Exista multe tipuri de afectiuni mamare, printre care infectiile, chisturile sau nodulii, insotite sau nu de durere. Unele dintre aceste afectiuni sunt benigne, altele sunt maligne. Din punct de vedere statistic, cele mai frecvente probleme legate de patologia sanului sunt mastalgia (durerea la nivelul sanilor), secretiile la nivelul mamelonului, mastita și nodulii mamari.

Mastalgia

Mastalgia este reprezentata, cel mai adesea, de o durere usoara; 11% dintre femei raporteaza, totusi, dureri intense, si mai mult de o treime dintre acesti pacienti sustin ca somnul si activitatea sexuala sunt afectate.

Cel mai adesea, mastalgia apare la femeile intre 20 si 40 ani, ca o durere surda si difuza care iradiaza in zona axilei si care se datoreaza sensibilitatii crescute a tesutului mamar la fluctuatiile hormonale.

In cazul femeilor cu varste cuprinse intre 30 si 50 ani poate aparea o mastalgie de natura inflamatorie, determinata cel mai adesea de unele medicamente (contraceptive orale, terapie hormonala, agenti psihotropici si unele medicamente pentru aparatul cardiovascular), de traumatismele la nivelul sanului sau de infectii [2].Mastalgia impune evaluare medicala. In cele mai multe cazuri, problema se rezolva de la sine, daca nu se descopera, la consultatie, nici o formatiune patologica in interiorul sanului. Mastalgia cronica impune, totusi, administrarea unor remedii, de la antiinflamatoare nesteroidiene cu aplicare topica pana la suplimente alimentare de tipul vitaminei E sau a unguentelor pe baza de Primula officinalis [2].

Secretiile mamelonare

Secretiile mamelonare sunt un simptom frecvent in randul femeilor de varsta fertila si au, cel mai adesea, un mecanism fiziologic de aparitie. Totusi, la aproximativ 21% dintre pacientele cu scurgeri mamelonare la care a fost necesara efectuarea unei biopsii, s-a diagnosticat cancerul de san.

Scurgerile mamelonare fiziologice sunt bilaterale, multiductale, nu contin sange (indiferent de culoarea pe care o au) si se asociaza cu stimularea mamelonului sau cu compresia sanului. Galactoreea – aparitia acestor secretii fara legatura cu sarcina sau alaptarea – nu reprezinta o afectiune a sanului, ci mai degraba un indicator al hiperprolactinemiei. Medicul endocrinolog este in masura, in acest caz, sa indice un protocol de tratament [2].Scurgerile mamelonare patologice sunt spontane si unilaterale. In cazul aparitiei acestora este necesara efectuarea ecografiei mamare sau a mamografiei, in functie de varsta pacientei, pentru a exclude riscul de cancer mamar [1].

Mastita

Mastita reprezinta o inflamatie a tesutului mamar determinata, uneori, de o infectie. Simptomele caracteristice mastitei sunt reprezentate de durere, umflarea sanului, roseata si caldura locala; ele sunt insotite, in general, de febra, frisoane si stare generala de rau.

Cel mai adesea, mastita afecteaza femeile in timpul alaptarii, dar ea poate fi diagnosticata si la femeile care nu alapteaza si chiar si la barbati.

Mastita poate fi determinata de un canal galactofor blocat sau de patrunderea bacteriilor in interiorul sanului. In lipsa unui tratament adecvat, ea poate conduce la formarea unui abces mamar.

Tratamentul mastitei presupune administrarea unui antibiotic si a analgezicelor. Alaptarea poate continua fara probleme in mastita, chiar daca s-a instituit tratamentul cu antibiotice. Alaptarea contribuie chiar la vindecarea mai rapida a mastitei, in timp ce intarcarea brusca nu face decat sa agraveze simptomele [2].

Nodulii mamari

Desi depistarea unei formatiuni in timpul palparii lunare a sanilor te poate face sa intri in panica, trebuie sa stii ca exista multe tipuri de noduli la san si ca majoritatea dintre acestia nu au nici un fel de semnificatie patologica.

Nodulii pot aparea ca urmare a unor infectii, a unor traumatisme sau ca tumori benigne de tipul fibroadenomului, a chisturilor mamare sau a modificarilor fibrochistice. In cazuri rare, nodulii mamari pot reprezenta o forma de cancer mamar, prin urmare este recomandat ca orice formatiune mamara identificata la palpare sa fie examinata de catre medicul specialist [1].

Patologia mamara este variata si diversificata, prin urmare examinarea medicala, in cazul aparitiei unor simptome noi, este recomandata. Aceasta nu exclude testele de screening recomandate anual sau bianual, in functie de varsta, istoricul medical si familial al fiecarei paciente.

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/diagnosis-treatment/drc-20374834 afisat la 19.08.2022
  2. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0415/p505.html afisat la 19.08.2022