Frumusetea zambetului este cheia catre mai multa incredere in sine, ajutandu-te sa te simti mult mai confortabil in pielea ta. Din pacate, este posibil ca dantura sa nu arate intotdeauna asa cum ti-ai dori, insa aspectul neplacut al dintilor nu este ireversibil. Poti apela la o serie de tehnici sau lucrari dentare care sa iti transforme complet dantura.

1. Albirea dentara

Una dintre nemultumirile des intalnite cand vine vorba de aspectul danturii este legata de culoarea dintilor. Consumul de alimente si bauturi care pateaza, precum si o igiena necorespunzatoare pot duce la ingalbenirea dintilor. Din fericire, aceasta coloratie inestetica poate fi eliminata cu ajutorul albirii dentare.

Recomandam albirea dentara profesionala, realizata in cabinetul medicului stomatolog. Acesta se poate realiza cu ajutorul unei lampi speciale cu laser care activeaza un gel de albire aplicat pe dinti, iar rezultatele vor putea fi vizibile chiar si dupa o singura sedinta.

2. Fatetele dentare

In cazul in care albirea dentara nu da rezultate sau ai de-a face si cu alte probleme de ordin estetic ce nu pot fi corectate astfel, poti incerca fatetele dentare. Acestea sunt foi subtiri din ceramica de forma dintilor, care se aplica pe suprafata acestora si le imbunatatesc aspectul.



Ele sunt destinate dintilor cu o coloratie neplacuta care persista, dar si celor de dimensiuni foarte mici, cu fisuri usoare, care sunt rotiti sau au mici erori de pozitionare. 

Tipurile fatetelor dentare difera in functie de modul de aplicare. Cele fara slefuire se aplica fara a se interveni asupra suprafetei dintilor si sunt destinate in general dintilor mici. Fatetele cu slefuire sunt indicate in cazul in care exista un volum dentar mai mare. In aceasta situatie, este necesara indepartarea unei cantitati foarte mici de tesut dentar pentru ca acestea sa poata fi aplicate in mod corespunzator si dantura sa arate perfect.

3. Coroanele dentare

Atunci cand dintii sunt afectati de carii mai profunde sau de fracturi si leziuni mai grave, au de suferit atat felul in care arata, cat si functionalitatea acestora. Pentru a corecta ambele aspecte, se recomanda aplicarea unor coroane dentare.



Aceste coroane sunt de fapt niste dinti artificiali care se aplica sub forma unui capac peste dintele natural distrus. Ele se camufleaza perfect si ajuta la reconstructia dintilor bolnavi, ce nu mai puteau fi folositi.

4. Implantul dentar

O alta problema grava de ordin estetic si functional este lipsa dintilor. Pe langa faptul ca masticatia este afectata, dantura se destabilizeaza si apare riscul pierderii celorlalti dinti din jur. Implantul dentar poate rezolva toate aceste probleme.

Un implant este compus dintr-o radacina care sustine o coroana dentara cu ajutorul unui bont protetic. Acesta poate fi individual sau se pot insera mai multe implanturi care sa sustina o proteza fixa si sa inlocuiasca o intreaga arcada. Asadar, se poate reconstrui complet dantura utilizand implanturile dentare.

5. Aparatul dentar

In cele din urma, o alta procedura pentru a corecta aspectul dintilor, dar a le si imbunatati functionalitatea este aparatul dentar. Acesta este un dispozitiv ortodontic de indreptare a dintilor care pune presiune pe acestia si ii aduce in pozitia in care ar trebui sa se situeze.

Aparatele dentare pot fi fixe si mobile. Cele fixe au bracketi realizati din diferite materiale (metal, ceramica, safir) care se ataseaza de suprafata dintilor si se regleaza cu ajutorul arcurilor. Aparatele mobile sunt disponibile sub forma unor gutiere invizibile care se pot scoate.

Un zambet nu tocmai perfect nu reprezinta un capat de lume, deoarece exista nenumarate metode pentru a-l corecta. Fie ca ai de-a face doar cu mici imperfectiuni sau cu probleme dentare mai serioase, fa o vizita medicului tau stomatolog si discutati despre ce se poate face pentru a obtine un zambet de invidiat.

Imaginea poate fi descarcata de aici.