Autoritatea parinteasca este o componenta esentiala a vietii parintesti, iar in cazul unei despartiri sau a unui divort, stabilirea modului in care este exercitata devine esentiala. In 2023, acest aspect este reglementat detaliat, iar procesul implica diverse etape si considerente legale.

Ce este autoritatea parinteasca?

Autoritatea parinteasca, cunoscuta si sub denumirea de “custodie”, reprezinta ansamblul de drepturi si obligatii pe care parintii le au fata de copiii lor minori. In situatia in care parintii locuiesc impreuna, aceasta este exercitata in mod comun. Insa, in cazul unei despartiri, instanta de judecata sau partile implicate trebuie sa stabileasca modul de exercitare a autoritatii parintesti.

In ce conditii poate fi stabilita autoritatea parinteasca?

Exista trei situatii principale in care se poate stabili sau cere stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti:

  • In cazul divortului, instanta care desface casatoria se pronunta inclusiv asupra autoritatii parintesti, in conditiile in care exista copii minori implicati;
  • In cazul unei relatii de concubinaj in care rezulta copii minori, parintii pot solicita stabilirea autoritatii parintesti in instanta, in situatia in care se despart in fapt;
  • Daca autoritatea parinteasca a fost deja stabilita prin hotarare judecatoreasca sau conventie, dar situatia s-a schimbat semnificativ in timp, astfel incat schimbarea autoritatii parintesti devine necesara.

Custodia comuna:

Atunci cand parintii locuiesc impreuna, iau decizii de comun acord cu privire la cresterea, educatia si ingrijirea minorului. Desigur, dupa o despartire, domiciliul copilului va fi stabilit la unul dintre parinti, dar asta nu inseamna ca celalalt parinte este total exclus din viata copilului. Deciziile importante sunt luate in comun, precum interventiile medicale, schimbarea domiciliului minorului si alegerea tipului de invatamant:



Stabilirea autoritatii parintesti include adesea si:

  • Stabilirea domiciliului minorului.
  • Stabilirea unui program de legaturi persoanele cu minorul.
  • Stabilirea pensiei alimentare.

Custodia exclusiva:

In cazuri specifice, unul dintre parinti poate obtine autoritate parinteasca exclusiva, ceea ce inseamna ca poate lua decizii majore, fara acordul celuilalt parinte. Aceasta poate fi acordata in situatii de alcoolism, boala psihica, violenta domestica, depdendenta de droguri, condamnari pentru infractiuni grave de catre celalalt parinte (trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violentă) sau orice alt motiv care ar pune in pericol dezvoltarea si siguranta copilului, in acord cu interesele superioare ale minorului, asa cum au sunt enunatate de prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Implicarea avocatului

In acest proces complex de stabilire a autoritatii parintesti, fie ea comuna sau exclusiva, implicarea unui avocat devine esentiala pentru asigurarea unei repartizari legale corespunzatoare.



Avocatul de drept familial aduce in discutie expertiza sa juridica pentru a ghida parintii privind legislatia autoritatii parintesti in Romania.

In cazul autoritatii parintesti comune, avocatul poate contribui la formularea unui acord echilibrat intre parinti, facilitand o colaborare eficienta in interesul superior al copilului. In situatia aurotitatii parintesti exclusive, avocatul devine o voce puternica pentru parintele solicitant, argumentand in instanta motivele intemeiate care sustin necesitatea luarii deciziilor unipersonale.

Mai mult decat simpli reprezentanti conventionali ai partilor, avocatii aduc o perspectiva strategica, negociere si o intelegere profunda a implicarilor emotionale si sociale ale procesului, contribuind astfel la obtinerea unor rezultate juste, in beneficiul durabil al copilului.