Unul dintre obiectivele principale ale fiecarei companii este satisfacerea dorintelor si nevoilor publicului sau. La urma urmei, clientii multumiti sunt cei care aduc profitul unei organizatii. 

Tocmai de aceea, este necesar sa intelegem comportamentul, interesele si obiceiurile consumatorilor. Acesta este singurul mod prin care pot fi furnizate cele mai bune solutii.

Comportamentul consumatorului se refera la perceptia consumatorilor asupra unei marci si ceea ce ii motiveaza sa relationeze si sa cumpere produsele sau sa beneficieze de serviciile acelei marci.  Cu toate acestea, comportamentul consumatorului nu este unul fix, schimbandu-se periodic in functie de timp si de contextul social.

Chiar daca o mare parte dintre consumatori sunt siguri ca deciziile lor sunt total rationale, de-a lungul timpului s-a dovedit ca influenta asupra comportamentului consumatorilor consta in cativa factori care trec neobservati:



  • Personali: interesele si opiniileoamenilorpot fi afectate de factori precum locul in care traiesc, varsta, genul, profesia si experientele de viata;
  • Sociali: grupurile de referinta precum familia, prietenii sau colegii de munca influenteaza semnificativ comportamentul de cumparare;
  • Culturali: valorile religioase si morale sunt reflectate si in comportamentele oamenilor;
  • Psihologici: factori precum motivatia, viziunea asupra lumii si timpul de reactie in fata problemelor.  

Internetul si evolutia digitala au schimbat modul in care omul face cumparaturi. In trecut, consumatorii erau obligati sa mearga personal in diverse magazine pentru a-si satisfice nevoile.

Astazi, acea imagine s-a schimbat dramatic. Cateva click-uri sunt suficiente pentru a gasi cea mai buna optiune.

Prin urmare, intr-un context atat de dinamic, este esential sa cunoastem comportamentul consumatorului si pentru a ne adapta strategia de marketing la nevoile acestuia.



Iata care sunt 5 dintre aspectele principale care definesc comportamentul consumatorului in 2020:

1. Cauta solutii la problemele sale pe internet

Una dintre principalele caracteristici ale comportamentului curent al consumatorului este felul in care cauta raspunsuri pentru problemele sale.

Pentru a-si rezolva majoritatea problemelor, consumatorul actual cauta pe internet in fuga lui constanta dupa informatii.

De aceea, articolele de pe blog si videoclipurile axate pe continut care rezolva mici probleme zilnice sunt din ce in ce mai cautate.

Companiile din toate domeniile au realizat deja acest lucru si, astfel, investesc din ce in ce mai mult in blogging bazat pe informatii bogate, care raspund la cele mai frecvente intrebari ale oamenilor. In acest fel, organizatiile castiga atat autoritate in mediul online, cat si increderea publicului lor.

2. Compara diferite marci pentru a evalua care ofera cel mai bun pret

Inainte de a face o achizitie, consumatorul modern cerceteaza concurenta.

Daca in trecut era necesar sa mearga din magazin in magazin pentru a verifica preturile, acum este mult mai usor. Internetul ofera multe resurse pentru consumatori prin care pot avea acces la informatii detaliate despre produse.

Achizitiile se bazeaza nu numai pe rentabilitate, ci si pe un set de factori precum:

  • Calitate;
  • Durabilitate;
  • Gradul de satisfactie al altor clienti;

In prezent este foarte usor pentru consumatori sa gaseasca pareri ale altor persoane despre fiecare produs. Toate aceste date pot fi consultate fara birocratie pe internet intr-un timp foarte scurt.

3. Vrea sa faca achizitii fara prea multa birocratie

Deoarece vorbim despre comportamentul consumatorului, iata o caracteristica ce nu poate trece neobservata: consumatorul actual vrea sa cumpere cu agilitate si birocratie zero.

Procesele foarte lungi, complicate si confuze sunt descurajatoare si duc deseori la abandonarea cosului de cumparaturi.  

Companiile care vor sa vanda trebuie sa ofere cea mai buna experienta a clientilor. Tocmai de aceea, ar trebui sa fie prezente doar informatiile cu adevarat relevante.

Exista multe strategii ce pot fi folosite pentru a face procesul de achizitie rapid si eficient. Printre ele se numara aplicarea minimalismului in structura site-urilor web: cu cat sunt mai putine campuri de completat, cu atat mai bine.

Si acest lucru este important nu doar de dragul simplificarii. Consumatorul actual doreste sa furnizeze informatii personale cat mai putine, in principal din teama fraudei.

4. Ii place sa auda opiniile altor persoane despre un produs

Va amintiti ca am spus ca oamenii pot gasi cu usurinta parerea celorlalti cand fac o achizitie? Consumatorul a dezvoltat o incredere puternica in recenziile oferite de alti oameni pe internet, chiar daca sunt niste straini.

De asemenea, oamenii au multa incredere in ceea ce vorbesc familia, prietenii si colegii lor despre un anumit produs sau serviciu. Daca ne gandim la consumatorul generatiei Z, acesta va lua in considerare parerea modelelor sale din mediul online. Influencer Marketing a devenit foarte popular si apreciat de consumatorii din 2020.

Cu cat sunt mai pozitive recenziile unei companii de pe internet, cu atat este mai mare sansa ca produsele si serviciile sale sa fie luate in considerare de potentialii clienti.  

5. Se asteapta la Securitate maxima in efectuarea unei achizitii

Cand confirma o achizitie, consumatorul modern se asteapta la o securitate completa.

Ce inseamna asta mai exact? Ei bine, majoritatea utilizatorilor parasesc paginile nesecurizate. Totodata, site-urile trebuie sa le ofere certificate de securitate verificabile care sa ateste integritatea intregii operatiuni.

Clientul doreste garantia ca isi va primi banii inapoi in cazul in care orice etapa a procesului de cumparare nu merge corect sau daca produsul nu raspunde nevoilor si asteptarilor sale.

Asadar, informatiile utilizate de companie trebuie sa fie clare si sa reflecte pe cat posibil produsul sau serviciul vandut.

Prin urmare, intelegerea consumatorului si a comportamentului acestuia este foarte importanta pentru o companie care vrea sa stie cum se raporteaza acesta la brand-ul sau si ce anume ii influenteaza decizia de cumparare.

Astfel, o organizatie care isi intelege consumatorul si ce il motiveaza pe acesta poate comunica intr-un mod eficient si personalizat si ii poate oferi ceea ce el cauta cu adevarat.

A avea o companie care ofera experiente pozitive si care este bine privita de catre consumatori este un diferentiator competitiv major pe piata in anul 2020!