Studiile arata ca liderii care au simtul umorului sunt cu 27% mai motivati si admirati fata de cei care nu glumesc. Angajatii lor sunt cu 15% mai implicati, iar echipele lor sunt de doua ori mai capabile sa rezolve un task. Toate acestea reprezinta o performanta crescuta a companiei. Alte studii arata ca si o mica gluma in prezentarea de vanzare trimisa clientului, poate creste cu 18% sansele de achizitie ale produsul.

Angajatii, insa, se tem sa recurga la umor din teama de a nu ofensa, teama de a nu parea amuzanti sau lipsa dorintei de a destinde atmosfera. Nu toata lumea gusta umorul, mai ales cand face referire la propria persoana, adica nu toata lumea stie sa se autoironizeze sau sa faca haz de necaz.

Tocmai de aceea, atunci cand intri intr-o echipa noua, e important sa tatonezi putin terenul si sa cunosti limitele fiecaruia, apoi sa iti incerci ,,norocul”. Nicio gluma nu trebuie dusa la extrem, cum nici lipsa ei nu ne face mediul de lucru mai placut. Echilibrul este cheia succesului.

Cum functioneaza umorul?

Rasul in grup accelereaza sentimentul de apropiere, apartenenta si incredere. Umorul vine cu o reactie chimica. Atunci cand radem, creierul nostru produce cortizon (care induce calmul si reduce stresul) si creste nivelul de endorfine si oxitocina. Se produce acelasi efect chimic ca atunci cand meditam, facem sport si suntem alaturi de persoana iubita, toate in acelasi timp. Pe langa asta, prezenta umorulului la birou are aprobarea departamentului de HR. 😊



Tipuri de umor

Umorul poate fi inteles in nenumarate feluri de catre oameni. Astfel, exista patru tipuri de umor, conform Academiei de Management:

1. Umorul asociat

Acesta include povestirile personale amuzante care cresc interactiunea sociala. Acest tip de umor amelioreaza tensiunile sociale si este considerat umorul-usor.

2. Umorul pozitiv

Acest tip de umor ajuta oamenii sa faca fata stresului printr-o atitudine pozitiva. Oamenii care cauta intotdeauna sa faca haz de necaz intr-o situatie stresanta sau tulburatoare, tind sa apeleze la autoironie.



3. Umorul agresiv

Oamenii care folosesc umorul agresiv se bazeaza pe glume sau umilinte pentru a-i manipula pe ceilalti. Acesta este genul de gluma care face ca o persoana sa se simta mai bine cand ceilalti sunt subapreciati.

4. Autoironia

Individul care se subapreciaza si face glume la adresa propriei persoane apeleaza la acest gen de umor. Atunci cand este utilizat corect, te poate ajuta sa te simti mai abordabil. Cu toate acestea, daca exagerezi, risti sa iti denigrezi considerabil statutul in ochii colegilor si sefilor tai.

Avantajele umorului la locul de munca

Toata lumea stie cat de frumos este sentimentul in care ne lasam purtati de val si radem atunci cand auzim glume. In schimb, noi tindem sa radem din ce in ce mai putin odata ce imbatranim. Potrivit unui sondaj Gallup, de la 23 de ani rata rasului pe zi scade dramatic. Un copil de pana la 4 ani rade de trei sute de ori pe zi, in comparatie cu un adult de 40 de ani, care rade de trei ori pe zi. Rasul are o multime de beneficii pe termen scurt si lung, iar la locul de munca acestea sunt:

1. O dispozitie buna

2. Stres redus

3. Legatura relationala rapida

4. Un sentiment mai mare de apartenenta

5. Performanta crescuta

6. Sanatate mintala imbunatatita

7. Inhibitii reduse

8. Dezacorduri reduse

Dezavantajele cantitatii de umor la locul de munca

In timp ce umorul poate aduce mai multa voie buna, prea mult umor sau unul inadecvat la locul de munca poate avea efecte negative pe termen scurt si lung.

In general, managerii si liderii companiilor dau tonul umorului la locul de munca. O parte din misiunea de a fi un lider este sa stii cat de departe sa duci o gluma cu colegii de munca. Umorul negativ poate pune intr-o umbra mai putin placuta angajatul, dar si pe cel care il foloseste.

Sarcasmul pe seama unui coleg sau a unui grup de colegi are efect coroziv de-a lungul timpului, iar efectul de apartenenta poate disparea treptat. Ceea ce duce la dezechilibrul echipei. 

Cum sa folosesti umorul la locul de munca

Cum poti adauga mai mult umor in colectiv, fara sa fortezi lucrurile? Noi va oferim 6 pasi prin care poti aduce mai multa voie buna la birou, indiferent daca lucrezi in sediu sau remote.

1. Incepe cu tine insuti

In primul rand, este important sa nu te iei prea in serios. Poti incepe cu umorul pozitiv, acela in care faci glume in situatiile stresante, pentru a distinge putin atmosfera.

Un studiu a analizat modul in care functioneaza umorul pozitiv la locul de munca. Se pare ca atunci cand atat liderii, cat si angajatii impartasesc umorul pozitiv, angajatii isi respecta mai mult liderii.

2. Distribuie colegilor videoclipuri amuzante, fotografii si citate

In zilele noastre, exista o cantitate nesfarsita de continut amuzant pe internet. Poti cauta cu usurinta meme-uri sau clipuri amuzante, dar si citate legate de munca pe care le poti impartasi colegilor.

Impartasirea continutului care-ti place te poate ajuta sa te conectezi de colegi care au un simt al umorului similar cu al tau.

Desigur, exista un timp si un loc pentru toate, iar fiecare intalnire nu trebuie sa fie o serie nesfarsita de meme-uri si videoclipuri amuzante.

3. Povesteste o poveste amuzanta care ti s-a intamplat

Impartasirea intamplarilor amuzante din viata ta are scopul ca oamenii sa te cunoasca mai bine si sa se simta mai conectati cu tine. Si daca exista o intamplare usor jenanta de impartasit, este, de asemenea, o mare oportunitate de a arata ca nu te iei prea in serios. Toate au, bineinteles, o limita. Nimeni nu vrea sa intri in prea multe detalii si nici sa iti cunoasca tot istoricul vietii.

4. Participa la un joc distractiv

Exista o multime de jocuri pe care le poti face la locul de munca, care starnesc rasete. Poate ca echipa ta vrea sa ia o pauza intr-o zi insorita pentru a-si intinde picioarele si ar fi o idee buna pentru un tenis, o partida de fotbal sau o serie de alergat.

Sau poate incepeti urmatoarea saptamana cu o runda rapida de ,,Adevar sau provocare”. Jocurile distractive si necompetitive de acest gen pot fi o modalitate excelenta de a inviora starea de spirit si de a ajuta oamenii sa se conecteze.

5. Folositi umorul pentru a disimila conflictele

Conflictele dintre colegi sau clienti nu sunt niciodata distractive. In loc sa lasi un dezacord sa agraveze relatiile colegiale, incearca sa folosesti umorul pentru a ameliora tensiunile si a continua activitatea in mod pozitiv.

6. Incepe o intalnire intr-o nota distractiva

Da tonul urmatoarei tale intalniri importante cu o surpriza distractiva. Poate aduci gustarile preferate din copilarie, spui o poanta din domeniul tau sau redai un videoclip amuzant inainte de prezentare.

Daca ti-a placut articolul nostru, impartaseste-l cu prietenii si prietenii tai. Tu cat de mult glumesti la birou?