In Franta se afla cativa dintre cei mai bogati afaceristi ai planetei, iar averea cumulata a celor mai bogati 10 francezi are valoarea de peste 194,4 miliarde euro. Potrivit BBC, aceasta suma depaseste Produsul Intern Brut al Greciei din 2014, de 179,081 miliarde euro.

Conform datelor unui clasament al revistei economice „Challenges” pe primele pozitii ale acestuia se afla Bernard Arnault si familia sa, care controleaza grupul de produse de lux LVMH, ce include marcile Louis Vuitton, Loewe, Givenchy, Kenzo, Bvlgari, Moe & si Dom Perignon.

Acesta are o avere de aproximativ 34,7 miliarde euro. In top, pe pozitiile urmatoare se afla cea care detine marca de cosmetice L’Oreal, Liliane Bettencourt. Averea femeii se ridica la suma de 30,9 miliarde euro. Apoi urmeaza businessman-ul Axel Dumas, cel care detine afacerea de produse de lux Hermes, a carui avere depaseste 24 miliarde euro.

Pe locul al patrulea in top se afla proprietarul lantului de distributie Auchan, Gerard Mulliez, cu o avere de 23 miliarde euro. Urmeaza in top Serge Dassault, cel care este patronul companiei aeronautice Dassault, cu o avere care depaseste suma de 17,5 miliarde euro.Seful de la firma de telecomunicatii Numericable, Patrick Drahi, ocupa pozitia a sasea si reprezinta singurul membru nou in printre cei mai bogati oameni din Franta. Acesta detine o avere estimata la 16,7 miliarde euro, peste cea de 16,5 miliarde euro a fratilor Alain si Gerard Wertheimer, aflati la conducerea Casei Chanel.

Cei mai bogati 500 de francezi au o avere totala de 460 miliarde euro!

Miliardarul Francois-Henri Pinault, mostenitorul imperiului ce controleaza marci precum Gucci, Puma, Yves Saint Laurent, Balenciaga sau Alexander McQueen, patron al grupului de firme Kering se afla pe pozitia cu numarul 8. El este si sotul celebrei actrite mexicane Salma Hayek.

In topul celor de la „Challenges”, pe pozitia cu numarul 9 se afla Vincent Bollore, proprietarul grupului de transport si media omonim. Pe pozitia a zecea se afla Xavier Niel, patronul grupului Illiad, companie care in ultimul deceniu a revolutionat sectorul francez al telecomunicatiilor din Franta, prin marca sa Free.Potrivit sursei citate, cei mai bogati 500 de francezi au o avere totala de 460 miliarde euro, aceasta fiind de circa 5 ori mai mare fata de cea cumulata de miliardarii din urma cu doua decenii.

Ca sa realizeze acest top, revista a apelat la specialisti in evaluarea companiilor si tranzactiilor sectoriale, care au analizat veniturile si participatiile in companii ale peste 3.000 de oameni de afaceri din Franta.

 

Mihai Matei