Visul de a avea propria afacere este unul care atrage multi antreprenori din intreaga lume, mai ales ca infiintarea unei  firme poate reprezenta o oportunitate ca sa poti ajunge propriul tau sef, sa iti poti controla astfel destinul in business fara sa dai socoteala altcuiva.

Totusi, deseori se intampla ca lucrurile sa nu mearga bine inca de la inceput, iar dificultatile sa fie aproape insurmontabile. Realitatea lumii afacerilor este de multe ori prea cruda, iar multi oameni de afaceri constata ca alearga dupa o himera, cel putin la inceput. Totusi, exemplele de mai jos sunt concludente ca perseverenta si competenta pot transforma orice vis intr-o realitate palpabila.

De pilda, cea care a fondat compania alimentara Ieat Foods, Shazia Saleem, desi are numai 30 de ani, se poate considera un antreprenor cu o bogata experienta. Shazia a lansat un brand alimentar in Marea Britanie, denumit Ieat Foods.

Antreprenoarea a afirmat in cadrul unui interviu pentru Business Insider ca este necesar sa faca eforturi deosebite pentru a nu ramane „singura”. Ea spune ca deseori se intampla ca antreprenorii sa fie singuri: „asta o sa iti spuna multi; totusi, de cele mai multe ori, persoana care ar putea sa-ti ofere un sfat se afla chiar in fata ta, in oglinda”.



Shazia Saleem crede ca nu trebuie sa te lasi influentat de orgoliu, pentru ca vei ajunge un singuratic, ci trebuie sa ii lasi si pe altii in viata ta si vei fi fericit.

Un alt om de afaceri de succes, CEO-ul de la Box, Aaron Levie, a declarat ca in clipa cand a demarat afacerea sa a constatat ca este nevoie de o munca sustinuta si de extrem de putin timp liber. Tanarul are doar 28 de ani si in urma cu circa un deceniu a lansat compania Box in Silicon Valley, California. La inceput, avea bani numai pentru a putea manca spaghetti, iar in acest moment poseda o avere de 100 milioane dolari.

„Este necesar sa stii tot timpul ce vei face in viitorii 10 ani si sa te axezi numai asupra business-ului tau”, spune antreprenorul. Acesta crede ca nu mai ai timp pentru nimic altceva: „vei munci non stop si vei avea parte de o viata dificila si ca urmare, trebuie sa iti placa extrem de mult ceea ce faci, sa simti ca merita toate eforturile depuse”.



Alt om din business, CEO-ul de la Evernote, Phil Libin, a afirmat ca viata de antreprenor are nevoie de mai mult decat un angajament. „Viata ta nu are un echilibru, asa ca nu ai timp sa stai cu familia si o sa muncesti peste masura. Daca te apuci de o afacere, trebuie sa stii ca viata de antreprenor poate fi brutala”.

Phil Libin atrage atentia ca o mare parte a start-up-urilor de pe piata nu genereaza venituri foarte mari pentru fondatorii lor, iar „daca motivatia ta tine de bani si putere, o sa fii un antreprenor foarte nefericit”. Libin mai spune ca trebuie sa iti doresti insa sa construiesti o lume mai buna si numai asa vei fi un antreprenor fericit, caci „vei realiza ceva cu adevarat important, nu doar o simpla avere”.

„Planificarea este totul. Nu demarezi o activitate fara sa o planifici”!

Potrivit Business Insider si cofondatoarea site-ului de crowdfunding, Indiegogo, Danae Ringelmann, apreciaza ca demararea unei afaceri presupune anumite sacrificii necesare. Ringelmann mai afirma ca antreprenorii trebuie sa fie dispusi „sa faca erori”, deoarece numai asa isi pot dezvolta mai multe abilitati.

Sefa de la Indiegogo mai afirma ca un antreprenor va trai in incertitudine si este necesar sa invete din erori: „vei deveni mai puternic, mai deschis la minte si lucrurile vor evolua in directia mult dorita. Drumul este totusi, foarte anevoios”, mai apreciaza Ringelmann.

Un alt antreprenor, CEO-ul companiei School for Startups, Doug Richard a declarat pentru sursa citata ca trebuie sa tii cont de modul cum iti vei organiza programul ca sa poti avea succes. Richard a facut parte dintre participantii la emisiunea televizata de BBC, „Dragon’s Den”, productie in care investitorii cauta afaceri pretabile pentru a investi bani. In acest moment, Doug Richard se afla la conducerea organizatiei School for Startups si, cu toate ca are 55 de ani inca lucreaza din greu.

El afirma ca va trebui sa lasi deoparte obiceiurile programului normal de lucru, daca tii cont de faptul ca venitul tau depinde doar de tine. „Planificarea este totul. Nu demarezi o activitate fara sa o planifici”, atrage atentia antreprenorul.

Conform Business Insider, o alta femeie implicata in business, cofondatoarea Peach Pink, Helen Peachley, detine o afacere in domeniul produselor din piele alaturi de Vanessa Pinkney.

Helen considera ca minusurile antreprenoriatului se refera in principal la faptul ca nu mai are suficient timp pentru a duce totul la sfarsit. Antreprenoarea mai afirma ca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala este unul din motivele pentru care unii aleg sa devina antreprenori. „Totusi, acest element este compromis, mai ales atunci cand avem prea multe pe cap”, considera antreprenoarea.

Helen Peachey atrage atentia doritorilor de a demara o afacere ca este necesar sa se asigure ca totul functioneaza ireprosabil inca de la inceput! „Noi lucram si noaptea, atunci cand cei mici merg la somn si ne trezim dis de dimineata, inaintea lor. Ziua nu are suficient timp pentru un antreprenor!”, mai spune Peachey.

 

Mihai Matei