Atunci cand sustineti interviul pentru angajare in vederea obtinerii unui job nou, una dintre cele mai dificile intrebari la care ar trebui sa dati un raspuns coerent este cea care face referire la defectele voastre.
Cu toate acestea, daca stii cum sa pui problema, sansele sa iesi cu bine din aceasta situatie destul de complicata sunt destul de mari.
Exista recrutori care, potrivit unui studiu citat de AOL Jobs, nu iti acorda mai mult timp de 1 minut pentru a-i convinge ca tu esti candidatul ideal. Specialistii in HR spun ca este bine sa tii cont de anumite detalii, daca iti doresti cu adevarat obtinerea locului de munca scos la concurs.
De pilda, daca ti se va solicita sa detalizei pe scurt cate ceva despre defectele tale, nu este deloc indicat sa raspunzi ca nu ai niciun defect. Este vorba despre o afirmatie ar putea sa ii indice recrutorului ca esti o persoana superficiala, care nu se analizeaza cu atentie cand vine vorba despre un interviu de angajare. AOL Jobs mai scrie ca nu poti sa fii perfect, prin urmare este bine sa fii realist, iar in cazul in care nu te poti analiza, asta arata ca sansele tale sa analizezi cu realism sarcinile de la job sunt destul de mici.
Recrutorii sustin ca nici raspunsul ca nu te-ai gandit la asta pana acum nu reprezinta o solutie, deoarece poate fi adevarat, dar angajatorul va deduce ca nu te intereseaza prea tare descoperirea punctelor tale slabe.
Intr-o lume a afacerilor, un astfel de demers nu este bine vazut, mai ales ca aici, sa iti faci o analiza corecta si pertinenta a propriilor slabiciuni reprezinta o problema elementara. Trebuie sa tii cont si de faptul ca prea multa sinceritate poate avea un efect total opus aprecierilor tale si il poate determina pe recrutor sa se gandeasca ca nu esti potrivit pentru jobul in cauza.
Nu spune ca ai defecte precum cel de a „nu lucra corespunzator in echipa” sau mai rau, ca ai conflicte cu colegii sau superiorii! Este bine sa stii ca nu poti merge nici pe calea folosita foarte des de a prezenta anumite avantaje la segmentul „defectelor” tale.
Defectele preferate de angajatori sunt cele care pot fi reparate in timp, prin cursuri si training-uri!
Cel care te intervieveaza isi va da seama ca ceea ce spui tu este premeditat dinainte, asa ca nu incerca sa dai un raspuns de genul „sunt perfectionist” sau „nu ma intereseaza viata personala”. Ideea este sa fii pe cat posibil de sincer, iar defectele tale sa nu fie atat de grave, asa incat sa iti puna in pericol interviul de angajare.
Poti spune, de pilda, ca nu te atrage deloc ideea de a avea un job care presupune multa rutina sau ca nu esti un adept al respectarii stricte a procedurilor. Specialistii in HR sustin ca astfel de defecte se pot accepta, iar compania care vrea sa te angajeze se poate baza pe abilitatile tale non-conformiste, creative, mai ales ca in orice firma este nevoie si de oameni cu imaginatie si idei iesite din comun.
Defectele preferate de angajatori sunt cele care pot fi reparate in timp, prin cursuri, training-uri sau seminarii. In cazul in care vei recunoaste ca esti mai timid si ai o problema cu vorbirea in public, recrutorii care sunt impresionati de abilitatile tale si te doresc in companie, se vor gandi deja ca vei efectua un training in acest domeniu.
Este important sa tii cont de faptul ca ceea ce testeaza recrutorii nu se refera neaparat la continutul raspunsului pe care tu il dai, ci acestia vor sa observe cum reactionezi intr-o situatie mai stresanta, daca esti relaxat si sincer.
Mihai Matei