1. Pregatirea pentru procedura de mediere este foarte simpla. Partile nu trebuie sa indeplineasca anumite proceduri prealabile obligatorii, asa cum este in cazul proceselor din instanta.

2. Partile nu trebuie insotite de un avocat. Spre diferenta de metoda clasica de transare a problemei unde prezenta unui avocat este obligatorie, in cadrul procesului de mediere partile se pot reprezenta singure.

3. Costurile reduse. Cu exceptia onorariului perceput de mediator pentru sedinte, cele doua tabere nu sunt obligate sa plateasca nicio taxa de timbru si nici alte cheltuieli de judecata.

4. Flexibilitatea solutiilor. Intelegerile sunt de obicei avantajoase pentru ambele parti, asta pentru ca intr-un proces de mediere nu exista perdant, solutiile fiind de tip win-win.



5. Partile sunt implicate activ in procesul de mediere. Pe parcursul sedintelor mediatorul va incuraja dialogul intre parti si va incerca sa stabileasca un canal de comunicare eficenta intre ele.

6. Relatiile dintre cei implicati nu se deterioreaza. Atunci cand conflictul este rezolvat de un judecator, una dintre parti pierde, ceea ce face imposibila continuarea relatiilor. Ori prin folosirea medierii de cele mai multe ori relatiile dintre persoanele implicate se imbunatatesc, iar problema dezbatuta devine un simplu obstacol ce este depasit usor.

7. Informalitatea procesului de mediere. Intrucat nu implica o aparitie in fata instantei, procesul este mai putin intimidant, partile se simt mai confortabil, cadrul de desfasurare al sedintelor fiind foarte relaxat.



8. Medierea este rapida. Specialistul poate face ca partile sa ajunga la o intelegere chiar de la prima intalnire astfel incat acordul sa se semneze inca de la acea prima intrevedere. In general, 98% dintre conflicte se rezolva in maxim 4 sedinte de mediere.

9. Confidentialitatea sporita. Mediatorul este tinut sa nu divulge niciun fel de date cu privire la cazul pe care il are de rezolvat. Astfel ca toate informatiile ce au legatura cu obiectul medierii raman intre parti si el. Discutiile din timpul medierii nu sunt publice, intrucat in acordul de mediere este schitata doar intelegerea dintre parti. In fata instantei in schimb, discutiile sunt publice putand participa oricine doreste, astfel ca toate datele discutate devin la randul lor publice.

10. Acordul de mediere are valoare de lege intre parti.  Acesta are forta executorie si poate fi folosit in relatia cu tertii.

 

decalexCristiana Deca

Legal advisor & Senior Partner

DECALEX LEGAL SOLUTIONS S.R.L.