Fiecare soldat isi are in propriul sau rucsac bastonul sau de maresal, spunea Napoleon Bonaparte. Fiecare angajat poate deveni lider al colegilor sai, insa acest aspect necesita multa implicare, munca si o doza buna de talent.
Liderii tineri din firmele de azi reprezinta o adevarata speranta pentru viitor, iar cercetari recente arata faptul ca acestia sunt cu 11% mai predispusi sa influenteze schimbarile globale din zona de afaceri.
Business Insider scrie ca atunci cand se pune problema „cresterii” unor lideri la job, multi dintre angajatori sunt deosebit de confuzi si nu prea stiu cum ar trebui sa procedeze. Cu toate ca leadership-ul ramane o problema constanta a companiilor, din pacate, circa 6 din 10 dintre angajatori afirma ca nu poseda abilitatile necesare pentru a genera noi lideri. Numai 1,3 din 10 dintre acestia sustin ca stiu cum sa isi instruiasca salariatii, asa incat unii sa poata deveni buni sefi in viitor.
Psychology Today citeaza un studiu realizat in Marea Britanie care arata faptul ca peste 4 din 10 dintre tineri vor sa obtina o pozitie executiva dupa doi ani de activitate intr-o anumita companie, insa nu poseda capacitatile necesare. Si totusi cum ii poti arata sefului tau ca poti fi lider din orice functie?
Expertii citati de Business Insider spun ca pentru asta trebuie sa aduci mereu idei novatoare in firma ta. Creativitatea sta la baza leadership-ului, iar ideile tale ii pot schimba si pe ceilalti. De aceea, oricand sesizezi o oportunitate, este recomandat sa nu eziti sa iti prezinti ideile tale sefului.
In cazul in care ai un plan, nu uita sa il expui in fata celor care se fla in postura de a lua decizii in compania respectiva. Nu te lasa pe lancezeala si incearca sa inveti din experiente tot timpul! Incearca sa fii avid dupa experienta si cunoastere.
Numai 30% dintre angajati „pun suflet” in ceea ce fac la job!
Specialistii sunt de parere ca liderii adevarati sunt cei care fac un pas inainte, cand altii stau pe loc! De aceea este bine sa inveti in mod continuu si sa iti indeplinesti targetul profesional! Este necesar sa tii cont de faptul ca fiecare job inseamna succese, dar si neajunsuri, insa atitudinea ta poate face la final diferenta fata de ceilalti.
In cazul in care vei reusi sa inveti din provocari, o sa intorci situatia in favoarea ta, iar sefii aproba o asemenea atitudine, deoarece transforma compania intr-un loc mai sigur. Cercetarile arata faptul ca multi angajatori vor ca salariatii lor sa fie implicati total in activitatea de la job.
Totusi, aceleasi studii indica faptul ca doar o treime dintre angajati „pun suflet” in ceea ce fac, iar restul de 70% dintre angajati lucreaza doar pentru a obtine un salariu si atat. Daca vrei ca in viitor sa ajungi lider, este necesar sa muncesti cu pasiune si sa te implici in firma total, asa incat sa ajungi sa generezi rezultate pozitive pentru companie.
Este necesar sa iti doresti sa fii lider, chiar daca nu ai inca experienta necesara! Doar cu aceasta atitudine vei gasi solutii la problemele aparute pe parcurs, scrie Business Insider. Leadership-ul nu inseamna faptul ca ai o functie de top in cadrul companiei tale, ci presupune o anumita atitudine si anumite masuri pe care trebuie sa le iei aproape instinctiv, spun specialistii.
Mihai Matei