Printre cele mai neplacute situatii in care se poate trezi prins un manager este aceea in care exista instabilitate constanta in echipa lui. Pelerinajul angajatiilor intre companii este un lucru destul de comun. Insa atunci cand cei mai buni pleaca este un lucru trist. Schimbarea constanta a membrilor echipei pe un proiect inseamna de asemenea intarzieri, confuzii, mai multa munca si asa mai departe. Sigur, am putea sa ne gandim ca motivul principal pentru care pleaca si vin oamenii aproape constant este dorinta de avansa in pozitie sau a primii un salariu mai mare, insa nu este un lucru batut in cuie.
Acestea sunt 3 lucruri care pot servi ca motivatie pentru plecarea angajatilor foarte buni
Adevarul este ca indiferent ce facem, daca un om isi doreste cu adevarat sa plece, o sa plece. Insa exista anumite lucruri care pot fi evitate chiar din capul locului.
1. Prea multa munca peste program
Chiar daca pare ca nu ne putem lipsi de cei mai buni angajati in multe dintre proiecte, adevarul este ca prea multe proiecte inseamna totodata si o suprasolicitare pentru acesti angajati. Practic ajung sa munceasca mai mult decat traiesc si acest lucru poate fi usor perceput ca o pedeapsa pentru ca isi fac treaba foarte bine.
Este minunat cand avem angajati determinati, pasionati si proactivi, dar chiar si ei au nevoie sa isi vada de lucrurile din viata personala. Trebuie sa aiba timp si pentru pasiunile, hobby-urile si proiectele personale.
2. Nu promovezi destul creativitatea
Oamenii talentati cauta mereu sa imbunatateasca ceva, sa aduca ceva nou sau chiar sa vina cu proiecte noi. Este si normal avand in vedere ca cei mai talentati sunt proactivi, pasionati si interesati de evolutia lor. Insa daca sunt prea des refuzati pentru ca nu este timp, nu exista fonduri sau pur si simplul „este bine asa cum este” acestia vor incepe sa se simta subapreciati. Este normal sa vrei sa pleci dintr-un loc unde nu te simti apreciat.
Cauta sa lasi loc acestor oameni sa aduca imbunatatiri, incearca sa oferi constant feedback ideilor lor si sa incerci sa le integrezi, acolo unde se poate, propunerile.
3. Rutina
Exista doua tipuri de rutina: pozitiva si exasperanta. Rutina personala, organizata de tine care te ajuta sa lucrezi mai bine, sa te concentrezi mai bine si sa vii cu idei noi este un lucru. Dar exista si un tip de rutina tare neplacuta. Cand ii impui unui angajat sa faca exact acelasi lucru, acelasi tip de proiect cu exact aceleasi teluri si obiective acesta nu doar ca o sa inceapa sa se simta plictisit si nemotivat, dar o sa inceapa sa simta ca nu mai are incotro evolua. Iar unul dintre principalele motive pentru care alegem un loc de munca este posibilitatea de a evolua. Fie ca vorbim de o provocare intelectuala, de a invata si dezvolta diferite talente, fie ca vorbim de ascensiune in firma.
Poti evita rutina neplacuta setand mereu teluri si obiective noi, mai mari si cautand sa creezi o varietate cat mai larga pentru proiectele in care angrenezi angajatii.