Daca ai un business in HoReCa, logistica, eCommerce sau detii un lant de magazine, cu siguranta te intalnesti zi de zi cu o serie de provocari care iti consumă timp pretios. Dintre acestea, amintim: planificarea productiei, gestionarea marfurilor, a spatiilor de depozitare si a resurselor umane, livrarea marfurilor la timp si in cele mai bune conditii. 

Oricat de eficienta si atenta ar fi organizarea din cadrul firmei tale si oricat de bine si-ar indeplini fiecare angajat sarcinile si responsabilitatile, trebuie sa recunosti ca este extrem de dificil sa iti atingi de fiecare data toate obiectivele si sa inlaturi orice greseala umana care ar putea aparea pe parcursul desfasurarii activitatilor logistice.

Piata solutiilor software pentru supply chain, in continua crestere

Din fericire, piata romaneasca a solutiilor software pentru supply chain s-a dezvoltat considerabil in ultimii douazeci de ani. Pentru a avea o privire de ansamblu asupra acesteia, este important sa precizam ca, in prezent, in Romania exista companii specializate exclusiv in dezvoltarea si implementarea de solutii software pentru lantul de aprovizionare.

Solutiile software si hardware oferite de aceste companii – tot mai cautate, de altfel, de catre managerii din diverse domenii de activitate – contribuie la eficientizarea operațiunilor derulate si, in cele din urma, la economia de timp si bani.



4 solutii software pentru supply chain, prin care si firma ta poate economisi timp si bani

Daca te gandesti tot mai serios sa apelezi la o solutie digitala prin care sa eficientizezi activitatile logistice pe care le desfasori, este foarte important sa fii corect si complet informat(a) in prealabil. Doar asa vei sti care sunt produsele software adecvate nevoilor tale si cum te ajuta acestea, concret, sa rezolvi, intr-un timp mai scurt si cu mai putini bani, problemele cu care te confrunti. 

Vom face in continuare o scurta prezentare a principalelor aplicatii prin care se realizeaza automatizarea principalelor componente ale lantului de aprovizionare. 

MES (Manufacturing Execution System) este o aplicatie de planificare automata a productiei, de lansare si monitorizare a executiei comenzilor primite, care te ajuta sa cresti gradul de productivitate a angajatilor, sa reduci costurile, sa inlaturi orice risc de aparitie a unei erori umane si sa-ti respecti termenele de livrare a produselor finite. Ultimele doua beneficii sunt posibile datorita faptului ca aplicatia tine cont de o serie de variabile greu de urmarit in cadrul planificarii traditionale: programul de lucru al fabricii, posibilitatea de a utiliza mai multe utilaje pentru aceeasi operatiune tehnologica, ordinea de executare a acestora. 



WMS (Warehouse Management System) este, dupa cum ii spune si numele, un sistem de management al depozitelor si stocurilor, care acopera o paleta larga de activitati de gestionare a marfurilor. Astfel, dincolo de faptul ca ai acces la informatii despre toate procesele de lucru din depozit in timp real, cu ajutorul acestei aplicatii reduci numarul erorilor de receptie, picking, inventariere, automatizezi fluxurile de date interdepartamentale, optimizezi spatiile de depozitare, asiguri trasabilitatea produselor.

TMS (Transport Management System) este un sistem de gestionare a distributiei, curieratului si transporturilor, care iti permite sa planifici si sa controlezi/urmaresti cursele efectuate cu masini din parcul auto propriu sau inchiriate. Printre cele mai importante avantaje de care te poti bucura, daca alegi o astfel de solutie, se numara: planificarea transporturilor in functie de criteriile pe care le-ai selectat, optimizarea rutelor, calculul profitabilitatii fiecarei curse, acces la informații in timpul sau dupa livrarea marfurilor. Iar rezultatele nu se lasa asteptate:  reducerea numarului de masini utilizate si de kilometri parcursi pentru livrarea aceluiasi volum de marfuri, reducerea costurilor impuse de consumul de combustibil si mentenanta, cresterea productivitatii angajatilor si a profitului companiei tale.

POD (Proof of Delivery), o aplicatie ce poate fi utilizata atat online, cat si offline, iti permite sa colectezi, fara efort, datele de pe teren, dar si sa le comunici soferilor, in timp real, noile sarcini pe care le au de indeplinit. Prin intermediul acestei solutii software, poti automatiza total procesele de confirmare a livrarilor –  soferii raporteaza efectuarea tuturor activitatilor impuse de procesul de transport si predare a marfurilor la clienti, putand emite chiar si chitante si facturi direct pe teren. 

In concluzie, investitia intr-o solutie digitala pentru supply chain se poate dovedi mai mult decat avantajoasa, in contextul in care eficientizarea activitatii se poate traduce, in timp, prin cresterea profitului companiei si chiar extinderea afacerii tale.