Te așteaptă o masă copioasă și deja te gândești de ce te vei bucura mai mult: de mâncare sau de vin? Dar dacă ți-am spune că ai nevoie doar de puțin efort pentru a te bucura de amândouă în mod egal sau, chiar mai bine, împreună? Da, vinul poate fi asociat cu mâncarea în așa fel încât să guști ce-i mai bun din ambele, dacă urmezi câteva reguli simple!

În cele ce urmează noi îți expunem principiile de bază, iar de mâncare și de vin te poți ocupa singur. Din fericire poți găsi destule sortimente în cadrul unui magazin online de vinuri!

Ține cont de corpolența vinului

Corpolența vinului se referă de fapt la textura acestuia, dar și la consistență și vâscozitate. Probabil că ai observat deja faptul că vinurile ceva mai corpolente tind să lase urme mai ușor de recunoscut pe pahare. Ține cont și de faptul că vinurile corpolente au și un volum mai ridicat de alcool.

În ceea ce privește mâncarea, lucrurile sunt chiar și mai simple. Cu cât este mai slabă, cu atât este mai puțin corpolentă. Ca idee, preparatele pe bază de pește și salatele sunt considerate mâncăruri cu corpolență scăzută, iar cele din carne roșie, cele mai corpolente. Așadar, în funcție de acest criteriu vei combina:  • Vin cu corpolență scăzută, adică cele albe, slab alcoolizate cu mâncăruri slabe precum peștele, salatele și  preparatele vegetariene;
  • Vin cu corpolență medie, de obicei albe sau roșii cu mâncăruri pe bază de carne slabă, pizza și paste;
  • Vin cu corpolență mare, de obicei vin roșu tare, evident se va asocia cu mâncăruri cu carne roșie sau paste cu sosuri mai grase.

Ca idee de bază, evită să asociezi vinuri corpolente cu preparatele foarte acide sau condimentate!

Asociază vinul cu sosul

Se pare că vinul pe care-l vei consuma trebuie să se asorteze cel mai bine cu cel mai proeminent element din mâncarea pe care o vei consuma, acesta fiind de obicei sosul. Din nou, lucrurile sunt destul de simple. Sosul alb merge cu vinul alb, iar cel roșu cu vinul roșu.

Nu uita să iei în calcul și alte aspecte. De pildă aromele! Un sos cu arome de citrice, de exemplu, se va combina de minune cu un vin alb, ceva mai ușor. Pe de altă parte, dacă sosul este foarte bogat și cremos, companionul perfect va fi un vin cu arome bogate și corpolent.Ia în calcul proveniența geografică

Una dintre cele mai rapide căi de a descoperi dacă un fel de mâncare și un vin se potrivesc este să le consulți proveniența. Vei descoperi destul de repede faptul că regiunile în care este preferată mâncarea ceva mai aromată, bazată pe legume coapte de pildă, produc și vinuri cu buchete complexe, taninuri rafinate și un corp plin.

În funcție de regiune, cele mai bune exemple cuprind:

  • Mâncărurile cu sos roșu din Italia, cele care merge de minune cu vinurile roșii cu aciditatea perfectă pentru preparate cu ardei, roșii, busuioc și alte ierburi proaspete sau usturoi;
  • Fructele de mare și vinurile de coastă, în general albe;
  • Mâncărurile bogate în arome, structurate, cu arome pământii și vinurile structurate, de exemplu cele de Bordeaux.

Ține cot de sfaturile de mai sus și vei descoperi rapid cât de diferită poate fi experiența de degustare, atât a vinului, cât și a preparatelor!