Sunt multe moduri in care companiile mari isi inspira angajatii sau gasesc moduri de a ii motiva. Vorbim adesea de cultura organizotianala, unele companii isi inspira angajatii prin a le oferi bine cunoscuta „happy hour”, „happy friday”, concursuri interne si astfel de motivatii haioase. In definitiv locurile care sunt mereu incarcate de o atmosfera grea nu foarte foarte atractive.
Din fericire, fiecare companie are propria sa cultura organizationala, asadar poate cea mai mare asemanare este particularitatea. Partea cea mai buna din toata situatia aceasta este ca, daca inca nu nu am gasit conceptul ideal pentru compania noastra, avem de unde ne inspira. Trebuie totusi sa avem in vedere cel mai important aspect atunci cand decidem cultura pe care dorim sa o implementam in companie. Ce se potriveste cu adevarat cu angajatii nostri? Ore „vesele”, concursuri haioase cu premii simbolice vinerea? Brainstorming in afara biroului?
Iata cateva culturi organizationale inspirationale
Fiecare companie este diferita si aici nu ma refer doar la aria in care actioneaza. Oamenii sunt diferiti de la caz la caz, deci ce functioneaza undeva este posibil sa nu functioneze si la tine. Cateva teste ar trebui sa te ajute sa intelegi ce ii motiveaza pe angajatii tai si cum sa ii motivezi in functie de atitudinea generala in colectiv, dar si in functie de departamentul in care lucreaza.
1. InkHause
InkHause este o companie de Relatii Publice din Boston. Aceasta se ocupa de aproape toate domeniile (B2B, B2C, Imobiliare, ONG, Sistem Medical si Institutii educatie) care necesita conexiune umana pentru a functiona. Iar, sa fim sinceri, stim deja cat de complicat este sa lucrezi cu oamenii. Pentru a reduce stresul InkHause si-a cladit cultura organizationala pe ideea de „sustinere de sus pana jos”. Mai exact acestia le permit angajatiilor sa aduca idei noi, le dau timp sa gandeasca si sa dezvolte cea mai buna solutie de la caz la caz.
Asa cum sustine Beth Monaghan, CEO si co-founder al „InkHause Media” acestia apreciaza ideile marete, sustinerea reciproca si fiecare victorie este sarbatorita in birou si in afara biroului. Acest tip de cultura suportiva, sustine aceasta, a atras dupa sine o foarte buna colaborare in echipa a angajatiilor.
2. Gusto
Gusto este este o companie din Denver, San Francisco al carui produs este o aplicatie dedicata HR-ului. Cultura acestei companii are la baza ideea de „angajatii trebuie sa simta ca acasa”. Spre exemplu, in birou se sta in soseste si in papuci de casa, intrunirile si brainstormingurile nu se fac intr-o sala de sedinte, intr-un cadru formal. Aparent angajatii sunt mult mai creativi atunci cand stau relaxati pe canapea, ca acasa.
Gusto isi incurajeaza angajatii sa lase deoparte aparentele si sa fie ei insisi.
3. SnackNation
SnackNation este o companie de catering pentru gustari. Iti aduc lucrurile pe care iti place sa le rontai in timp ce te gandesti sau lucrezi chiar la birou. Cultura lor se bazeaza pe doua lucruri: autenticitate si dorinta de evolutie si performanta la standarde inalte. Conform CEO-ului acestia nu sunt interesati de cum actioneaza alte companii, in opinia lor nu exista un mod bun sau un mod rau de a crea sau implementa o cultura organizationala. Pentru ei este important sa promoveze autenticitatea companiei si standardele inalte pe care le tintesc in munca lor.