Catalin Ionescu – trainer, consultant si coach de peste 20 de ani si 15 ani experienta in functii de leader si manager.  

A introdus in Romania primul program de management profesional ( MBA ), The Open University Business School, Primul program de Master of Arts in Human Resources Management, primul program profesional de Project Management din Romania si primul program de Business Operation.
Pe parcursul timpului, a dezvoltat programe de training, coaching si consultanta in domeniile: cresterea vanzarilor, dezvoltarea de strategii de organizatie, imbunatatirea sistemului operational, dezvoltarea competentelor de training si mentoring, dezvoltarea abilitatilor de conducere a echipelor de management, cresterea performantelor manageriale, restructurarea companiei, : leadership, comunicare manageriala, comunicare interpersonala, gestiunea emotiilor, negociere si conflict management, vanzari, team building, dezvoltarea resurselor umane, ateliere de integritate, problem solving, creativitate si inovatie, decission making, managementul performantei, managementul schimbarii, train the trainers, public speaking, tehnica prezentarii, managementul strategic.

Ce anume te-a determinat sa alegi domeniul de activitate al formarii profesionale si al consultantei si de ce ai lasat deoparte geologia?

Am lasat geologia pentru ca in primul rand nu imi mai oferea satisfactiile materiale de dinainte de ’89 si pe de alta parte vedeam cum sunt din ce in ce mai putine proiecte si bani in industria aceasta. Asa ca mi-a fost clar ca pentru o buna bucata de timp nu vor fi prea multe oportunitati in zona asta.



M-am apucat de training in management pentru ca am fost cumva invitat in zona asta si dat fiind ca la mijloc era o universitatea Britanica si Universitatea Bucuresti – al carei absolvent si eram – mi-a parut a fi ceva serios. In plus era si un domeniu absolut nou, incitant pentru mine si ma aducea in relatie cu oamenii, lipsa pe care am resimtit-o oarecum cand eram geolog prin salbaticie.

Care au fost cele mai grele obstacole intampinate in calea succesului tau profesional?

Cel mai greu a fost sa capat incredere in mine insumi, sa-mi dau seama ca pot face ceea ce am fost pus sa fac si imi doresc sa fac, adica sa conduc o companie si sa cresc un business in domeniul managementului in prima faza si apoi intr-un sens mai larg al educatiei si dezvoltarii adultilor. Apoi dupa niste ani, m-am aplecat si asupra copiilor prin Fundatia pe care am creat-o.



Ca sa capat incredere in mine m-a ajutat foarte mult faptul ca imi plac oamenii si cei din jurul meu m-au incurajat, chiar si cand dadeam cu batul in balta.

Apoi cel mai greu si epuizant pentru mine erau discutiile cu actionarii si sa tin balansul intre nevoia lor de profit si dividende, nevoia partenerilor englezi de calitate si conformare cu standardele lor, dorinta noastra a executivului de a investi si de a oferi salarii mai mari si nu in ultimul rand ambitia mea de a face ceva nemaivazut in tara asta si de nivelul excelentei. Ceea ce am reusit. Si mi-am dat seama cand intr-unul din ani vizitand Rectorul Open University erau la White Hall expuse pe pereti ceasuri cu orarele pe toate meridianele pamintului unde ei aveau parteneri si sub ceasuri scria numele tarii respective. In locul unde ar fi trebuit sa scrie Romania, scria CODECS. Pentru mine a fost maximul de recunoastere pe care il puteam obtine de la ei. Au fost si altele sigur ca da, dar asta mi-a ramas in minte.

Ai condus cea mai mare companie de profil din Romania : care a fost provocarea cea mai grea in managementul angajatilor si ce ai facut ca sa o depasesti ?

Cel mai dificil a fost sa-i fac sa creada in aceleasi valori ca si mine, sa-i fac sa sustina cultura companiei pe angajati. Pe actionari sa creada cu adevarat ca asta este cea mai mare companie de profil de pe piata si sa aibe incredere in mine. 

Al doilea lucru a fost sa-i fac pe directori sa treaca peste durerea plecarii a cate unui angajat. Sa-i fac sa inteleaga ca asta este menirea noastra atat in afara organizatiei cu clientii dar si in interiorul ei. Oamenii vin, invata, cresc si pleaca. La fel si copiii tai in familie.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intalnit-o in cadrul unui training?

Cea mai mare provocare a fost sa tin training magistratilor, oamenii cu orgolii imense, extrem de frustrati si tare dificili. Gasesc mereu ceva de criticat, ceva imperfect si cauta cu tot dinadinsul fisurile in orice. Si uite ca acum am deja 8 ani de cand o fac. Ba mai mult, am scris si o carte pentru ei in curs de aparitie.

A doua mare provocare a fost, chiar nu demult, sa tin un training de leadership Statului Major al Fortelor Aeriene Romane. Impecabili, in atitudine, comportament, determinare si responsabilitate. Prima data m-am gandit, dupa cateva ore de lucrat cu ei, Doamne ce pot eu sa-i invat pe acesti oameni! Poate ei pe mine! Sigur, ma mai alint si eu, pina la urma a fost extraordinar de bine pentru ambele parti si am fost cu totii impresionati – eu de ei si ei de mine – intr-un mod extrem de placut.

Care sunt calitatile cheie ale unei persoane pentru a putea deveni un trainer si un coach de succes? Motiveaza.

In primul rand sa-i placa oamenii, sa fie sociabil, usurinta in comunicare, un pic schizoid si un grad ridicat de autenticitate. Adica sa fie el insusi sa nu vrea sa para altcineva. Sa fie relaxat cand vine vorba de greseli, deci sa nu fie perfectionist.

Si mai ales, cel mai important, sa nu-i fie frica de ridicol.

In profesia asta nu ai cum sa nu fii din cand in cand ridicol sau penibil sau sa nu cazi in el!

Trebuie sa-ti placa oamenii pentru ca altfel nu vad de ce te-ai deranja sa lucrezi cu ei si pentru ei. Mai ales ca fiecare are o problema diferita, are alt caracter, etc. Deci ai nevoie si de rabdare, sa stii sa asculti si mai ales sa stii sa fii prezent. Mintea ta sa fie mereu acolo unde este si corpul. Sa fii complet in conversatie cu pesoana cealalta. Stiu ca pare ciudat, dar din nefericire sa stiti ca asta se intampla destul de rar oamenilor. Adica sa fie complet prezenti. De asta ai senzatia sa tineretea trece asa de repede si nu-ti dai seama cand ai imbatranit. Pai s-a intamplat  in timp ce tu te gandeai aiurea, ba la trecut, ba la viitor, dar niciodata in prezent.

Cum ai reusit sa iti formezi o baza de date de clienti cu notorietate pe piata romaneasca?

Am o baza de date mai degraba de cunoscuti, nu neaparat de clienti. Iar cunoscutii nu prea cumpara. In plus ce lucrez eu si cum lucrez nu este foaarte confortabil pentru nimeni. Nici pentru mine dar mai ales pentru client. Desi majoritatea accepta si declara sus si tare ca sunt dispusi sa iasa din confort si sa se dezvolte, de cele mai multe ori este o declaratie si atat. Dar si cand o fac rezultatele sunt senzationale, de fiecare data. Dar nu prea vor sa-si puna fundul la bataie multi. Unoeri mai vine cate cineva la mine si imi spune « nici nu ai habar cate vieti ai reusit tu sa schimbi, in bine evident » Ce ai putea sa vrei mai mult de la viata ?

Acest lucru il realizezi in timp, cu timpul. Te cunoaste lumea si cineva te recomanda altcuiva si tot asa.

Cea mai buna si mai ieftina promovare ramaine tot cea din gura-n gura.

 

Cum poate un trainer sa se mentina in top? Cum poate ajunge sa fie el cel cautat de clienti?

Un trainer se poate mentine in top livrand calitate din ce in ce mai buna, constant si vreme indelungata. Calitatea ia timp. La fel si constructia unui brand. Tinerii de azi cred ca nu mai au timp. Nu stiu de ce. Mie mi se pare ca timpul este tot acelasi. Asa ca investesc enorm intr-o asa zisa creativitate, de fapt in a inventa lucruri care nu prea se regasesc in realitate, dar sunt exprimate in asa fel incat nimeni nu poate fi acuzat de nimic. Este si asta un fel de creativitate, dar nu foloseste pe termen lung. In schimb si clientii eu devenit din ce in ce mai superficiali, mai inconsistenti si pusi pe fuga si in viteza mereu. Nu stiu ce-i mana asta tare de la spate dar bine nu o sa le fie.

Iar nebunia cu net-ul, web-binare, totul este numai soft, inetrnet, new digital media, bla, bla…astea nu tin loc de responsabilitate, disciplina, creativitate, leadership, managament. Va veni curand si vremea sa-si dea seama de astea.

Un trainer ajunge sa fie cautat el de clienti dupa multa vreme, dar si atuncea daca cei pe care i-a cunoscut el candva mai sunt in pozitiile in care sa-l caute pe el. Oricum trainerii nu sunt ei foarte cautati decat cei in voga sau moda. Eu am cam iesit din voga, ca sa zic asa. Pentru ca cei mai multi ma stiau ca pe «Cel care conduce CODECS-ul «  si mai putin ca si trainer/ coach sau consultant. Desi am facut asta destul e mult. Dar nu-mi putea promova brandul meu in fata brandului companiei. Nu se face asta. Acum voi lansa „brandul meu personal”.

Publicitatea este inca sufletul comertului. Eu imi fac publicitate putina spre deloc si aia mai mult scriind articole. In plus aleg clientii, pentru ca decat sa ai un client cu care sa dai gres – si eu si el – mai bine niciun client. Clientul trebuie sa aibe determinarea de a face ceva cu adevarat in companie si nu doar sa se faca ca face, cum se intampla cu foarte multi. Ei cheltuiesc bugete, nu fac training sau coaching pentru un scop care sa fie urmarit si evaluat consistent. Ei fac asa pt ca da bine sau le-au spus cei de la Headquarter. Piata de consultanta este inca foarte mica.

Multa lume considera ca acum trainingurile sunt o moda. Explica de ce, din punctul tau de vedere, sunt o necesitate.

Pai intr-un fel, aceasta “multa lume” are si ea dreptate. Este  si o moda. Pe de alta parte, bine facute, dau rezultate bune si foarte bune.

De ce ai nevoie?

Pai cum altfel sa-ti ajuti oamenii tai si firma ta sa performeze mai bine? Cine sta sa-i invete? Tu patronul? Sau antreprenorul?

Directorii tai?

Si atunci forma asta de educatie capata un sens si o logica a ei si a business-ului pe care il rulezi.Este dificil si ineficient sa inveti altfel cum sa vorbesti cu clientii tai, cum sa vinzi un produs sau un serviciu, cum sa conduci o echipa, cum sa negociezi, cum sa….orice intr-un mod mai profesionist, mai rapid si eficient.

Fara un training gandeste-te ca vei invata pe spinarea clientilor tai sau a angajatilor tai. Chiar iti doresti asta?

Nu cred! Pe cand vei reusi tu sa inveti lucrurile astea, mare mirare ar fi sa mai ai un business!

In plus, daca ai noroc de trainer bun, acel om te invata, inainte de orice, din experienta lui proprie. Si din greselile lui. Iar asa cum se zice, oamenii destepti invata din greselile latora. Aia mai putin destepti din greselile lor. Iar prostii niciodata!

In plus intr-un training un te duci sa audiezi ce are cineva de zis pe tema X sau Y. mai bine citeste o carte, este mai ieftin si mai rapid. Te duci ca sa experimentezi un proces de invatare.
Informatie si cunostinte gasesti pe net cu tona.

Si sa un uitam vestita butada: “Daca investesti in angajati dupa o vreme ei pleaca. Dar ce te faci daca un investei si ei raman?”

Insa, trainerul te ajuta sa inveti facand si traind o anumita experienta. Life!
Educatia moderna despre asta si va fi. Despre cum poti sa oferi cuiva o experienta a invatari de neuitat!!!

Modele, scheme si diagrame, orice poate fi gasit. Ce faci cu ele este o intrebare.

Si cei mai important, cum te ajuta asta sa le duci in experienta zilnica de viata?

Care sunt proiectele tale de viitor?

Sa termin o carte pe care am inceput sa o scriu acum ceva vreme despre Leadership cu inima. Si sa construiesc o scoala de ceva, dar inca un m-am hotarat despre ce sa fie. Inca imi caut parteneri si explorez. Mie nu-mi place sa lucrez sau sa fac mai nimic singur. 

Ce sfaturi ai pentru tinerii aspiranti la o astfel de cariera? Tu ce ai face daca ai fi acum la inceput de drum?

In primul rand as cauta un mentor bun. Eu nu prea am avut si cand am dat de cate unul  a fost o gura de aer superba pentru mine. Ei sunt cei care m-au impins inainte si m-au facut sa vreau sa fiu cel mai bun.  Tot ei mi-au spus lucruri pe care atunci nu le-am inteles, dar acum le inteleg pe deplin. Ei mentorii si clientii. Omenirea se lupta aprig pentru inteligenta astazi. De fapt ar trebui sa lupte pentru intelepciune. Este mult mai rara si mai de folos. Astazi mai mult decat oricand !

Apoi as investi cat mai mult in mine, mergand la cursuri, la prelegeri, la conferinte, citind carti, pe net, etc.

Si nu in ultimul rand as cauta sa ma implic mai mult in viata social-politica. Este nevoie de asa ceva. La noi cultura domeniului de management si leadership este aproape – ca sa nu se simta unii jigniti – ca si inexistenta, desi avem 25 de ani de la revolutie.

Care crezi ca este sfatul care te-a ajutat cel mai mult in viata ?

Cineva mi-a spus ca dat fiind ca sunt un om extraodinar, in sensul de irepetabil, merit sa am o viata extraordinara. Asa ca tot ce mi s-a intamplat in viata de atunci incolo – si slava Domnului ca au fost multe – le-am luat ca si parte a acelui “extraodinar”. Si zau ca asa a si fost! Si inca continua sa fie si dupa cum mi se arata va fi si mai si!

O propozitie care sa ramana pentru Portal Management ca un citat celebru:

Oamenii sunt angajati pentru ce stiu si sunt concediati pentru cum se comporta sau pentru atitudinea pe care o au.

Si mai am un citat care nu-mi apartine dar este semnificativ pentru meseria de trainer dar si pentru clientii trainerilor:

“The secret to getting ahead is getting started. The secret to getting started is breaking your overwhelming tasks into small, manageable tasks and then getting started on the first one.”  Mark Twain