Cu totii ne-am dori ca obiceiurile sa ne oglindeasca intentiile. Insa, de cele mai multe ori, nu este asa. Oricat de mult ne-am dori sa fim productivi intr-o zi de sambata, este mult mai usor sa lenevim in pat, la un film bun si o cana de ciocolata calda.
De ce se intampla asta? Ei bine, creierul uman se bazeaza mai mult decat ne putem imgana pe declansatori de mediu pentru a gestiona toata informatia pe care o primeste si pentru a crea tipare si ”comenzi rapide”.
Intr-un studiu realizat pe tema ”obiceiuri vs. intentii”, cercetatorii au descoperit ca studentii ce au fost transferati la o alta universitate isi schimbau mai des obiceiurile zilnice. Ba chiar le era mai usor sa treaca prin acest proces, nefiind expusi unor indici externi familiari.
Odata ce reusim sa schimbam factorii de mediu din jurul nostru, treptat vom reusi, mai usor sa ne schimbam si obiceiurile. Cel mai bun exemplu in acest sens este somnul. De fiecare dată când nu putem adormi, cel mai bun remediu este sa schimbam camera. Odata expusi unui nou mediu, ne cream noi obiceiuri.
Pentru o persoana care lucreaza in mediul creativ si are nevoie de idei proaspete constant, este nevoie de dezvoltarea unor obiceiuri care sa o ajute sa-si atinga telurile. Intr-un articol pe Forbes, autorul propune o serie de obiceiuri creative pe care le poti dezvolta:
1. Tine un jurnal!
Un jurnal este ideal pentru a-ti evalua progresul si a stabili pe ce este nevoie sa te concentrezi in viitor. Cel mai indicat este ca, in fiecare zi, sa notezi ce a functionat pentru tine intr-o anumita situatie si ce nu, pentru a putea analiza ulterior. Acest obicei, oarecum copilaresc, favorizeaza auto-reflectia si iti ofera o modalitate excelenta de a progresa catre un obiectiv. Incurajeaza introspectia si te ajuta sa te orientezi cat mai bine spre actiunile pozitive.
2. Noteaza fiecare idee!
Este important sa notezi absolut orice idee iti vine. Buna, rea, nu conteaza! Atat timp cat este indexata undeva o poti revedea si imbunatati. De cele mai multe ori, se intampla sa uitam ideile bune. Asa ca, pentru orice eventualitate, trece in revista fiecare idee pe care o ai, imediat ce iti trece prin cap.
3. Incepe o rutina de pregatire fizica!
Sa petreci ore in sir la calculator probabil nu te va duce foarte departe. Cu toate acestea, multi oameni creativi au descoperit ca atunci cand fac exercitii fizice sau activitati ce presupun miscare, le este stimulata si mintea. Nu conteaza neaparat ce, chiar si o simpla plimbare prin parc ajuta.
4. Citeste diversificat!
Daca preferi sa citesti un anumit tip de carti, este bine sa incerci si alte genuri. Cititul cartilor dint-o alta nisa te poate ajuta sa iti largesti perspectivele si sa te informezi mai bine pentru munca de creatie. Indiferent de domeniul in care lucrezi, descoperirea de noi surse de informatie te va ajuta in procesul creativ.