Microfinantarea presupune o alternativa oferita micilor intreprinzatori, care nu indeplinesc conditiile minime necesare pentru solicitarea altor surse de finantare. Spre exemplu, creditele bancare, cea mai cunoscuta si folosita modalitate de finantare, cer o serie de garantii personale aduse de antreprenor in momentul solicitarii lor. Poate ca si tu faci parte din categoria persoanelor care nu sunt eligibile pentru acordarea unor astfel de fonduri, asa ca trebuie sa iei in calcul aceasta varianta. Iata ce trebuie sa stii despre microfinantare.

Principiul ce sta la baza microfinantarii este acordarea de credite mici, cu scopul satisfacerii unor nevoi  financiare ale micilor antreprenori, crearea de noi locuri de munca sau sprijinirea unor noi idei de afaceri. Un foarte mare avantaj adus celor care apeleaza la serviciile Societatilor de Microfinantare este faptul ca, pe langa serviciile financiare propriu-zise, acestia primesc si consultanta de specialitate in vederea dezvoltarii companiilor lor.

Eligibilitatea unei persoane care solicita astfel de fonduri poate fi demonstrata destul de usor, respectiv prin asigurarea unui flux continuu de numerar si dispunerea de active suficiente. Ce trebuie sa mai stii este faptul ca fondurile atrase prin aceasta sursa de finantare presupune niste conditii de cost inferioare imprumuturilor bancare, din motivul principal al riscului mai ridicat ce vine odata cu acordarea acestor imprumuturi.

Companiile specializate din acest domeniu pot oferi, totodata, microplati, prin intermediul unui cont bancar fara comisioane. Exista, de asemenea, si alte produse financiare din categoria „micro” ce merita luate in calcul in acest sector. Exemple relevante ar putea fi microeconomisirea (depunerea unor sume mici de bani pentru a acumula rezerve financiare si bunastare personala) sau microasigurarea, de asemenea obtinuta cu costuri reduse.