Pentru a construi o casa este nevoie sa verifici inainte daca aceasta va indeplini dupa construire toate cerintele impuse de legislatie, dar si exigentele tale de confort. Exista cateva criterii esentiale care stau la baza construirii, iar pe unele dintre acestea le mentionam si analizam in cele ce urmeaza.

Cunoasterea terenului si a caracteristicilor acestora

Un lucru foarte important cand vine vorba despre a construi este cunoasterea temeinica a caracteristicilor de fundare. Doar cunoscand terenul vei sti totul despre fundatia casei si vei afla ce caracteristici trebuie sa indeplineasca aceasta pentru a oferi cladirii rezistenta si stabilitatea dorite.

Cunoasterea terenului se face cu ajutorul unui studiu geotehnic, adica a analizelor de laborator la nivelul terenului care pot evidentia anumite tipuri de soluri. Solurile pot fi coezive sau necoezive si ar fi de retinut faptul ca pe solurile necoezive se construieste destul de greu, aici fiind necesare solutii de fundatii speciale, care sa fie dispuse fie pe intreaga suprafata a terenului, sub construcție, fie punctual, pe baza de piloti sau micropiloti forati. 

Totusi, este bine sa retii ca in general, in tara noastra, se poate construi pe aproape orice tip de teren, chiar si cu implementarea acestor masuri de siguranta la nivelul solului. Analizele pot evidentia straturile de sol, iar in functie de acestea se pot proiecta fundatiile dorite, luand in calcul toate aspectele de construire, astfel incat rezistenta sa fie asigurata. Depunerea documentelor pentru obtinerea autorizatiei

Pentru a putea construi vei avea nevoie de autorizatii pentru construire. Autorizatiile nu se elibereaza cata vreme nu depui documentatia completa, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa realizezi proiectul tehnic al casei si sa ai in vedere si realizarea studiului geotehnic discutat anterior. 

Autorizatia este un document care atesta faptul ca, din punct de vedere legal, casa ta este potrivita pentru a fi construita, fara a aduce modificari mediului si fara a pune in pericol siguranta utilizatorilor. Este important sa stii insa ca orice modificare adusa proiectului trebuie supusa reavizarii, deoarece fiecare element nou in cadrul proiectului poate insemna incarcari suplimentare la nivelul locuintei care trebuie astfel reverificate. 

Ia in calcul sa lucrezi cu un proiectant

Nu vei putea face de unul singur proiectul tehnic al casei asa ca este indicat sa ai in vedere conlucrarea cu ajutorul unui specialist. Un inginer proiectant va sti sa realizeze calculul structural si sa determine conditiile in care vei putea construi si tot el se va ocupa de detaliile de realizare a planselor aferente proiectului. In plus, fara semnatura si aprobarea unui inginer proiectant nu vei putea inainta proiectul catre primarie in vederea obtinerii autorizatiei, iar acest lucru este stipulat in lege.Aloca un buget rezonabil

Unul dintre cele mai importante aspecte care tin de constructii este bugetul. Acesta trebuie sa fie acoperitor si realist, mai ales in contextul in care piata materialelor de constructii si a serviciilor este atat de diversificata. Va trebui sa ai in vedere folosirea unui program de devize, pentru a putea tine o evidenta corecta a lucrarilor si a pretului platit pentru acestea. Nu uita ca vei avea nevoie de un buget care sa includa nu doar materialele, ci si manopera, sau serviciile conexe sau utilajele de santier. 

Acestea sunt doar cateva dintre criteriile pe care ar trebui sa le ai in vedere daca vrei sa construiesti o casa, deoarece ele sunt de fapt punctul de plecare in ceea ce priveste construirea corecta. Asigura-te asadar ca urmezi toti pasii si ca esti atent la aceste detalii pentru a te putea bucura de locuinte rezistente si sigure, durabile si confortabile de-a lungul timpului.