Morfologia fetală este un domeniu medical care se ocupă cu studierea și evaluarea dezvoltării fetusului. Ecografia morfologică fetală este una dintre cele mai importante metode prin care se poate evalua starea de sănătate a viitorului bebeluș. Ea permite medicilor să verifice dezvoltarea normală a bebelușului și să detecteze eventualele anomalii. Ecografiile de morfologie fetala se efectueaza în trimestrele I, II și III ale sarcinii pentru a le oferi medicilor informații complete despre evoluția normală a fătului, despre eventualele anomalii genetice și pot identifica și trata alte probleme de dezvoltare la timp. 

Rolul și beneficiile ecografiilor de morfologie fetală

Ecografiile de morfologie fetală sunt folosite pentru a detecta anomalii genetice sau structurale ale bebelușului. Acestea oferă o imagine detaliată a fătului și a sarcinii, permițând medicilor să monitorizeze mai atent dezvoltarea copilului. De asemenea, ecografiile de morfologie fetală pot identifica defectele cardiace și anomaliile craniului și ale coloanei vertebrale.

Deoarece ecografia de morfologie fetală poate detecta probleme genetice sau structurale precoce, acesta poate fi un instrument important în furnizarea unei îngrijiri adecvate sarcinii. Aceste ecografii pot diagnostica diverse afecțiuni precum: anencefalie (lipsa porțiunii superioare a creierului), spina bifida (dezvoltarea incompletă a coloanei vertebrale) și hipoplazia cardiacă (dezvoltarea incompletă a inimii). Acestea pot de asemenea detecta trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 18 și 13.

Pe lângă faptul că poate identifica probleme genetice și structurale, ecografia de morfologie fetală poate oferi informații despre sănătatea generală de sănătate a fătului. Aceasta oferă o imagine foarte detaliată a bebelușului, organelor interne, placentei. Acest lucru le permite medicilor să monitorizeze activitatea cardiacă, greutatea bebelușului și fluxul sanguin la nivelul placentei [1]. 

Morfologia fetală de trimestrul I

Morfologia fetală de trimestrul I se efectuează pentru a evalua dezvoltarea corectă a fatului și pentru a diagnostica posibilele anomalii congenitale și malformații. Ecografia morfologică include o evaluare detaliată a organelor și sistemelor fetale, inclusiv a structurilor faciale, organelor interne și a sistemului nervos central.

Ecografia morfologică din primul trimestru măsoară dimensiunea craniană, mărimea inimii și poziția fiecărei porțiuni din corpul fătului. De asemenea, arată dacă există defecte congenitale sau malformații. Aceste informații sunt folositoare pentru medicii care monitorizează evoluția fătului și pregătesc tratamentele necesare înainte de naștere.

Un alt avantaj al ecografiilor morfologice este evaluarea riscului de anomalii cromozomiale cum ar fi sindromul Down. Anumiți  indicatori sunt utilizati pentru a determina riscul de anomalii cromozomiale la făt si pentru a lua decizii adecvate despre tratamentele urmatoare.

Ecografia morfologică oferă, de asemenea, medicilor informaţii cu privire la posibile probleme ale placentei sau ale membranelor fetale si poate detecta anumite anomalii genetice, cum ar fi trisomia 18 sau trisomia 13 [2]. 

Morfologia fetală de trimestrul II

Morfologia fetală pentru trimestrul al doilea este una dintre cele mai importante etape ale ecografiei de diagnostic prenatal. Examenul ecografic de morfologie fetală de trimestrul II cuprinde evaluarea unei serii de markeri structurali și a dimensiunilor fetale. Acesta are loc în al doilea trimestru de sarcină, între 18 și 22 de săptămâni.

În cadrul examenului, medicul va analiza markerii de dezvoltare structurala, cum ar fi forma craniului si aspectul nasului și urechilor. De asemenea, se va evalua dimensiunea și poziționarea organelor interne ale fătului și se vor examina extremitățile fetale pentru detectarea eventualelor malformații și a altor probleme structurale ale fătului.

De asemenea, morfologia fetală de trimestrul II include o scanare detaliată a plămânilor, inimii și altor organe ale fătului pentru a se asigura că au fost formate corect și sunt funcționale. Ecografistul poate detecta semnele malformațiilor cardiovasculare sau ale altor defecte congenitale care ar putea fi asociate cu o anumită afecțiune sau boală genetică [3].



Morfologia fetală de trimestrul III

Ecografiile de morfologie fetală din trimestrul III sunt destinate să evalueze structurile fetale cum ar fi creierul, plămânii, inima, organele interne, sistemul osos și altele. Acestea oferă o imagine completă a stării de sănătate a fatului și permit medicilor să monitorizeze cu atenție creșterea și dezvoltarea copilului. 

Prin intermediul unei ecografii de morfologie fetală, medicii pot verifica toate organele fetale, pentru a vedea dacă funcționează corect. De asemenea, această procedură permite medicilor să observe dacă este prezent un defect structural sau genetic. De asemenea, se pot identifica anumite deficienţe care necesită tratament imediat după naștere.

În plus faţă de examinările anterioare, în cadrul morfologiei fetale de trimestrul III se evaluează cantitatea de lichid amniotic, starea placentei, lungimea și greutatea viitorului bebeluș și alți markeri ai dezvoltării sale, precum circumferința abdominală [4].

Morfologiile fetale sunt ecografii detaliate, efectuate de către medici specializați în domeniul evaluării imagistice a dezvoltării fetale și echipați cu aparate performante, menite să evalueze evoluția sarcinii și să identifice eventuale probleme de dezvoltare ale bebelușului. Efectuarea lor la momentul potrivit este importantă pentru orice părinte. 

Bibliografie:



1. ” Pregnancybirthbaby.org.au, {{meta.dc.publisher}}, 2019, www.pregnancybirthbaby.org.au/anomaly-scan, accesat la 10.02.2023;

2. Martel, Janelle. “Pregnancy Ultrasound.” Healthline, Healthline Media, 7 Oct. 2016, www.healthline.com/health/pregnancy/ultrasound, accesat la 10.02.2023;

3. “The Anatomy Ultrasound: Everything You Should Know.” Healthlinewww.healthline.com/health/baby/anatomy-ultrasound#1, accesat la 10.02.2023;

4. Ukweh, et al. “Value and Diagnostic Efficacy of Fetal Morphology Assessment Using Ultrasound in a Poor-Resource Setting.” Diagnostics, vol. 9, no. 3, 1 Sept. 2019, p. 109, https://doi.org/10.3390/diagnostics9030109, accesat la 10.02.2023.