Un plan de afaceri este precum hartile rutiere: este posibil sa calatoresti fara unul, dar nu va face decat sa creasca probabilitatea de a te pierde pe drum.

In loc sa te pui intr-o pozitie in care ar putea fi nevoit sa te opresti si sa ceri directii sau chiar sa te intorci si sa o iei de la capat, antreprenorii folosesc adesea planuri de afaceri pentru a-i ghida. Acest lucru se datoreaza faptului ca ii ajuta pe proprietarii de afaceri sa vada imaginea de ansamblu, sa planifice din timp, sa ia decizii importante si sa imbunatateasca probabilitatea generala de succes.

De ce este important un plan de afaceri?

Un plan de afaceri bine scris este un instrument important, deoarece le ofera antreprenorilor posibilitatea de a-si prezenta obiectivele si de a urmari progresul pe masura ce afacerea lor incepe sa creasca. Formularea unui plan de afaceri ar trebui sa fie primul lucru facut atunci cand incepeti o noua afacere. Planurile de afaceri sunt, de asemenea, importante pentru a atrage investitori, astfel incat acestia sa poata determina daca afacerea ta este pe calea cea buna si daca merita sa investeasca in ea.

Planurile de afaceri includ de obicei informatii detaliate care pot ajuta la imbunatatirea sanselor de succes ale afacerii, cum ar fi o analiza de piata, o analiza competitiva, segmentarea clientilor, planuri de marketing, logistica si operatiuni, proiectia fluxului de numerar si o cale generala catre cresterea pe termen lung.

Desi poate suna obositor si consuma mult timp, planurile de afaceri sunt esentiale pentru succes. Pentru a sublinia importanta planurilor de afaceri, iata 10 motive pentru care ai nevoie de un plan de afaceri:



  1. Te va ajuta cu deciziile critice

Desi planurile de afaceri au multe scopuri, importanta principala a unui plan de afaceri este ca ii ajuta pe proprietarii de afaceri sa ia decizii mai bune.

Antreprenoriatul este adesea un exercitiu nesfarsit in luarea deciziilor si managementul crizelor. A sta la birou relaxat si a lua in considerare toate ramificatiile oricarei decizii luate este un lux pe care antreprenorii nu si-l pot permite intotdeauna. Aici intervine un plan de afaceri.

Construirea unui plan de afaceri iti permite sa determini din timp raspunsul la unele dintre cele mai critice decizii de afaceri. Crearea unui plan de afaceri robust este o putere pe care o ai ca asul in maneca – trebuie sa te gandesti la componentele majore ale afacerii tale inainte de a incepe, cum ar fi strategia de marketing si produsele pe care le vei vinde. Raspunzi la multe intrebari dificile inainte ca acestea sa apara. Si gandirea profunda la strategiile tale de baza te poate ajuta, de asemenea, sa intelegi modul in care aceste decizii vor afecta strategia ta mai larga.



  1. Va ameliora indoielile

Intocmirea unui plan de afaceri presupune ca antreprenorii sa isi puna o multime de intrebari dificile si sa-si ia timp pentru a veni cu raspunsuri bine gandite si perspicace. Chiar daca documentul in sine ar disparea de indata ce este finalizat, practica de a-l scrie te ajuta sa iti articulezi viziunea in termeni realisti si sa determini mai bine daca exista lacune in strategia ta.

  1. Te ajuta sa eviti marile greseli

Potrivit Small Business Administration, doar aproximativ jumatate dintre intreprinderile mici sarbatoresc a cincea aniversare. Potrivit datelor de la CB Insights, unele dintre cele mai frecvente motive pentru care afacerile esueaza includ:

  • Nu exista nevoie pe piata: nimeni nu vrea ceea ce vinzi.
  • Lipsa de capital: probleme de flux de numerar sau afacerile pur si simplu raman fara bani.
  • Echipa inadecvata: acest lucru subliniaza importanta angajarii persoanelor potrivite care sa te ajute sa iti gestionezi afacerea.
  • Concurenta acerba: este greu sa generezi un profit constant atunci cand ai o multime de concurenti in spatiul tau.
  • Preturi: Unii antreprenori isi pretuiesc produsele sau serviciile prea scumpe sau prea ieftine – ambele scenarii pot fi o reteta pentru dezastru.

Cu toate acestea, exercitiul de creare a unui plan de afaceri te poate ajuta sa eviti aceste greseli majore. Fie ca este vorba de previziuni ale fluxului de numerar sau de o analiza de potrivire a produsului-piata, fiecare parte a unui plan de afaceri poate ajuta la identificarea unora dintre acele greseli potential critice inainte ca acestea sa apara.

  1. Dovedeste viabilitatea afacerii

Multe afaceri sunt create din pasiune si, desi pasiunea poate fi un mare motivator, nu este o dovada excelenta. Planificarea exacta a modului in care vei transforma acea viziune intr-o afacere de succes este poate cel mai important pas intre concept si realitate. Planurile de afaceri te pot ajuta sa confirmi ca ideea ta mareata are sens in afaceri.

O componenta critica a planului de afaceri este sectiunea de cercetare de piata. Cercetarea de piata poate oferi o perspectiva profunda asupra clientilor, concurentilor si industriei alese. Nu numai ca ii poate lumina pe antreprenorii care incep o noua afacere, dar poate, de asemenea, sa informeze mai bine intreprinderile existente cu privire la activitati precum marketing, publicitate si lansarea de noi produse sau servicii.

  1. Stabileste obiective si repere mai bune

Fara un plan de afaceri, obiectivele devin adesea arbitrare, fara prea multa sincronizare sau motiv in spatele lor. Detinerea unui plan de afaceri poate ajuta la realizarea acestor repere semnificative. Ele te pot ajuta, de asemenea, sa iti mentii viziunea si sa obtii informatii despre modul in care strategia se imbina (sau nu) in timp.

  1. Comunica obiective si repere

Indiferent daca conduci o echipa de 100 sau o echipa de doi, nu poti fi intotdeauna acolo pentru a lua singur fiecare decizie. Gandeste-te la planul de afaceri ca la un profesor suplinitor, gata sa raspunda la intrebari oricand exista o absenta.

Spune personalului tau ca atunci cand au indoieli, pot consulta oricand planul de afaceri pentru a intelege urmatorii pasi in cazul in care nu pot primi un raspuns direct de la tine. Impartasirea planului de afaceri cu membrii echipei te ajuta, de asemenea, sa te asigurati ca toti membrii sunt aliniati cu ceea ce faceti si impartasesc aceeasi intelegere a obiectivelor pe termen lung.

  1. Ofera un ghid pentru furnizorii de servicii

Intreprinderile mici angajeaza de obicei contractori, liber profesionisti si alti oameni pentru a le ajuta in sarcini individuale, cum ar fi contabilitate, marketing, asistenta juridica si consultatii. Avand un plan de afaceri in vigoare, iti permite sa partajezi cu usurinta sectiuni relevante cu cei pe care te bazezi pentru a sprijini organizatia, asigurandu-te in acelasi timp ca toata lumea este pe aceeasi pagina.

  1. Asigura finantare

Daca intentionezi sa te prezinti investitorilor de capital de risc, sa te imprumuti de la o banca sau sa te gandesti sa iti vinzi compania in viitor, probabil ca vei avea nevoie de un plan de afaceri. La urma urmei, oricine este interesat sa investeasca bani in compania ta va dori sa stie ca este pe maini bune si ca este viabila pe termen lung.

Planurile de afaceri sunt cele mai eficiente modalitati de a dovedi acest lucru si sunt de obicei o cerinta pentru oricine cauta finantare externa.

  1. Te ajuta sa ai o viziune mai larga

Nicio afacere nu este decat o mica parte din marea de afaceri de pe piata si, desi s-ar putea sa ai un control puternic asupra a tot ceea ce se intampla sub propriul tau acoperis, este la fel de important sa intelegi si terenul pietei.

Realizarea unui plan de afaceri te poate ajuta in mare masura sa iti intelegi mai bine concurenta si piata pe care iti desfasori activitatea, sa iluminezi tendintele si preferintele consumatorilor, potentialele perturbari si alte perspective care nu sunt intotdeauna clar vizibile.

  1. Reduce riscul

Antreprenoriatul este o afacere riscanta, dar acel risc devine mult mai gestionabil odata ce este testat in raport cu un plan de afaceri bine elaborat. Elaborarea previziunilor de venituri si cheltuieli, elaborarea de planuri logistice si operationale si intelegerea pietei si a peisajului competitiv pot contribui la reducerea factorului de risc dintr-un mod inerent precar de a-si castiga existenta.

A avea un plan de afaceri iti permite sa te lasi mai putin la voia intamplarii, sa iei decizii mai bune si sa te bucuri de cea mai clara viziune posibila asupra viitorului companiei tale.

Daca ti-a placut articolul nostru despre importanta unui pland e afaceri, impartaseste-l cu prietenii si apropiatii tai.