Capacitatea de a inspira oamenii pe care ii coordonezi trebuie sa fie innascuta la liderii actuali. Din cele mai vechi timpuri, liderii din istorie, si in special cei militari au stiut care sunt mecanismele cu ajutorul carora sa ii poata inspira pe cei pe care ii conduc in campaniile de lupta. De pilda, Napoleon Bonaparte traia si manca alaturi de soldatii sai in timpul campaniei militare din indepartata Rusie si ii cunoastea indeaproape pe toti, spunandu-le chiar pe nume. Bonaparte avea o atitudine pozitiva si mereu increzatoare, care ii inspira pe oamenii sai. Psihologii incearca inca se descifreze acest mecanism complex.
Expertii sunt de parere ca leadershipul de succes presupune sa ai o atitudine pozitiva fata de cei pe care ii conduci si fata de situatiile cu care te confrunti zilnic. O raportare pozitiva a unui conducator la cei din jurul sau are o influenta uimitoare asupra acestor persoane, determinandu-le sa fie la randul lor optimiste.
De exemplu, profesorii Ryan W. Quinn si Robert E. Quinn scriu in cartea „Lift: Becoming a Positive Force in Any Situation”, despre cum ar trebui sa fie atitudinea liderilor fata de cei pe care ii coordoneaza. Conform Heath A. Port, aceasta lucrare pune la dispozitie instrumente prin intermediul carora un lider trebuie sa schimbe atitudinea oamenilor sai, asa incat acestia sa se intrebe spre ce rezultate tind sa ajunga si care ar trebui sa fie istoria vietii lor in cazul in care s-ar raporta la valorile pe care le asteapta ca ceilalti sa le respecte.
Un lider trebuie sa fie capabil sa stie ce simt ceilalti in momentul cand se confrunta cu o anumita situatie concreta, precum si care sunt strategiile pe care le-ar putea utiliza pentru a-si atinge scopurile propuse. Cei doi experti apeleaza si la teorii stiintifice pentru a arata care este modalitatea prin intermediul careia un lider poate sa determine schimbari benefice in atitudinea persoanelor care i se subordoneaza.
Cum trebuie sa comunice un lider cu cei din jurul sau?
Pentru un lider innascut, cei cu care pleaca la drum trebuie sa fie caracterizati de integritate, deschidere si obtinerea unor performante mai ridicate. Specialistii spun ca aceasta stare este denumita „lift” si reprezinta un echivalent psihologic al ridicarii aerodinamice. Liderul trebuie sa stie cat mai multe despre modul in care ceilalti se raporteaza la diferite situatii concrete in paralel cu axarea atentiei asupra scopurilor sale personale.
Cartea face referire la cateva studii realizate de curand in domeniul psihologiei pozitive si explica celor care vor sa devina lideri cum pot acestia sa aiba o influenta pozitiva in fiecare aspect al vietii lor.
In primul rand, un lider trebuie sa fie axat pe atingerea unor scopuri, dar sa nu uite sa isi puna ordine in viata personala si sa se orienteze catre persoanele din jurul sau. Liderul trebuie sa se deschida catre comunicarea cu subordonatii sai si cu cei care interactioneaza in fiecare zi la job si nu numai.
Specialistii explica in detaliu care sunt factorii psihologici care ii stopeaza pe lideri sa aiba o atitudine pozitiva in viata. Cartea incearca sa raspunda unei intrebari esentiale si anume: „Cum pot sa procedez pentru a fi eu insumi o influenta pozitiva?”. Aceasta are o importanta deosebita pentru un lider, deoarece aflarea raspunsului ii ofera posibilitatea unei conexiuni puternice cu oamenii din jur si de a afla mai multe informatii despre el insusi in viitor.
Mihai Matei