PSI este prescurtarea de la prevenirea si stingerea incendiilor si ce trebuie neaparat sa stii este ca fiecare companie din tara trebuie sa aiba un contract si o relatie profesionala cu un specialist in acest domeniu.
Aceasta obligativitate, insa, este de bun augur, deoarece deschide multe usi pentru cei care aleg sa profeseze in acest domeniu. Partea si mai buna este ca nu trebuie sa urmezi studii de lunga durata in acest domeniu, ci este de ajuns sa alegi un curs acreditat, daca iti doresti sa te specializezi in PSI. Acesta este livrat de profesionisti care lucreaza deja de ani buni si pot sa iti spuna de ce situatii s-au lovit ei si cum poti sa treci cat mai usor si in siguranta peste acestea.
Daca este prima data in viata ta cand auzi de acest termen si domeniu, azi vei afla ce inseamna PSI si cum poti sa ajungi sa profesezi aceasta meserie; sau cu cine vei putea colabora si cat de imporant este acest rol in orice companie.
Ce trebuie sa stii, inainte sa intram in detalii, este ca aceasta meserie nu este una plictisitoare si, uneori, poate sa fie chiar provocatoare.
Ce inseamna PSI
Orice companie din aceasta tara, din punct de vedere legal, este obligata sa aiba un contract cu o societate care activeaza in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor. Indiferent de locatia in care se afla: spatii de birouri, santiere sau locuri deschise, chiar daca firma respectiva este compusa din o singura persoana. Aceasta trebuie sa stie cum sa previna sau sa se apere in caz ca izbucneste un incendiu in apropierea sa.
In cele ce urmeaza, vom detalia cateva dintre atributiile unui inspector PSI. Pe toate nu le putem integra intr-un singur articol, deoarece acest domeniu este unul vast. Cu toate acestea, citindu-le pe cele de mai jos te vei putea convinge daca PSI este pentru tine si vrei sa incepi o afacere in acest domeniu.
1. Evalueaza riscurile de incendii in orice locatie isi are loc activitatea compania cu care colaboreaza. Aici trebuie sa fie atent, atat la posibilele surse de incendiu, cat si la cele care pot sa contribuie la propagarea acestuia.
2. Face proceduri prin care pune in scris aceste riscuri pe care le-a identificat dupa vizita la locul desfasurarii activitatii si, de asemenea, si felul in care aceste riscuri pot sa fie evitate.
3. Elaboreaza planuri de evacuare pentru a le fi cat mai usor celor care s-ar putea afla intr-o situatie ipotetica a unui incendiu. Inainte de a le prezenta celor in cauza, acesta le si testeaza pentru a le dovedi fiabilitatea.
4. Instruieste managerii si angajatii in legatura cu procedurile pe care le-a creat pentru fiecare loc de munca in parte si se asigura ca acestia le-au inteles. Mai mult decat atat, an de an, el trebuie sa faca o vizita la fiecare companie cu care lucreaza pentru a le improspata cunostintele si a le da informatii noi in legatura cu schimbarile care au intervenit de-a lungul timpului.
5. Intocmeste documente si proceduri dupa ce incheie dosarele de inspectie si instruire a personalului. Aceste rapoarte trebuie facute pentru fiecare companie in parte, in functie de specificul acesteia.
5. Mentin o relatie stransa cu autoritatile pe care trebuie sa le contacteze in caz de nevoie. Mai mult decat atat, autoritatile sunt cele care dau directive si schimba reguli si legi cu care inspectorul PSI trebuie sa fie mereu la curent. Relatia dintre acestia este, astfel, deosebit de importanta pentru o buna desfasurare a activitatii.
6. Sunt mereu la curent cu legislatia si schimbarile in domeniu, deoarece altfel nu ar reusi sa isi duca la bun sfarsit munca si colaboratorii nu ar fi in deplina siguranta.
Meseria de inspector PSI este una in care nicio zi de munca nu va fi la fel cu anterioara sau urmatoarea. Asta se intampla deoarece companiile cu care vei avea ocazia sa lucrezi sunt diverse si fiecare are individualitatea sa.
Libertatea cu care vine aceasta meserie este aceea de a alege cu cine sa lucrezi si cand anume. Desigur, asta daca nu se intampla vreun acccident si trebuie sa ajungi degraba la locul faptei. Interactionand cu o multime de oameni, vei avea ocazia sa inveti cate ceva de la fiecare in parte si astfel sa te dezvolti si pe plan personal.