Câteodată viața poate deveni plictisitoare, poate chiar repetitivă, iar unii caută un mod diferit de a evada și de a parcurge ziua, fie că vorbim de o plimbare în parc, de o ieșire cu prietenii sau de relaxarea cu un joc video.
Și totuși când vorbim de jocurile video instant ne ducem cu gândul la o activitate pentru copii. Deși jocurile video există de zeci de ani, acestea nu se adresează doar copiilor. Pe măsură ce tehnologia avansează, jocurile video continuă să devină un subiect de interes pentru majoritatea adulților. De ce? Ei bine, complexitatea jocurilor, transformările și evoluția tehnologiei, trendurile și chiar marketing-ul sunt doar unii dintre factorii ce au propulsat o simplă activitate de relaxare într-o puternică industrie.
Industria de gaming – o expansiune imensă
Jocurile video au punctul de plecare din 1950, istoria lor fiind una destul de interesantă. Din acea perioadă până în prezent, industria jocurilor a cunoscut o transformare spectaculoasă, fiind astăzi una dintre cele mai profitabile industrii de divertisment.
Ecranele pixelate și sunetele limitate sunt o amintire îndepărtată, deoarece jocurile video au evoluat atât de mult încât au devenit mai reale ca niciodată. Pe măsură ce tehnologia continuă să se îmbunătățească, oportunitatea ca jocurile video să devină cât mai profitabile e la fel de avansată, estimându-se că industria jocurilor va avea o valoare de 257 de miliarde de dolari în 2025.
În special în ultimii cinci ani, jocurile video au cunoscut o expansiune semnificativă, fiind acum prezente pe o varietate de platforme – varianta mobilă fiind în prezent printre preferate – având posibilitatea de a te juca oriunde și oricând. Jocurile video sunt de asemenea față în față cu schimbări majore datorită apariției metaversului – un tărâm virtual comun, tridimensional (3D), în care utilizatorii interacționează între ei prin reprezentări digitale ale mediului, ale lor înșiși sau a diferitor avatare. În plus, odată cu prezența inteligenței artificiale (AI) și a realității augmentate (AR), pentru un gamer, ziua de astăzi reprezintă un adevărat paradis al jocurilor.
Industria jocurilor video a avut totodată un impuls considerabil în 2020 și 2021 din cauza pandemiei COVID-19, care a forțat oamenii să rămână acasă și să utilizeze tehnologia pentru divertisment și pentru a socializa. Piața prezentă ne arată că cererea pentru jocuri, console și alte kit-uri a fost atât de puternică în timpul pandemiei, încât s-a extins cu 26% între 2019 și 2021.
Mintea consumatorului gamer – De ce cumpără?
Sectorul jocurilor video este enorm de mare. Deși nu primește aceeași atenție ca și industria filmelor sau industria muzicii, există totuși peste două miliarde de jucători în întreaga lume, ceea ce înseamnă 26% din populația lumii.
Deși s-au făcut multe cercetări cu privire la posibilele efecte negative ale jocurilor video asupra sănătății, nu sunt adesea evidențiate efectele pozitive ale acestora, ce este atât de atrăgător la jocuri și de ce lumea le cumpără?
- Sunt considerate o modalitate de evadare distractivă
Când lumea din jurul nostru devine haotică, căutăm o modalitate de evadare. Cel mai evident motiv pentru care oamenii cumpără jocuri video este distracția pe care o oferă prin acele câteva ore de relaxare după o zi stresantă la lucru sau la școală. Este o modalitate sigură și distractivă de a explora o lume virtuală și de a face lucruri care sunt imposibil de făcut în viața reală.
- O oportunitate de a lega prietenii
Există mulți copii și adulți cărora le este mai greu să se adapteze mediului social, fie din motive de timiditate sau chiar anxietate. Jocurile video vin ca o oportunitate pentru multe persoane de a lega prietenii și de a socializa cu persoane care au aceleași interese.
- O sursă bună de venit
În prezent, jocurile video au devenit una dintre cele mai profitabile surse de venit, ceea ce în trecut era doar un vis sau mai mult o glumă. Există gameri și YouTuberi devotați acestei industrii, și deși concurența este mare, cei care reușesc să găsească nișa potrivită pot ajunge să câștige sume destul de generoase. În rândul generației tinere, streamingul alături de postarea de content cu gaming pe YouTube au devenit unele dintre cele mai dorite cariere ale secolului 21.
De la joacă, la o adevărată carieră
Visul unui copil de a se juca și a câștiga bani a devenit o realitate. Amploarea industriei jocurilor video a venit la pachet cu o adevărată „piață a muncii” unde nevoia de specialiști în gaming este la mare cerere, iar un gamer profesionist poate câștiga până la zeci de mii de dolari doar într-o singură lună.
Joburile din industria de gaming s-au diversificat enorm, mai ales în ultimii ani. Odată cu succesul din această industrie prin evoluția tehnologiei și diversificarea masivă a jocurilor, s-au creat poziții tot mai specializate.
Dacă în industria de IT abilitățile tehnice primează, în gaming joburile sunt extrem de ofertante, iar printre cele mai căutate și profitabile cariere în industria de gaming se numără:
- Programator – responsabil de codarea software-ului
- Content Writer – responsabil de scrierea textelor necesare jocului (scrierea scenariului, a dialogului, a poveștii jocului, etc.)
- UI/UX Designer – responsabil de experiențele jucătorilor prin realizarea de elemente grafice și animații
- Game Economy Designer – responsabil de monetizarea jocurilor
- Game Analist – specialist responsabil de analizarea și interpretarea aspectelor de succes ale unui joc
- Game Tester – jucători care testează jocurile pentru a descoperi eventuale probleme
Top 3 companii din industria de gaming
- SONY
Sony rămâne una dintre cele mai cunoscute companii de jocuri video, chiar și în 2022!
Cea mai mare parte din veniturile acestui gigant japonez provin din jocuri video și console, iar vânzarea acestora a ajuns la suma de 24,9 miliarde de dolari, odată cu apariția PlayStation 5 în 2020.
Sony pune de fiecare dată pe prim plan inovația tehhnologică reușind să-și distribuie produsele cu brio la nivel internațional.
- MICROSOFT
Mai mult ca sigur ați auzit de Minecraft. Jocul, recent devenit cel mai popular din istorie, a fost dezvoltat de un studio deținut de Microsoft.
Microsoft este atât cea mai mare companie software din lume, cât și a doua cea mai mare companie de jocuri video. Filiala de jocuri a companiei, Xbox Game Studios, a reușit să câștige aproximativ 16,3 miliarde de dolari.
- TENCENT
Compania Tencent este, de asemenea, un etalon în industria jocurilor video, cu un venit impresionat de 13,9 miliarde de dolari!
Tencent se concentrează în primul rând pe jocurile mobile și online, cel mai emblematic joc al companiei fiind PUGB: Mobile sau Honor of Kings.
Prin intermediul studioului american Riot Games, Tencent a reușit să bucure milioane de jucători din întreaga lume odată cu dezvoltarea jocului video League of Legends – un joc de luptă multiplayer, iubit de pasionații de gaming din întreaga lume.
Concluzie
Industria de gaming nu mai reprezintă doar simple jocuri, ci un trend în permanență ascendent și în continuă expansiune. Cu o tehnologie avansată care ne surprinde pe zi ce trece, ne putem aștepta să avem parte de experiențe unice în viitorul apropiat. Anul 2023 este cu siguranță pregătit pentru o nouă rundă de rezultate excepționale în industria de gaming, iar la fel suntem și noi!