Locuitul la casă îți oferă un confort sporit și nenumărate avantaje față de traiul într-un apartament de bloc. De aceea, tot mai mulți români aleg să se mute la casă. Grădina, spațiul mai generos, numărul mai mare de camere sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le prezintă locuitul la casă. Totuși, acesta vine și cu câteva neajunsuri, despre care este bine să știi înainte să te hotărăști să îți cumperi o casă și să te muți în ea. În acest articol poți afla care sunt cele mai întâlnite 5 dezavantaje ale locuitului la casă.

Dreptul de servitute

Dacă locuința ta se află în apropierea unui alt imobil, în aceeași curte, este posibil să fii nevoit să respecți dreptul de servitute. Acesta reprezintă un drept pe care proprietarul unui imobil (denumit fond dominant) îl are asupra altui imobil (denumit fond aservit). Un astfel de caz poate apărea atunci când vecinul cu care împarți duplexul, de exemplu, trebuie să treacă prin curtea ta pentru a ajunge la stradă.

 

Dreptul de servitute nu se referă însă doar la trecerea prin curtea vecinului, ci are mai multe valențe. De exemplu, poate însemna faptul că nu ai voie să construiești casa ta peste o anumită înălțime sau că trebuie să lași o anumită distanță față de celălalt imobil. 



Curățarea jgheaburilor

Sistemul pluvial ajută la evacuarea apei de ploaie și la menținerea în bună stare a pereților locuinței și a confortului din ea. Totuși, curățarea jgheaburilor necesită un efort suplimentar, periodic. În fiecare toamnă, înainte de sezonul ploios, trebuie să îndepărtezi frunzele, penele de păsări și alte mizerii din jgheaburi, pentru a evita înfundarea acestora. Iarna trebuie să verifici periodic jgheaburile pentru că există pericolul să înghețe și să se rupă.

Musafirii nepoftiți 

Atunci când locuiești la casă ai mult mai multe șanse să fii vizitat de musafiri nepoftiți, precum insecte, rozătoare sau chiar reptile. Dacă gândacii de bucătărie pot fi întâlniți adesea și la bloc, șoarecii sau șobolanii sunt mai degrabă găsiți la case. Vei fi nevoit să chemi serviciul de dezinsecție sau deratizare mai frecvent sau va trebui să te ocupi să pui capcane pentru șoareci, mai ales în cămară sau pivniță. Poți ține pe lângă casă o pisică, pentru a vâna rozătoarele.

Îngrijirea curții

La bloc, poți avea cel mult un balcon cu plante pe care să le îngrijești. La casă însă, curtea și grădina pot măsura zeci sau chiar sute de metri pătrați. Îngrijirea lor va cere resurse importante, de timp și de bani. Ia acest lucru în considerare înainte să te muți la casă. Dacă nu îți place să grădinărești sau nu ai timp să te ocupi de curte, va trebui să găsești o soluție pentru a nu o lăsa în paragină. În plus, atunci când afară ninge, va trebui să înlături zăpada, măcar pe drumul până la poartă.



Costurile ridicate de întreținere

Întreținerea unei case costă mai mult decât întreținerea unui apartament. În primul rând, este vorba de un spațiu mai mare. În plus, fie că ești racordat la un sistem de termoficare, fie că ai centrală proprie, consumul de căldură în casă va fi mai mare. La fel și cel de energie electrică. Chiar dacă diferențele pot să nu pară foarte mari, dacă le aduni poți descoperi că întreținerea unei case costă dublu față de cea a unui apartament. Confortul însă este și el sporit.

Locuitul la casă implică astfel costuri mai mari și un consum mai mare de resurse. Pot apărea mai multe dezavantaje, legate de traiul cu vecinii și diferendurile care apar între ei, însă, per total, o casă îți poate oferi libertatea și confortul pe care un apartament de bloc nu ți le poate da.