O casă mare, cu măcar un etaj, poate fi o idee atractivă pentru oricine își dorește să își construiască o locuință nouă. Dacă te afli în această situație, trebuie să știi că o casă cu etaj nu este întotdeauna o variantă recomandată. Dezavantajele acestei opțiuni sunt destul de numeroase, iar o alternativă populară și mai la îndemână este cea a caselor fără etaj. Acestea prezintă câteva avantaje semnificative, comparativ cu locuințele cu etaj, iar ele sunt cu atât mai evidente atunci când vrei să îți construiești o casă, nu să o cumperi. De ce sunt de preferat casele fără etaj și prin ce compensează ele lipsa mai multor nivele?

Costul mai mic

Costul unei case fără etaj este mai mic decât cel al uneia pe minim două niveluri, iar asta se explică atât prin prisma cheltuielilor de construcție, cât și a celor ulterioare, de întreținere. O casă fără etaj implică mai puține materiale necesare ridicării ei și mai puțin efort din partea meseriașilor, ceea ce va conduce la scăderea prețurilor pe care o să le plătești pe aceste elemente. Totodată, imediat ce casa va fi gata, vei putea să o încălzești mult mai ieftin decât dacă ar fi trebuit să încălzești cel puțin două etaje. Același lucru ar fi fost valabil și pentru utilizarea apei calde sau a aerului condiționat. Eficiența este mult mai mare atunci când suprafața ce trebuie aprovizionată cu energie este mai mică iar orice etaj în plus va conduce la creșterea consumului. 

Ușor de construit și sigură

Casa fără etaje este mai ușor și rapid de ridicat, iar totul pleacă de la fundație, care nu este necesar să fie atât de complexă precum cea a unei clădiri înalte. De asemenea, o casă cu etaje presupune turnarea unei plăci între parter și etaj, ceea ce implică costuri și timp suplimentare. Fiind nu atât de înaltă precum o casă cu etaje, cea pe un singur nivel este mai stabilă și sigură, inclusiv în caz de cutremur. 

Camere mai mari și posibilitate de extindere

O casă fără etaj îți va permite să optezi pentru camere mai înalte, ceea ce le va face să aibă un aspect mai spațios și mai aerisit. Poți adăuga pe lista avantajelor referitoare la spațiu și posibilitatea montării unor ferestre mai mari, care să permită acces la lumină naturală în cantitate mai mare.De asemenea, unei case fără etaj îi poți anexa cu ușuriță o terasă sau alte camere, iar costurile nu vor fi deloc unele mari. Dacă ai opta pentru o casă cu etaj, ar fi mult mai dificil să realizezi acest lucru, iar dacă ai vrea neapărat să extinzi locuința, ar trebui să investești sume mult mai mari. Poți găsi proiecte de case fără etaj la 1Design, iar acestea îți vor oferi o imagine mult mai clară asupra a ce presupune o astfel de locuință. De asemenea, poți observa cu ușurință posibilitățile de extindere, în funcție de proiectul pentru care optezi. 



Prietenoasă atât cu bătrânii, cât și cu tinerii

Vine o vârstă la care fiecare om ajunge să întâmpine dificultăți de deplasare, iar povara de a trebui să urci chiar și câteva trepte îți poate face viața mult mai grea. Totodată, există posibilitatea să locuiești în noua ta locuință și cu oameni mai în vârstă, precum părinții tăi sau ai partenerului tău de viață. Poate deveni foarte dificil și frustrant să îi ajuți să urce sau să îi urmărești având dificultăți, dacă trebuie să meargă la etaj. Astfel, varianta casei fără etaj devine o opțiune mult mai avantajoasă și prietenoasă cu bătrânii. Nici tinerii nu sunt dezavantajați de o astfel de variantă, pentru că o casă fără etaje este mult mai lejer de întreținut și curățat. 

Așadar, avantajele construirii unei case fără etaje sunt destul de semnificative și au impact și la nivelul aspectului, dar și în privința costurilor și a posibilităților de extindere.