Senzatia ca vrei sa dai cu ceasul de perete, fiori de neplacere cand simti podeaua rece sub talpi si grimasa de „azi nu”. Azi nu vreau, azi nu pot, azi vreau sa fug. O resimti chiar si atunci cand iubesti ceea ce faci, cand reusesti sa iti atingi toate telurile sau cand ai reusit cu un proiect care pentru tine aduce echivalentul bucuriei de a castiga la lotto. Diferenta este ca in loc sa te lasi purtat de noroc,  te-ai lasat purtat in voia strategiilor, a orelor peste program, inspiratiei si muncii asidue.

De fapt, nici nu are neaparat importanta proiectul pe care il incepi, cat ai reusit din el si cat de departe esti. Uneori te simti pur si simplu epuizat psihic si fizic indiferent de miza, reusita si capacitate.

Insa diferenta dintre oamenii care reusesc si oamenii care in cele din urma se plafoneaza consta in mentinerea vointei si puterea de a continua chiar si atunci cand, inainte sa iei prima gura de cafea sau ceai, fata ta se congestioneaza intr-o grimasa obosita, plictisita si epuizata.  Atunci cand iti gasesti puterea de a te ridica si de a termina ceea ce ai inceput esti un invigator. Problema? Pentru a exercita o vointa reala si puternica nu ai nevoie doar sa fii echilibrat emotional sau sa fii puternic psihic, iti trebuie antrenament.

 3 idei de cum sa iti mentii vointa si a o exercita chiar si in zilele in care alarma ceasului este mai neplacuta ca nicicand

  1. Cu toate ca am putea spune ca rutina este principala cauza pentru care multi oameni ajung in posturaa descrisa mai sus, rutina nu inseamna doar: serviciu-acasa-mancat-odihna. Rutina sau programul zilnic poate implica mult mai mult. Rutina pe care ti-o construiesti tu poate implica lucruri care iti plac, te motiveaza si te ajuta. Daca iti place sportul, spre exemplu, atunci poti sa iti construiesti programul de asa natura incat sa ai acea jumatate de ora a ta, cu tine insuti, in care sa faci ceea ce iubesti si te ajuta sa te intarasti moral si psihic – sau macar sa te relaxeze. Singura regula este sa nu iti gasesti scuze pentru a evita programul. Zilnic gaseste timp sa faci ceea ce iti doresti inainte de programul de munca. Tot in aceasta rutina invata sa iti programezi pauzele. Mai in gluma, mai in serios avem o vorba din batrani „Pauzele lungi si dese, cheia mariilor succese” (ei, nu trebuie luata chiar ad literam). Trebuie sa inveti ca daca lucrezi pana la epuizare nu este in detrimentul tau. Programeaza cateva pauze in care sa mirosi zambilele, sa uiti putin de deadline si proiect in sine. Asta iti va oferi o perspectiva noua, deci si o abordare fresh asupra muncii tale.
  2. Chiar daca un studiu arata ca sa gandesti pozitiv poate face uneori mult mai rau, este un tip de gandire care te ajuta mereu. Daca nu te mai simti motivat sau daca ai ajuns la limita superioara in care te intrebi ce rost are, o metoda buna este sa iti amintesti minimum 3 reusite pe care le-ai avut in cadrul proiectului si pe care ti le aduce proiectul.

Majoritatea dintre aceste 3 idei de cum sa iti mentii vointa se refera la tine, insa chiar si cei mai puternici au nevoie de ajutor din exterior.

  1.  Grupul de suport nu este doar pentru cei cu probleme. Stiu ca suna bizar si mai mult dedicat celor care se confrunta cu probleme, insa grupul tau de suport pot fi prieteni, familie sau prieteni virtuali. Important este sa te conectezi cu oameni care inteleg si iti pot oferii bataia pe umar atunci cand ai nevoie.