Un subiect foarte dezbatut in domeniul business este productivitatea. Antreprenori, sociologi, psihologi cei de la departamentul de Resurse Umane vorbesc sau pun in evidenta destul de des metode prin care iti poti creste productivitatea, puterea de concentrare si asa mai departe. Unele dintre aceste metode se refera exclusiv la ce obiceiuri mai bune poti deprinde la locul de munca. Cu siguranta ati auzit de lista de teluri, lista de provocari, rutina si asa mai departe toate punand accentul pe autoprovocare si auto dezvoltare, toate avand la baza motivatia. Cu toate acestea se vorbeste foarte mult si de greseli subtile sau vizbile ce duc la absenta motivatiei deci, prin analogie, la lipsa productivitatii si proactivitatii.
Mai rar se discuta despre lucrurile mici, personale care te forteaza sa creezi obiceiuri sanatoase pentru tine insuti. Acest subiect este usor evitat, poate din cauza subiectivitatii si a neclaritatii atunci cand vorbim de „sanatos pentru noi insine”. Este destul de complicat sa cream un top comun a ceea ce ne da energie pentru a doua zi, ce ne motiveaza sa continuam sau ce ne face sa ne simtim mai bine in pielea noastra. Cu toate acestea, exista totusi lucruri nesanatoase care duc la plafonarea celui mai hiperactiv om de pe pamant si care trebuie evitate cu sfintenie.
3 lucruri pe care sa le faci daca vrei sa fii mai productiv
Pentru majoritatea dintre noi sa deschidem social media-ul si e-mailul dimineata a devenit aproape un ritual habitual. Un tabiet chiar, am putea spune. Sigur pare o idee buna sa te amuzi cand privesti poze cu pisici nataflete, sa citesti un articol interesat sau, pur si simplu, sa intri in contract cu lumea fix la cafeaua de dimineata. Insa nu este chiar cea mai buna decizie. O astfel de rutina te opreste din a iti crea tabieturi ceva mai bune pentru organismul tau. In plus daca ai norocul sa pici cu ochii fix pe un subiect sensibil pentru tine, risti sa te enervezi sau sa primesti vesti proaste fix de cand te-ai trezit – lucru care nu cred ca este prea motivant.
Pune telefonul deoparte! Bea cafeaua in liniste, iesi la alergat, organizeaza lucrurile in minte. Sau, in orice caz, dimineata stai si miroase putin trandafirii. Cauta sa faci lucruri care sa te energizeze dimineata nu sa iti oboseasca ochii sau sa te mentinta intr-un stadiu inactiv – urmeaza oricum multe ore de stat pe scaun. Exista studii care arata ca statul pe loc pentru un timp indelungat nu este nesanatos doar pentru coloana vertebrala, dar induce stare de epuizare psihica si fizica.
Organizea timpului este vitala. Lucreaza intr-un time-frame.
Aici nu este vorba exclusiv despre programul de munca de pe contract. Este vorba de ceea ce setezi tu. Determina un timp (45-50 de minute) in care sa lucrezi fara intrerupere. Un timp in care tai orice legatura externa sau orice iti poate distrage atentia de la ceea ce faci.
Foloseste pauzele in avantajul tau! Seteaza o alarma si dupa ce a expirat timpul ia zece minute de pauza in care sa faci neaparat un exercitiu fizic.
Indiferent ca alegi sa te plimbi zece minute sau iti intinzi picioarele, important este sa elimini stresul acumulat in timpul lucrului. De ce activitate fizica? Pentru ca stresul este produsul unei substante produse de organism, denumita cortizol. Cea mai buna si usoara metoda de a scapa de cortizolul excesiv este sportul. In plus, 10 minute de sport te pot ajuta sa te simti mai energic.
Apoi mai este faptul ca odata scapat de stres ai o perspectiva mai buna, mai coerenta si rationala asupra muncii tale.