Cine nu a auzit pana acum expresia ,,Angajatii care isi dau demisia parasesc seful, nu compania”? Din ce in ce mai mult suntem martorii unor discutii care pornesc de la acest subiect. Fie ca il tratam cu indiferenta, fie ca nu, pe majoritatea ii vizeaza.

Neintelegeri intre colegi, neintegrare in grup, o alta abordare a modului de lucru, imposibilitatea de a duce la bun sfarsit un flux mare de sarcini, toate acestea duc la o decizie radicala. Nu seful este mereu cauza pentru care parasim o companie, ci de cele mai multe ori atmosfera, colectivul, programul sau sarcinile.

Exista diferite tipuri de sefi toxici, care ne deconcentreaza si ne reduc increderea de a avansa: prietenul neadecvat, seful care te urmareste constant, tiranul, incompetentul, robotul, vizionarul si cel care de abia asteapta sa paraseasca compania. Exista manageri care, desi au abilitati remarcabile de lucru, nu sunt capabili sa conduca si sa indrume o echipa.

Iata ce calitati trebuie sa aiba un sef pentru a fi un adevarat conducator.



  1. Creativitate

Creativitatea este ceea ce separa competenta de excelenta. Creativitatea este scanteia care stimuleaza poiectele la cel mai inalt nivel si care captiveaza atentia oamenilor. Creativitatea este picanteria care aduce succesul intr-o echipa.

  1. Structura

Contextul si structura merg in aceeasi directie. Un manager sclipitor stie cum sa lucreze la structura, la baza si radacinile echipei. Structura vine cu un set de parametri, limite si instructiuni, iar daca cunosti bine structura echipei tale, o poti indruma sa lucreze in mod eficient pentru a depasi granitele.

  1. Intuitia

Nu totul se rezuma la calcule si precizie. Intuitia este capacitatea de a sti unele lucruri, fara a le gandi rational. Intuitia este inteligenta emotionala, care te va ajuta mereu sa intelegi nevoile si gandurile celorlalti. In acest fel, vei sti exact ce sa le oferi oamenilor tai pentru a-i face fericiti si impliniti. Un manager cu o intuitie puternica, este un manager si mai puternic.



  1. Cunostinte

Un manager bun nu este limitat doar la informatiile din domeniul lui. Cu cat este mai informat si detine cunostinte generale, cu atat el este mai inspirat sa ia deciziile cele mai bune.

  1. Angajament

Un manager isi ia angajamentul de a duce un proiect la bun sfarsit si de a avea grija de echipa lui. El este cel care are capacitatea de a aduce succesul, chiar si cand trece prin incercari. De asemenea, rapsunde de oamenii pe care ii conduce.

  1. A fi om

Desi ar trebui sa fie in cap de lista, a fi om este esential pentru colectivul pe care il conduci. Echipa ta nu reprezinta robotei care realizeaza sarcinile impuse de tine, ci sunt oameni cu sentimente si emotii, care trebuie sprijiniti si ascultati. Nu trebuie sa te ascunzi dupa autoritatea ta, pentru ca cei mai buni lideri sunt aceia care nu se tem sa fie ei insisi. Managerii care respecta si se conecteaza cu ceilalti inspira o puternica loialitate.

  1. Versatilitate

Flexibilitatea si versatilitatea sunt valori esentiale pentru un manager. Sub aceste doua calitati se gaseste abilitatea de a nu fi luat prin surprindere, deoarece esti mereu pregatit. Aceasta versatilitate induce o larga deschidere fata de lucrurile noi, ceea ce permite liderului sa se adapteze schimbarilor bruste, cand este cazul.

  1. Sclipire

Un bun manager nu produce doar rezultate remarcabile, ci face procesul distractiv si mai usor de realizat. Aceasta sclipire nu intarzie rezultatele sa apara, ci ajuta echipa sa continue.

  1. Disciplina

Disciplina este abilitatea de a alege si de a invata de la cel care iti atrage atentia. Disciplina poate fi invioratoare, daca stii sa o manuiesti.

  1. Viziune larga, actiuni mici

Un bun manager vede intotdeauna imaginea de ansamblu, insa in detalii. Pasii marunti conduc catre rezultate mari.