Comunicarea este coloana vertebrală a societății noastre și stă la baza fiecărei interacțiuni interumane, formând conexiuni, influențând decizii, motivând schimbări.
Așadar ce aport are public speaking-ul în comunicarea de zi cu zi și cum o poate influența?
CELE 3 TIPURI DE DISCURSURI
Pentru a înțelege influențele directe și indirecte a mesajelor transmise în masa, este esențială sublinierea celor 3 moduri generale de public speaking:
- Discurs Informativ – Cel mai comun tip de public speaking. Scopul principal este de informa publicul în legătură cu un subiect la alegere.
- Discurs Persuasiv – Scopul este de a convinge, persuada, determina și motiva ascultătorii pentru a acționa conform sugestiilor oferite de vorbitor.
- Discurs Entertaining – Include o serie de ocazii speciale, de la introduceri, discursuri de mulțumire și toasturi de nuntă. Se caută un discurs ce va antrena publicul și va oferi divertisment.
7 BENEFICII ALE PUBLIC SPEAKING-ULUI ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI
Acum că am evidențiat diferitele tipuri de discurs, ne este oferită o vizibiltitate considerabilă în privirea utilității public speaking-ului în viața de zi cu și a beneficiilor de care te poți bucura în momentul în care ajungi să stăpânești această artă.
Iată câteva dintre principalele beneficii ale public speaking:
• Te ajută să-ți dezvolți încrederea de sine și să îți înfrunți fricile.
• Îți vei îmbunătăți atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal.
• Odată ce devii un maestru al vorbitului în public și al exprimării clare și concise a propriilor valori și opinii, avantajele competitive curg neîncetat.
• Îți îmbunătățești imaginea – este un atu și în cee ace privește aria de personal branding.
• Ai un plus de valoare în ochii angajatorilor.
• Îți dezvolți calitățile de leadership, public speaking-ul și leadership-ul fiind interconectate.
• Îți vei dezvolta propriul stil de comunicare unic, ce îți va oferi autenticitate și șarm.
5 SFATURI PENTRU A-ȚI ÎMBUNĂTĂȚI ABILITĂȚILE DE VORBIRE ÎN PUBLIC
Așadar ce poți face pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de public speaking și pentru a beneficia de toate efectele sale pozitive?
Mai departe sunt enumerate 5 sfaturi pentru a te ajuta să ții un discurs eficient, ca la carte și să stâpânești arta de a vorbi în public:
1. Notează-ți fiecare informație-cheie a discursului tău.
Scurt și la obiect, cât să fie la îndemână și ușor de reșinut, etapizează discursul și învață desfășurarea sa – Treci de la general la amplu!
În etapa de memorare a discursului, este important să privești ceea ce scrii asemenea unui întreg, o construcție completă și un sistem cu elemente interconectate. Fiecare informație clădește suspansul, pregătește terenul și conduce către altă informație, iar publicul trebuie purtat într-o călătorie finalizată prin concluzia finală.
Pentru că acest concept poate părea complicat de memorat, este important să notezi fiecare etapă principală a discursului sub forma unui subtitlu, pentru a reține flow-ul discursului și modul în care o informație este conectată cu cea precedentă.
2. Asigură-te că ai stabilit o conexiune cu publicul.
Nimeni nu vrea să asculte un discurs monoton, iar cu atitudinea potrivită și gesturile corespunzătoare, orice discurs poate fi transformat într-o sursă de divertisment (indiferent de cât de plictisitor este subiectul urmărit).
Publicul trebuie să simtă că ești stăpân pe subiect și, mai mult decât atât, să simtă că îți face plăcere și că îți dorești să le vorbești. Adresează întrebări retorice, exclamări spontane, totul în limitele profesionalismului.
3. Vorbește clar și cu intonație.
Înainte să vorbești în public, ar fi bine să exersezi cât de mult poți. Astfel, poți ruga prieteni, familie să te asculte și să îți analizeze stilul de adresare, modul de comunicare și așa mai departe.
Intonația cu care vorbești este extrem de importantă. Aceasta trebuie să varieze în funcție de informația transmisă la un moment dat, pentru ca discursul să nu devină monoton și plat.
De asemenea, asigură-te că fiecare cuvânt este rostit ”cu toată gura”, clar și concis!
4. Utilizează limbajul corpului și contactul vizual.
Păstrează comunicarea cât de ”vie” și animată poți. Relaxează-te, umple scena cu prezența ta – La propriu! Plimbă-te peste tot în timp ce vorbești.
Folosește-te de gesturile mâinilor, este important ca mesajele nonverbale pe care le transmiți să corespundă cu cele verbale. Cu toate acestea, nu le exagera. Vei risca să redirecționezi atenția de la informația transmisă, la mâini.
Este esențial să fii atent la contactul vizual stabilit, pentru a controla atenția publicului. Dacă pierzi controlul, audiența nu te va mai remarca.
5. Uită de presiune și ai încredere în tine.
Este perfect normal să te simți emoționat și anxios înainte să vorbești în public. Cu toate acestea, este important să nu te lași copleșit de aceste emoții si să le permiți să îți afecteze modul în ții discursul.
Publicul dorește să vadă încredere de sine și siguranță, însă deseori vorbitorii uită că și ascultătorii sunt tot oameni predispuși greșelilor și eșecurilor. În egală măsură, este specific omenesc să te ridici după un eșec și să continui, iar publicul va avea cu siguranță această pretenție și de la tine!
CONCLUZIE
Public speaking-ul s-a dovedit a fi un aliat valoros în viața de zi cu zi, atât profesională, cât și profesională. Așadar, este important să dezvolți aceasta abilitate pentru a te remarca în orice mulțime, a te face înțeles și a te asigura că fiecare mesaj pe care dorești să îl transmiți este perceput exact așa cum a fost intenționat să fie.