Cu o atmosfera de poveste, parfum imbietor si o feerie de culori – asa te asteapta gradina ta de trandafiri, atunci cand investesti in plante de calitate si le ingrijesti corespunzator. Intotdeauna, povestea incepe de la alegerea butasilor de trandafiri, acest pas fiind foarte important pentru amenajarea gradinii tale florale.

In primul rand, trebuie sa alegi exact tipul de trandafir de care ai nevoie, atat in functie de spatiul pe care ai posibilitatea sa i-l oferi, cat si in functie de luminozitate si umiditate. Aceste conditii sunt foarte importante, pentru ca asigura cresterea armonioasa si corecta a trandafirilor, ca tu sa te poti bucura de acestia timp indelungat.

Iata ca sunt trei tipuri de trandafiri, atunci cand ii clasificam dupa inaltime. Primul tip sunt trandafirii mici, cu coroana bogata, ce nu cresc foarte mult in inaltime. Acestia sunt perfecti pentru gradini micute, usor de ingrijit. Apoi, regasim trandafirii urcatori, ce pot urca pana la 4 metri si au de obicei un trunchi inalt, de pana la 1.5m. Coroana lor este formata de obicei din 4-6 ramuri bogate, viguroase. Ultimul tip este reprezentat de trandafirii pletosi, curgatori, ideali pentru bolte sau arcade.Dupa ce este stabilit tipul de trandafir dorit, urmeaza alegerea butasilor. Acestia trebuie sa fie de un verde intens, sanatos, sa nu aiba vatamari si necrozari ale ramurilor. De asemenea, este important si ca ambalajul sa fie intact, semn ca plantele au avut umiditatea necesara supravietuirii.

La plantare, trebuie sa acorzi atentie catorva sfaturi de la specialisti, pentru a planta butasii corect.

In primul rand, trebuie sa ai grija la spatiul de care trandafirul are nevoie. Apoi, conteaza foarte mult ca groapa sapata sa fie de aproximativ 40x40x40 cm, ca de fiecare parte a butasului sa fie minim o palma.Un alt sfat al specialistilor este separarea pamantului de suprafata de cel de baza, iar dupa plantare acestea sa fie inversate.

Inainte de plantarea propriu-zisa, butasii trebuie sa stea in apa pentru cateva ore, ca radacinile sa absoarba cantitatea de apa de care au nevoie. Apoi, varfurile radacinilor se scurteaza cu 1-2 cm, pentru a le fi stimulata cresterea. In loc de apa simpla, poti combina pamant reavan cu ingrasamant natural si cu apa in proportie de 1:1:3, pentru o mai buna cicatrizare si hranire a radacinilor.

Dupa plantare, pamantul trebuie tasat bine. Apoi, trandafirul proaspat plantat trebuie udat abundent, cu cel putin 5l de apa curata. Se recomanda si musuroirea pamantului in jurul butasului proaspat plantat, si indepartarea acestuia la 8 saptamani de la plantare sau in luna aprilie, pentru butasii plantati toamna.

Urmand aceste sfaturi, gradina ta de trandafiri va creste asa cum ai dorit. Yurta este o companie nascuta din pasiunea pentru gradinarit. Cu o experienta de peste 25 de ani in practicarea gradinaritului, in plantare si vanzarea de articole, butasi si seminte de calitate, Yurta.ro ofera si sfaturi utile pentru ingrijirea gradinii de acasa, a livezii sau a gradinilor de flori.