Acum cativa ani, un site web putea fi creat doar de catre specialisti, oameni cu multa experienta in domeniu. In prezent, lucrurile stau total diferit. Ne sunt puse la dispozitie o multime de platforme si tool-uri (unele gratuite, altele contra-cost) ce pot fi folosite de oricine doreste sa isi creeze propriul site web.

Cea mai populara platforma este….ai ghicit! WordPress. Notorietatea pe care a castigat-o de-a lungul timpului este pe deplin meritata. A fost gandita pentru a putea fi folosita inclusiv de persoanele cu abilitati minime in mediul online. Astfel, oricine isi doreste realizarea unui site web profesional o poate folosi, chiar si tu!

Tot ce trebuie sa faci este sa citesti acest ghid de creare site WordPress deoarece te va ajuta sa parcurgi cei mai importanti pasi care te vor conduce la realizarea propriului site. De asemenea, in acest ghid am creat legaturi ce te vor directiona catre alte materiale interesante de pe site-ul nostru care contin informatii pretioase despre acelasi subiect – creare site wordpress.

Asadar, sa incepem!



Ce este platforma WordPress – Definitie

La ora actuala, WordPress (WP) este cea mai simpla, cunoscuta si folosita platform CMS (Content Management System) la nivel mondial. Scopul acesteia este de a ajuta utilizatorii sa creeze propriul site web gratuit: blog-uri personale, website-uri profesionale si chiar un magazine online care sa contina cateva produse. De asemenea, este gandita pentru a facilita procesul de publicarea a continutului.

Conform statisticilor, 36% din site-urile existente sunt realizate prin intermediul platformei WordPress. Zilnic, se construiesc peste 500 site-uri WordPress si reprezinta aproximativ 15% din top 100 cele mai cunoscute site-uri din lume. Practic, nu cred ca exista persoana care sa nu fi auzit cel putin odata de faimoasa platform WordPress.



Pentru a fi prezenta in online, platforma WordPress are nevoie sa fie instalata pe un server responsabil de gazduirea propriului tau site. In cazul acesta trebuie sa apelezi la un furnizor de gazduire web. Instalarea se realizeaza simplu si rapid.

Dup ce ai finalizat acest pas, trebuie sa te loghezi pe WordPress, sa iti alegi si sa iti instalezi tema dorita, urmand ca apoi sa adaugi continutul (text, video, poze, etc.).

Marele avantaje al platformei WordPress este ca ti se pune la dispozitie o varietate de sabloane pe care le poti personaliza in functie de preferinte. Un alt mare avantaj reprezentat de usurinta in utilizare. Practic, cu un singur click, poti instala orice plugin doresti.

Ce pret are un site WordPress?

Inainte de toate, trebuie sa te gandesti in ce scop vei folosi site-ul si cat de profi iti doresti sa fie si sa arate. Ia in calcul si resursele pe care le investesti.

In situatia data ai doua variante de luat in calcul:

  1. Iti poti realiza singur propriul site WordPress cu o investitie financiara minima, dar iti vei dedica in totalitate timpul liber;
  2. Poti apela la o agentie Web Design pentru a-ti realiza site-ul web. Suma de bani investita va fi mai mare insa vei beneficia de doua avantaje importante: un site web profi, mai mult timp liber la dispozitie.

Daca alegi varianta din urma, iata o lista pentru pret site WordPress.

Nu esti inca hotarat ce variant sa alegi? Nu-ti face griji, acest ghid te va ajuta sa te dicizi.

WordPress este potrivit pentru E-commerce?

Auzim tot mai des aceasta intrebare.  Ai o multime de platforme din care poti alege pentru a-ti lansa magazinul online.  Pentru ca am observat ca acest subiect prezinta interes pentru tine, am pregatit un articol pentru tine care cu siguranta iti va usura decizia: De ce sa folosesti WordPress pentru E-commerce?

Acum ca am stabilit cateva aspect generale, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in realizarea unui site WordPress.

  1. INREGISTRAREA DOMENIULUI

Fiecare website are un punct de pornire, iar in cazul este este domeniul, adica numele propriu-zis al site-ului. Trebuie sa alegi un domeniu unic, iar disponibilitatea o poti verifica prin intermediul furnizorului tau de hosting.

1.1 Cum trebuie sa fie numele domeniului?

Inainte sa te decizi asupra numelui, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte:

  • Trebuie sa fie scurt, usor de scris;
  • Trebuie sa fie usor de memorat;
  • Trebuie sa fie creativ, dar in acelasi timp sa descrie activitatea pe care tu o faci;
  • De preferat, sa includa un cuvant cheie.

Odata cu alegerea domeniului, trebuie sa te decizi si asupra extensiei. Cele mai intalnite sunt: .ro, .com, .org, .net

2. ALEGEREA HOSTING-ULUI

Ca site-ul sa fie functional si prezent in online, are nevoie de un spatiu fizic pe un server. Practic, rolul acestuia este de a stoca totalitatea informatiilor de pe site-ul tau, inclusiv video, poze, text. Furnizorul de gazduire web este responsabil de acest lucru. Iti pune la dispozitie o parte din spatiul serverului propriu pentru site-ul tau. In plus, se asigura de functionalitatea site-ului tau in online.

Pentru incepatori, este indicat ca domeniul sa fie inregistrat odata cu serviciul de gazduire. Astfel, site-ul va fi active imediat, vara a avea nevoie de alte configurari.

3. CREAREA PROPRIU-ZISA A SITE-ULUI WordPress

Dupa ce ai ales domeniul si hosting-ul, urmeaza partea cea mai importanta si interesanta: crearea propriu-zisa a site-ului WordPress. Fii increzator! Nimic nu este atat de complicat pe cat pare.

Pentru a ajunge la partea creativa, unde poti alege si personaliza tema preferata, trebuie sa finalizezi un pas important : instalarea WordPress. Ai la dispozitie doua variante: fie o instalezi manual, fie semi-automat.

In cazul de fata, pentru ca esti incepator, este recomandat sa folosesti cea de-a doua varianta, adica instalarea semi-automata. Procesul este unul simplu, iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  • Adauga in browser numele site-ului tau si terminatia “/cpanel”;
  • Intru numele de utilizator si parola setate de tine pentru a te loga;
  • Dai click pe pictograma WordPress Installer  (se afla in zona Softaculous Apps Installer);
  • Selecteaza domeniul unde urmeaza sa instalezi site-ul;
  • Configureaza parola, user;
  • Click pe install pentru a o instala.

Dupa ce ai respectat toti pasii, o sa ai varianta de baza a site-ului tau WordPress pe care urmeaza sa il personalizezi. In sfarsit, ai ajuns in cel mai frumos punct, cel care iti permite sa dai frau liber creativitatii. Acum poti jongla cu o multime de teme si plugin-uri.

3.1. Cum sa alegi si sa instalezi plugin-uri in WordPress

O buna alegere in ceea ce priveste un set de pluginuri WordPress va imbunatati semnificativ functionalitatea site-ului tau. Orice site WordPress le poate folosi, indiferent de modul si scopul in care este creat. Practic, o data ce ai ales gazduirea si ai creat site-ul, poti adauga orice tip de functionalitate. Acest lucru este oferit prin intermediul unori pluginuri WordPress.

Un plugin de tipul “shop” iti poate transforma in doar cateva minute (de instalare) simplul tau site intr-un magazin online gata sa se impuna pe piata e-commerce. Daca vrei sa poti fi contactat cu usurinta de catre clientii tai, poti introduce intr-una din paginile site-ului, un formular de contact. Acesta va contine toate detaliile necesare pe care clientii le pot completa cand intampina vreo problema sau au o intrebare.

Desigur, orice afacere dezvoltata in mediul online in cadrul unui site are nevoie de optimizare SEO, motiv pentru care un plugin SEO iti va oferi o privire de ansamblu asupra site-ului tau.

3.2 Cum alegi pluginuri WordPress?

Lasand la o parte aspectul legat de ce functionalitate ofera, pluginurile se impart in doua mari categorii: gratuite si platite. Pluginurile gratuite pot oferi aceleasi optiuni precum cele platite, la performante foarte asemanatoare. Iata insa cateva avantaje pe care variantele platite le ofera:

Caracteristici suplimentare

  • Asistenta tehnica de calitate, disponibila non-stop
  • Ghiduri de utilizare si implementare
  • Actualizari

Un alt aspect important in alegerea unor pluginuri WordPress este locul de achizitie. La o simpla cautare Google despre pluginuri, vei gasi zeci de site-uri care ofera aceste functionalitati, atat gratuit, cat si platit. Insa nu toate sunt de incredere. Printre cele mai des intalnite probleme se numara virusii din pachetele de plugin, lipsa asistentei si a politicii de returnare sau a update-urilor.

Cea mai buna solutie ramane achizitonarea de pluginuri chiar de pe site-ul WordPress. Asta pentru a economisi timp si a scapa de o analiza a site-urilor de incredere. Aici vei gasit pluginuri pentru orice aspect legat de site de care ai nevoie. Mai mult decat atat, ai garantia ca acestea sunt sigure, beneficiaza de actualizari constante si sunt oferite chiar de catre creatorii lor.

Daca esti la inceput de drum in lucrul pe platforma WordPress, nu ar strica sa te documentezi inainte de alegere. O simpla cautare Google de genul “cele mai bune pluginuri pentru X functionalitate” va va oferi toate detaliile de care aveti nevoie. Nu doar ca aceste recomandari iti usureaza munca prin realizarea cercetrii in locul tau, dar ele realizeaza si o ierarhizare a pluginurilor in functie de mai multe aspecte. Printre acestea se numara aspectul gratuit vs. platit, modul de achizitie si instalare si functiile pe care le poate implementa.

Aspecte importante

Pentru alegerea unor pluginuri WordPress este foarte importanta data la care au fost updatate ultima data. De asemenea, aspectul legat de compatibilitate este si el un factor decizional. Regula generala care se aplica in alegerea de pluginuri este ca update-ul sa fie cat mai recent si sa fie compatibil cu ultima versiune WordPress.

In cadrul aceluiasi set de informatii, poti alege pluginuri WordPress si in functie de cate persoane il folosesc, lucru specificat in descrierea programului. Evident, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Tot aici poti arunca o privire si la rating-ul dat de utilizatori, exprimat prin numarul de stelute.

3.3 Cum instalezi pluginuri WordPress?

Odata realizata alegerea, pasul urmator presupune instalarea pluginului, care este extrem de simpla pentru orice utilizator. Inainte de instalarea definitiva, este bine sa faci cateva teste, pentru a te asigura ca pluginul este cel potrivit si ca nu iti afecteaza site-ul. Pentru asta, poti folosi “modul de mentenanta” al WordPress, care iti permite sa faci modificari temporare, fara ca utilizatorii tai sa le vada.

Dupa ce ai gasit si selectat pluginul din magazinul WordPress, tot ce trebuie sa faci este sa apesi butonul de instalare. Dupa ce s-a realizat downloadarea, vei gasi programul in meniul de pluginuri, de unde trebuie sa apesi pe butonul “activare”. Din acest moment, pluginul tau este functional pentru site.

Daca alegi sa instalezi un plugin din cadrul altor site-uri, se impun mai multi pasi. Inaintea pasilor de instalare si activare, trebuie sa downloadezi fisierul ZIP din site-ul de provenienta. Dupa acest pas, va trebui sa urci manual fisierul in meniul plugin. De aici, lucrurile sunt foarte asemanatoare cu o instalare directa din aplicatia WordPress.

4. PERSONALIZAREA SITE-ULUI

Personalizarea site-ului WordPress se realizeaza din panoul de control. La prima vedere, acesta pare destul de complex, insa nu trebuie sa-ti fie teama. Este destul de intuitiv si il vei invata pe parcurs ce folosesti platforma.

4.1 Alegerea temei

Ai o multime de variante din care poti alege tema potrivita. De asemenea, instalarea acesteia nu este deloc dificila, insa trebuie sa tii cont de cateva aspecte:

  • Viteza  buna de incarcare;
  • Sa fie mobile responsive;
  • Sa poata fi usor de personalizat si modificat;
  • Sa dispuna de update-uri constante.

4.2 Aspectul paginii principale – Homepage

In majoritatea cazurilor, homepage-ul spune tot despre un site si, mai mult decat atat, despre afacere. Ca utilizatorii sa nu fie dezamagiti si sa nu paraseasca rapid cartea de vizita online a business-ului tau, trebuie sa stii ce ii poate convinge sa ramana. Astfel, iti recomandam sa afisezi pe homepage toate lucrurile de care esti mandru: promotii, produse sau servicii vedeta, testimoniale, ba chiar si CTA-uri.

4.3 Adauga testimoniale

Testimonialele reprezinta cea mai buna metoda prin care le poti arata potentialilor clienti calitatea produseleor sau serviciilor pe care le oferi. Experientele trecute ale clientilor cu afacerea ta reprezinta cel mai bun magnet pentru cei viitori. Indiferent de forma acestora (foto, video sau text), ele au devenit un must have in privinta site-urilor.

5. OPTIMIZAREA SITE-ULUI WordPress

Pentru optimizearea corecta a site-ului, cu siguranta ai nevoie de cunostinte SEO (Search Engine Optimization).

Procesul de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO) inseamna, mai exact, strategie de continut. Inainte de a implementa aceasta strategie trebuie sa te informezi foarte bine, caci, in caz contrar, poti avea parte de penalizari. Incearca sa fii cat mai original si sa nu “furi” de la altii. Afla ce cauta publicul tinta, care sunt dorintele lui, cat de des cauta ceea ce tu oferi si de aici poti incepe contentul. Daca site-ul tau nu este optimizat din punct de vedere SEO, vei avea multe de pierdut.

5.1  Redactarea continutului

Desi poate parea destul de simplu, continutul unui site nu este usor de redactat. Dupa ce ai pus la punct meniul din site-ul tau WordPress, urmeaza pasul crearii structurii si contentului. Dar asta nu e tot! Nu uita de elementele de conversie, precum butoanele de CTA, formularul de contact, link-urile interne si abonarea la newsletter.

Te intrebi cum poti obtine un continut relevant si de calitate? Ei bine, daca nu ai prea multa experienta in acest domeniu, dar iti doresti ceva foarte profi, cel mai bine este sa ceri ajutorul unui copywriter. Daca totusi vrei sa redactezi continutul de unul singur, atunci trebuie sa te informezi si sa aloci mai mult timp acestui pas.

5.2 Implementarea sectiunii de Blog

Desi sectiunea de blog nu este inca implementata in toate site-urile, ea reprezinta unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru a obtine un trafic cat mai mare pe site si pentru a-ti educa publicul. Daca alegi sa redactezi articole de blog cu subiecte care ii intereseaza pe potentialii sau actualii tai clienti, dar in acelasi timp sa te raportezi la strategia SEO, atunci te poti declara multumit. Identifica titluri atractive, structureaza ideile si ambaleaza-le intr-un mod cat mai intrigant. Dupa ce ai finalizat articolul, acesta trebuie sa contina poze optimizate si hyperlink-uri pe cuvinte-cheie, urmeaza pasul final: postarea. Ca sa bifezi si aceasta etapa, trebuie sa intri in panoul de control al site-ului, sa selectezi sectiunea “Posts” si apoi “Add New”. Completeaza campurile pentru titlu, bloc de text, metat title, meta description, selecteaza imaginea si gata! Articolul tau poate fi citit!

Pont: Fa un obicei din a posta articole interesante pe blog. In felul acesta, reusesti sa tii activ publicul tau, iar cand are nevoie de o informatie, sa caute mai intai pe site-ul tau, pentru ca stie ca acolo va gasi mereu raspunsuri la intrebarile lui.

Si iata ca am ajuns la final! Site-ul tau WordPress este gata de lansare, iar noi suntem fericiti ca am contribuit cu informatii utile. Procesul de creare site WordPress nu mai apare atat de greu acum, nu-i asa? Noi nu putem sa-ti dorim decat mult succes, multe vanzari si multi clienti multumiti!

PS: Nu uita de securizarea site-ului!

Daca ai nevoie de un site WordPress care sa iti genereze rezultate satisfacatoare, Plummedia.ro iti sta la dispozitie!