rezultate frumoase.

Printre asa-zisele metode neconventionale de vanzari se numara si vanzarile folosing telemarketingul. Profesionistii inca mai fac diferenta intre telemarketing si telesales (vanzari prin telefon). Principalul argument este ca, pentru telemarketing este necesar un script si o planificare minutioasa a convorbirii, in vreme ce vanzarile prin telefon se bazeaza in general pe spontaneitatea vanzatorului.



Cristian Nicoara, consultant Hilt Training, a declarat pentru 3idei.ro: „Folositi telemarketingul in momentul in care vrem sa testati un produs sau un serviciu nou pe piata”. O modalitate de a vinde un produs sau un serviciu pe piata folosind telemarketingul este Cold Calling-ul, a prezentat acesta. Prin aceasta forma de telemarketing iti poti genera o serie de prospectari si iti testezi piata.

Astfel, ai posibilitatea de a vedea daca baza ta de date raspunde cu succes nevoilor pe care tu vrei sa le satisfaci prin produsul sau serviciul pe care il propui.

„Nu spune multe cuvinte pe minut si nu vorbi repede in momentul in care iti abordezi telefonic clientul. Asta este modalitatea cea mai rapida de a-l pierde”, a declarat Cristian Nicoara pentru 3idei.ro



Aspectele importante de care este nevoie atunci cand folosesti telemarketingul ar fi: sa ai grija la tonul vocii, ritmul, viteza vorbirii, modul in care transmiti informatia si mesajul prin care alegi sa prezinti respectiva informatie.
Abordarea trebuie sa fie una directa, ferma si pe un ton amical. „Daca reusesti sa-l faci sa te asculte, sa-ti acorde cele 2-3 minute necesare sa-ti prezinti ce ai de prezentat, atunci apelul respectiv are mult mai multe sanse de a se finaliza cu o vanzare”, a mai declarant acesta.