Increderea in sine reprezinta o evaluare pe care o facem despre noi insine, evaluare care poate fi modelata de o serie de factori externi. Din punct de vedere sociologic, increderea in sine se contureaza sub forma unui construct social. In consecinta, este dirijata de interactiunile sociale pe care le avem zilnic cu ceilalti oameni.

Increderea in sine o reprezinta propria imagine sau sentimentele

Cu toate acestea, majoritatea societatii intelege si sau leaga termenul de ,,stima/incredere de/in sine” de negativitate. Daca ai o imagine de sine inalta inseamna ca ai un ego, ceea ce nu este neaparat un lucru rau. Este nevoie de o anumita cantitate de ego pentru a a realiza ceea ce ni se cere, daca vrem sa reusim in lumea antreprenoriala.

Daca examinam cu adevarat sensul ego-ului ne vom da seama ca a avea o stima de sine ne ajuta sa facem lucrurile semnificative in viata. Spunand asta, oamenii trebuie sa inceteze sa arunce in jurul cuvantului ego toate conotatiile negative. Dezvoltarea unui sime de sine necesita multa munca. Nu se intampla peste noapte si este nevoie de ani pentru a cultiva trasatura stimei de sine.

Cand zburati cu avionul, insotitorul de bord instruieste pe toata lumea, ca, in caz de urgenta, sa-si puna masca de oxigen inainte de a-i ajuta pe altii. Asta nu inseamna ca fiecare om este pentru el insusi. Aceasta inseamna ca inspiri putin aer, astfel incat sa ii poti ajuta eficient pe ceilalti. Acelasi lucru este si cu stima de sine. Deci, cand privesti situatia din aceasta perspectiva, a avea o stima de sine nu este diferit de a-ti pune masca de oxigen mai intai tie.



Da, sunt unii care fac abut de propria stima de sine, dar nu trebuie sa fii unul dintre acesti oameni. Daca vrei o stima de sine calitativa, invata cum sa o folosesti pentru a te ridica si directioneaza aceasta energie catre viata de succes pe care o meriti si pe care o doresti. Oamenii sunt inspirati si iau notite de la oamenii care inspira multa putere interioara, iar pentru a face acest lucru vei avea nevoie de o stima de sine sanatoasa.

Mai mult, parerea persoanelor din jurul nostru contribuie semnificativ la incredererea pe care o avem in noi insine. De aceea, lipsa stimei de sine se poate manifesta in multe feluri, de la o imagine negativa pe care o avem despre noi, la indoieli cu privire la valoarea si scopul nostru. Persoanele care au o incredere in sine scazuta dezvolta deseori tulburari mentale, precum depresie sau anxietate.

Psihologul umanist american Carl Rogers sustinea ca un individ este compus din trei piloni:



  1. Increderea in sine – Ceea ce cred eu despre mine;
  2. Imaginea despre sine – Cum ma percepe eu, influenta imaginii fizice asupra personalitatii mele;
  3. Idealul – Ceea ce imi doresc sa fiu, suma tuturor obiectivelor si ambitiilor mele.

Cum ne percepem pe noi insine si increderea in sine sunt de o importanta fundamentala

Atat pentru sanatatea mentala cat si pentru atingerea scopurilor si amintirilor in viata. Cel mai adesea, persoane talentate si cu educatiev superioara pierd oportunitati din lipsa increderii in sine.

Insa, mentinerea unui respect de sine ridicat este un proces psihologic de lunga durata. Acesta trebuie antrenat si dezvoltat prin exercitii psihologice zilnice pentru a ne putea imbunatatii starea si modul de gandire.

Atunci cand este antrenata suficien increderea in sine devine parte din noi si incepem sa ne placa cine suntem, sa ne respectam la valoarea adevarata, indiferent de influentele din jurul nostru. In asa fel, vom debloca retinerile pe care le avem cu privire la potentialul nostru si vom imbratisa un stil de viata sanatos din punct de vedere mental.

Indiferent daca treci printr-o perioada cu stima de sine scazuta din viata ta, sau ocazional ti se intampla sa ai un respect de sine scazut, este important sa ai la tine cateva instrumente mentale care sa te ajute sa iti recalibrezi gandurile, astfel incat sa poti fi fericit.

1.Gandurile nu reprezinta realitatea – construieste increderea in sine

1

Un nivel scazut al stimei de sine este rezultatul unor siruri de ganduri care te-au blocat intr-un moment al vietii tale. Ceva din trecutul tau a declansat un sentiment de „nu sunt indeajuns de bun”, iar creierul tau a asminilat acest lucru. Gandurile de acum nu sunt nimic mai mult decat niste obiceiuri amorfe ale constiintei tale.

2. Schimba povestea

2

Cu totii avem o poveste despre noi, pe care ne-am creat-o in minte. Aceasta modeleaza perceptia de baza pe care o avem in ceea ce priveste sinele nostru. Daca vrem sa schimbam povestea, trebuie sa intelegem de unde au venit mesajele care ne-o dicteaza.

Ce voci au construit-o? Majoritatea gandurilor negative pe care le avem sunt invatate, prin repetarea constanta a lor asa ca, pot fi, la fel de bine inlocuite cu ganduri noi si pozitive. Poti incepe cu afirmatii despre ceea ce vrei sa crezi despre tine. Pe acestea le vei repeta in fiecare zi.

3. Fa exercitii

3

In decursul anilor, studiile au aratat corelatia dintre exercitiile fizice si stima de sine. Exercitiile imbunatatesc atat starea mentala, cat si fizica. In primul rand, iti ofera sentimentul ca faci ceva pentru tine si iti organizeaza intreaga zi in jurul imbunatatirii tale. Pe langa sport, practica si alte activitati care tin de sanatate, precum: o nutritie adecvata si un somn suficient, au oferit rezultate pozitive asupra stimei de sine.

4. Nu te mai focusa pe probleme si incepe sa te concentrezi pe solutii

4

Incearca sa nu mai gandesti negativ, ci sa te concentrezi la modul in care poti rezolva o problema. Nu trebuie sa te adancesti in gandurile distructive pe care le ai cu privire la tine, ci sa fii constient ca poti sa le opresti si sa le controlezi.

Seteaza-ti un reminder pe telefon care sa iti aminteasca si sa te informeze ca poti sa iti controlezi gandirea. Si de fiecare dara cand apare un gand negativ, incearca sa te reintorci la acel reminder ca la „cea mai la indemana” solutie si pune-o in practica fara prea multe ganduri.

5. Identificati calitatile si valorifica-le

5

Una dintre cele mai bune modalitati de a cladi increderea in sine este sa iti clarifici punctele tari si sa gasesti modalitati prin care sa le integrezi in viata de zi cu zi. Odata ce ti-ai clarificat setul de abilitati prin care esti mai mult la ceea ce faci decat oricine altcineva, incearca sa vezi cum poti sa le folosesti la munca, la scoala, liceu, facultate si in orice activitate esti implicat. Tot ceea ce conteaza este sa iti maximizezi puntele forte si sa iti recapeti increderea in sine.

6. Pune-te la incercare – Constant si metodic

6

Gaseste lucruri pe care nu credeai ca poti sa le faci si considera-le ca pe o provocare. Acest lucu este o modalitate excelenta sa iti sporesti increderea. Cauta proiecte sau incearca ceva nou

Nu doar ca vei avea parte de o experienta noua, dar daca iti iese bine, vei avea parte de  o satisfactie mare. Incearca sa nu iti judeci prea aspru performanta sau sa te compari cu altcineva care a facut acea activitate pentru o perioada mult mai lunga de timp.

7. Ramai concentrat pe tine

7

Este important sa ramai concentrat pe tine si pe dezvoltarea ta, indiferent de circumstantele din jurul tau. Incearca ca tot ceea ce faci sa aiba ca scop final imbunatatirea ta si evolutia ta, in orice domeniu.

Fiecare activitate pe care o realizezi sa conduca la o versiune mai buna a ta

In asa fel, daca iei atitudine si apar rezultate, si gandirea ta se va modifica. Speram ca pasii pe care i-am propus sa te ajute. In loc sa permiti lipsei de incredere in sine sa te copleseasca, mai bine incearca sa iti controlezi pe cat se poate gandurile, reamintindu-ti constant calitatile. Pe masura ce vei invata noi modele de gandire si de comportament, vei incepe sa-ti recuperezi propria valoare si incredere in tine.