Este pentru a treia oara cand vorbim cu Camelia Dinu, fondator si instructor al Scolii de Dans SobiS, pentru ca ne motiveaza sa vedem cum oamenii care fac ceea ce le place, care isi transforma pasiunea in business si profesie, reusesc sa evolueze pe zi ce trece.

De data aceasta: despre provocarile aduse de pandemie, despre modalitati de a trece prin aceste momente dificile, despre viitor.

Camelia, spune-ne, te rugam, cum a aratat anul 2020 pentru zona Scolli de Dans SobiS. Care au fost cele mai mari provocari si cum ati reusit sa le depasiti?

2020 a fost un an intens. L-am inceput in forta participand cu scoala de dans la concursuri nationale si internationale, iar din martie, pe parte emotiva, psihica, din punct de vedere al desfasurarii claselor de dans, s-a produs o ruptura, odata cu intrarea Bucurestiului in pandemie din cauza Covid 19. Dar ne-am redesat repede, iar datorita echipei de tineri cu care colaborez, am dat start desfasurarii activitatii in online, in diferite retele de socializare, fiind fideli aplicatiei Zoom.



Cum v-ati pastrat clientii in perioada pandemiei? Care au fost strategiile abordate pentru a-i face sa va ramana fideli?

A fost o provocare si pentru noi, ca de altfel pentru toti cei care au trebuit sa-si mute activitatea in Online, dar ne-am adaptat repede. Ne-am instalat aplicatii de socializare, am gandit niste tarife accesibile, avand in vedere si situatia financiara a parintilor, care, din pacate, in mare masura, au intampinat dificultati privind locul de munca, au intrat în somaj sau si-au pierdut jobul.

Cat de mult te-a ajutat faptul ca aveai o comunitate deja formata in online si cum ai fructificat-o?



Copiii utilizeaza frecvent (ca sa nu zic exagerat) telefonul, iar din acest motiv, pentru ei a fost lejer sa intre in contact cu noi, instructorii, cel putin in prima faza, ceea ce a insemnat cam 2 – 3 luni. Apoi, la sosirea verii, parca nu mai dadeam randament lucrand la distanta, fiind separati frecvent de aceea sticla.
Cand in Bucuresti s-au mai relaxat masurile privind starea de urgență, s-au dat alte ordonante in care ni se dadea verde la a iesi, socializa, dar, tinand cont de distanțarea sociala, am iesit la antrenament in parc cu un program bine stabilit si tinand cont de regulile de baza – igienizare, distantare, purtarea mastii.
Un alt atu a fost faptul ca paginile noastre de Facebook si Instagram, dar si profilele personale sunt urmarite de multi adulti/copii din Bucuresti si din tara. Astfel, am fost abordati in online si am lucrat si cu copii din tara sau chiar din alte tarii pe unde s-au mai stabilit fosti elevi.


Si in viitor cum vrei sa abordezi mediul online? Ce va ramane si dupa finalul mult asteptat al pandemiei? La ce vei renunta?

Viitorul, din punctul meu de vedere nu suna bine in online cu activitate fizica, dans, gimnastica, in general sport. Eu sunt omul caruia ii place sa lucreze cu oameni, cu copii, sa-i simt, sa-i vad fizic, sa imi transmita emotia. Prea ne-am distantat, ne-am îndepartat de firesc.
E nevoie de spatiu de lucru, de o incapere aerisita, luminoasa, e nevoie de socializare. Eu cu copiii lucrez individual, creand pentru scena momente coregrafice de solo, dar cele mai spectaculoase si atractive raman cele de grup si formatii, cu traversari si deplasari pe scena, cu diferite forme de lucru, in perechi, pe cerc, creand diferite poze/piramide memorabile. Neavându-i fizic la clasa, totul stagneaza sau, mai rau, regresam. Performanta in sport nu se face online!

Ce te-a invatat cel mai mult anul 2020, din punct de vedere al antreprenorului?


2020 – acel moment critic m-a speriat, nu mi-a fost tocmai bine, insa eu, de fel, sunt o luptatoare si nu dau inapoi. Am gandit, si regandit povestea si am spus „Merg mai departe!”, avand acelasi principiu de baza – pasi marunti, siguri, ambiție. Cu maximă seriozitate si pasiune, devotament în ceea ce fac mi-am atras oameni speciali, de calitate, cu care am reusit sa merg înainte, fie ei instructori, coordonatori, colaboratori, dar si parintii copiilor, carora le multumesc pentru incredere si pentru ca sunt langa mine si ma ajuta sa duc visul mai departe

Cum arata strategia Scolii de Dans SobiS in anul 2021? Ce secrete ne poti dezvalui?

Nu vom ramane in urma, ci ne vom adapta cerintelor, dar si acestui nou val, ce se vrea a fi online-ul. Vom avea o platforma unde ne vom adresa tuturor categoriilor de varsta, limbajul comun fiind pasii de dans.
Dupa pandemie, sincer, imi doresc normalul, sau ceea ce am avut inainte de acest mare stop!
Îmi doresc viata artistica fizica, imi doresc scena, competitiile, spectacolele, imi doresc aplauzele, dar, cel mai mult, imi doresc copiii fizic in sala de dans. E un gol acum ce imi da senzatia ca nimic nu va mai fi ca inainte. Simt ca ii pierd, simt ca ne pierdem!


Stim ca tu esti un antreprenor in continua dezvoltare. Si ne place. Ce noi directii vrei sa aduci vietii tale profesionale in perioada urmatoare?

Imi place sa cred ca sunt asa cum m-ai prezentat – un antreprenor in continua dezvoltare. Inca invat, iar aceste lectii ale vietii ma fac sa cunosc mai mult si sa ma dezvolt in acest domeniu artistic. Perseveranta – cuvantul cheie! 😉
Ce a adus nou aceasta pandemie in cadrul scolii?
Terapia prin dans!


Da-ne detalii! Ce categorii de persoane au de castigat in urma terapiei prin dans? Cine poate participa?

Oamenii au nevoie de mine, iar eu am nevoie de oameni, muzică și dans!
O nouă provocare pentru mine  – mi se intampla lucruri frumoase, oamenii imi acorda incredere si astfel am proiectat o noua clasa – TERAPIE PRIN DANS ! 💃🎵🎻🎶♥️
Trecand prin toate etapele in cei 26 de ani de activitate – predarea claselor de dans de toate tipurile pentru copii și adolescenti: open dance, contemporan, liric, mtv, show dance, etno, folclor stilizat, gimnastica aerobica, Zumba, Kangoo Jumps, dans in doi – dansul mirilor, miscare scenica, s cate si mai cate – azi, ma las purtata de ceea ce mi-a trimis Universul – sa ma ocup de adulti ce doresc sa-ai depaseasca limitele, obstacolele, blocajele, sa le dau un impuls, un elan, sa ne lasam purtati de muzica…în pași de dans.
Le voi amprenta sufletul si impreuna vom depasi bariere.
La aceasta clasa individuala poate participa oricine – femeie/barbat, tanar/in etate, cu cunostinte sau nu in domeniu; in general cei ce se simt lezati de vorbe, de priviri sudate in suflet de a lungul timpului – „nu esti in stare sa legi 2 pasi”, „esti pe langa muzica”, „prea te dai in spectacol”.


Care sunt beneficiile acestei terapii?

Beneficiile terapiei prin dans sunt multiple: descoperire si  autodescoperire, eliberarea stressului sau  depasirea unor blocaje, limitari, mentinerea unei stari optime de sanatate fizica si psihica si nu numai.

Iti dorim mult success! Ultima oara cand am discutat, ne-ai spus ca principiul care te-a ajutat cel mai mult in evolutia profesionala este “Pasi marunti, dar siguri, ambitie, seriozitate, tact, perseverenta!”.Dupa anul 2020, dupa pandemie, cu noile idei de dezvoltare la pachet, ai ceva de adaugat?

Sper într un 2021 pozitiv, benefic, cat mai aproape de real, de acel normal. Cu noul pachet de idei de dezvoltare imi doresc atragerea unui numar cat mai mare de copii, dar si adulti care sa constientizeze efectele benefice ale miscarii fizice, ale exercitiului fizic, ale sportului de orice fel.
Sub deviza sloganului SobiS Dance Studio: „Nu fi puturos, ca devii pufos!” va indemnam la miscare…in pasi de dans!