Micuțul tău împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2020, ai decis să-l înscrii în clasa pregătitoare, iar acum, odată cu apropierea începutului de an școlar, emoțiile îți dau târcoale? Într-adevăr, lucrurile vor fi puțin diferite față de cele de până acum. Copilul tău va avea parte de noi experiențe, își va dezvolta noi abilități, va dobândi mai multe cunoștințe. Încetul cu încetul, va învăța să devină și mai responsabil și pregătit pentru viitor: pentru clasa I. Astfel, este de înțeles că îți faci griji legate de creșterea nivelului de dificultate, însă important este să nu pui presiune pe el și să încerci, pe cât posibil, să nu-i transmiți grijile tale.

Pentru a te ajuta să te mai liniștești, îți prezentăm, în continuare, 3 sfaturi utile pe care trebuie să le știi dacă micuțul tău e în clasa pregătitoare:

Discută deschis cu el

Copiii se adaptează, de regulă, destul de ușor, însă acest lucru nu înseamnă că un nou început nu-i poate intimida și pe ei. Tocmai de aceea, comunicarea este esențială. 

Discută deschis cu micuțul tău despre felul în care se vor desfășura orele, explică-i că va avea, poate, mai multe teme decât avea la grădiniță. Informează-l că va face în fiecare zi 4 ore de curs și că va fi important să-și mențină atenția, dar și să lucreze alături de ceilalți colegi. Prezintă-i toate aceste lucruri pe un ton prietenos și arată-i că fiecare schimbare aduce, de fapt, și ceva frumos: de exemplu, faptul că va rezolva unele exerciții alături de alți colegi poate fi o oportunitate de a-și face noi prieteni.Sprijină-l acolo unde întâmpină probleme

Orice început poate aduce noi provocări, mai ales că, în comparație cu nivelul de la grădiniță, gradul de dificultate a sarcinilor pe care copiii le au de rezolvat în clasa pregătitoare este mai înalt. Există, astfel, posibilitatea ca micuțul tău să întâmpine și probleme la unele materii, însă acest lucru este perfect normal. Încurajează-l să vorbească deschis cu tine despre lucrurile pe care nu le-a înțeles, citiți împreună din manualele pentru clasa pregătitoare și lucrați împreună pentru a rezolva dilema cu care se confruntă. Apelează și la sprijinul auxiliarelor școlare dacă simți că este necesar. 

Ajută-l să fie disciplinat

O altă abilitate pe care copiii încep să și-o dezvolte în clasa pregătitoare este disciplina. Faptul că va trebui să se descurce singur cu obiectele personale – de la rechizite, până la pachețelul pe care i-l vei pune în ghiozdan -, faptul că va avea un program fix, clar stabilit, precum și faptul că va începe, ușor-ușor, să își dezvolte simțul orientării prin școală îl vor ajuta pe copilul tău să fie mai responsabil și mai atent. 

Firește că există și posibilitatea de a-i fi mai greu la început: s-ar putea să rătăcească unele rechizite sau să uite să ia caserola goală din bancă. Important este să nu-l cerți aspru pentru astfel de mici greșeli. Este vorba, totuși, de o nouă experiență pentru el, o experiență care presupune un proces de acomodare – în cazul unor copii, poate dura mai mult, iar în cazul altora – mai puțin. Și aici, comunicarea este esențială. În concluzie, noul început din viața micuțului tău și chiar și a ta va aduce, într-adevăr, o nouă serie de provocări. Până la urmă, orice început presupune acomodare. 

Este perfect în regulă să ai mici emoții și semne de întrebare legate de ceea ce o să urmeze. Sperăm, însă, că articolul de astăzi te-a ajutat să înțelegi că lucrurile nu sunt, în realitate, chiar atât de complicate precum par. Important este să fii alături de cel mic, să vorbești deschis cu el, să știi cum se simte, iar lucrurile vor evolua firesc și el se va adapta mult mai ușor.