„Un CEO adevarat nu este un tiran, este mai mult ca un gradinar”
(Chris Myers CEO BodeTree)
Chris Myers este CEO a companiei BodeTree, servicii de de management financiar pentru companiile mici. Acesta este si scriitor contribuitor in mai multe reviste de specialitate. Myers abordeaza adesea subiectul leadershipului, pasii pe care a trebui sa ii urmeze si ceea ce a invatat din drumul sau spre succes.
Sunt doua metode de a ajunge CEO sau, mai bine spus, in varful piramidei. Lucrezi ani de zile intr-o corporatie si urci spre pozitii din ce in ce mai inalte, ori iti incepi propria companie. Cea mai mare diferenta dintre cele doua metode de a ajunge in varf este cunostinta pe care o acumulezi pe parcurs.
Atunci cand incepi de la zero o companie este posibil ca inca sa nu fii inglobat chiar toata experienta unui lider puternic si increzator in sine insusi – chiar si dupa ani de lucrat in corporatii sau in colaborare cu alti antreprenori.
Chris Myers se orienteaza adesea catre momentul in care a inceput sa se simta ca un lider real. El a observat schimbari in comportamenul sau si le expune ca fiind 3 semne ca esti un CEO foarte talentat.
A fi leader nu este ceva innascut. De fapt, este un proces lung de formare, de acumulare a informatiilor, strategiilor si a experientelor placute si neplacute.
1. Gasesti succesul in a ii face pe altii sa aiba succes.
„Nu are rost sa angajezi oameni inteligenti si sa le spui ce sa faca. Noi angajam oameni intelgienti ca ei sa ne spuna ce sa facem”
(Steve Jobs)
Un CEO, dupa cum spune Myers, nu se ingrijoreaza atat de mult pentru reputatia si succesul sau personal. Acesta incearca sa isi ajute echipa sa treaca prin momente decisive si sa ia decizii in asa fel incat membrii echipei sa isi atinga potentialul la maximum.
2. Incepi sa te bazezi pe echipa ta.
Unul dintre cei mai mari pasi (si probabil unul dintre cei mai grei) este sa nu mai faci totul singur. De multe ori din pozitia de lider esti tentat ca atunci cand ai o idee sa o si o realizezi singur. Practic echipa ta doar implementeaza si atat.
Insa chiar daca nu pare ceva atat de „rau” treaba ta ca lider este sa ii inspiri pe altii sa ia atitudine, sa vina cu idei si cu strategii de implementare. Trebuie sa inveti sa creezi situatii care ofera aceasta posibilitate membrilor echipei tale.
3. Esti primul care isi asuma esecul si ultimul care isi asuma meritele.
„Obisnuiam sa imi asum meritele pentru succesul companiei mele, eram obsedat de asta. Insa, intr-un punct, am realizat ca asta se intampla datorita faptului ca nu ma simt ca un CEO real. Aveam in permanenta nevoie sa dovedesc lumii ce pot. In acelasi timp, de cate ori ceva nu mergea foarte bine ii blamam pe toti din jurul meu.
Acum, vad ca un CEO adevarat ofera creditele echipei, chiar si cand el insusi jucat un rol important in succesul proiectului. In aceeasi masura, un CEO este primul care isi asuma esecul, pentru ca in orice situatie este cel putin jumatate vina lui pentru esec”
(Chris Myers)
Treaba unui CEO este acela de a crea un mediu proprice pentru dezvoltarea angajatilor sai. Succesul unui proiect, unei companii este strans legata de oamenii care lucreaza in aceasta. Daca echipa nu este impinsa sa isi realizeze potentialul la maximum, sa fie creativi, proactivi si implicati, atunci proiectele nu au cum sa aiba succes.
„Un CEO nu este un tiran care fara teama traseaza o cale exacta pentru echipa lui. Este mai mult un gradinar. Treaba lui este sa planifice, ingrijeasca si sa protejeze membrii echipei astfel ca ei sa se isi dezvolte abilitatiile si sa fie productivi”
(Chris Myers)